İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7311 %0.14
37,5895 %0.29
98.631,26 %-5.886
3.178,99 0,00
Ara
Muhalif. GÜNDEM Yazılım ürünleri için yerlilik şartı

Yazılım ürünleri için yerlilik şartı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yazılım ürünlerinin yerli malı belgesi alabilmesi için yüzde 51 yerli katkı oranı şartını getirdi. Yapılan yeni düzenleme ile yazılım sektöründe yerli malı belgesi alım şartları belirlenirken, aynı zamanda ürünlerin Teknolojik Ürün Belgesi sahipliği de zorunlu hale getirildi.

Okunma Süresi: 2 dk

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni 'Yerli Malı Tebliği', Resmi Gazete'de yayımlandı. Yerli malı belgesi almak için başvuruda bulunan ürünlerin yerliliği ve belgelendirilmesiyle ilgili usul ve esasları düzenleyen bu tebliğ, Kamu İhale Kanunu kapsamındaki alımlar ile Bakanlık tarafından belirlenen diğer yerli malı düzenlemelerini içermektedir.

Yazılım Ürünleri de Yerli Malı Kapsamına Alındı

Yeni düzenleme ile birlikte, yazılım ürünlerinin yerli malı olarak kabul edilebilmesi için yerli katkı oranının en az yüzde 51 olması gerekmektedir. Ayrıca, söz konusu ürünler için Teknolojik Ürün Belgesi sahibi olmak da zorunlu hale getirilmiştir.

Yerli Malı Belgesi için Girdi Şartları

Sanayi ürünlerinde kullanılan girdiler için belirlenen 'zorunlu yerli girdi listesi' doğrultusunda yerlilik şartı aranacaktır. Girdinin üretici tarafından sağlanması durumunda en az yüzde 51 yerli katkı oranına sahip olması gerekecekken, başka bir üreticiden temin edilmesi halinde o girdinin de yerli malı belgesine sahip olması gerekmektedir.

Gıda ve Tarım Ürünleri İçin Yerli Malı Kriterleri

Gıda, tarım ve hayvanlık ürünleri için yerli malı şartları da belirlenmiştir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belgelendirilen üreticiler tarafından üretilen ürünler yerli malı olarak kabul edilecektir.

Yerli Malı Belgesi Sınıflandırması ve Başvuru Süreci

Yerli malı belgesi alan üreticilerin yerli katkı oranını hesaplamaları ve belgelemeleri gerekmektedir. Yerli katkı oranlarına göre sınıflandırma yapılarak belgeler A, B, C, D veya E sınıfında yer alacaktır. Başvurular, ilgili oda veya borsaya çevrim içi sistem üzerinden yapılabilecektir.

Geçerlilik Süresi ve Önceki Düzenlemelerin Kaldırılması

Yerli malı belgelerinin geçerlilik süresi belirlenmiş olup, belirli tarihten önce düzenlenen belgeler kullanılmaya devam edilebilecektir. Ayrıca, daha önce yürürlükte olan 2014/35 sayılı Yerli Malı Tebliği kaldırılmıştır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *