İstanbul
Parçalı bulutlu
19°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,6753 %0.09
40,0531 %0.19
3.516,44 % -0,05
83.697,95 %1.55
Ara
Muhalif. GÜNDEM Yat ve yelkenli satışları ikiye katlandı

Yat ve yelkenli satışları ikiye katlandı

Emekli tümamiral Cem Gürdeniz, tekne adedinin iki katına çıktığını ve marinaların dolduğunu söyledi.

Okunma Süresi: 2 dk

Independent Türkçe’den Gökçen Tuncer’in haberine göre, Türkiye’de bir yandan hayat pahalılığı ülke gündeminin en önemli konu başlıklarından biri olmaya devam ederken, başka yandan yat ve yelkenli satışları artıyor.

Haber için demeç veren uzmanlar, talebin iki kat arttığını belirtirken marinalarda artık teknelere yer bulunamadığını aktarıyor. Yat ve yelkenlilere büyüyen talebin Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından bazı Rus oligarkların yatlarının Türkiye sularına gelmesinin yanı sıra pandemi döneminde orta sınıfın artan talebini neden olarak gösteriliyor.

Klasik Tekneler Platformu Başkanı Işık Aylan ”Pandemiden önce Türkiye’deki aşağı yukarı 83 adet marinada kayıtlı, 28 bine yakın tekne vardı. Pandemide yüzde 90 kapasiteyle personel marinaların hepsi yüzde 100 kapasiteye ulaştı. Dışarıda kalan, sıra bekleyen birçok tekne oldu. Bunun haricinde yurt dışından gelen tekneler oldu. Rus oligarkların tekneleri gibi. Aşağı yukarı benim tahminim tekne sayısı 40 binlere kadar çıktı” değerlendirmesini yaptı. 

İnsanların ”yalnızlığı” ve ”doğayla iç içe yaşamayı” pandemi sayesinde öğrendiğini söyleyen Cem Gürdeniz ise ”Tekne adedi 20 küsur binden 40 küsur bine çıktı. Marinalar doldu. Kayıtlı amatör denizcim sayısı neredeyse iki katına çıktı” ifadelerini kullandı. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın verilerine göre 2018’de başlatılan ve ”2023’te 1 Milyon Amatör Denizci Projesi” kapsamında verilen amatör denizci belgesi sayısı Mart 2020’de 765 bindi. Bu sayı Temmuz 2021’de 843 bin 125’e çıktı. Bugünlerde ise 900 bini geçmiş durumda. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *