İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7508 %0.01
37,3191 %-0.56
103.034,54 %3.513
3.172,74 0,69
Ara
Muhalif. GÜNDEM 'Yeni anayasanın iki kırmızı çizgisi var"

'Yeni anayasanın iki kırmızı çizgisi var"

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, kulis bilgilerinden derlediği yazısında, yeni anayasanın olmazsa olmaz iki şartının, 'Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ve üniter yapı olduğunu kaydetti. Sarıkaya, 2023 seçimi öncesi bir paket çıkarıp, seçimi Anayasa değişikliği, hak ve özgürlükler zeminine oturtmakta kararlılık bulunduğunu da bildirdi.

Okunma Süresi: 4 dk

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, yeni Anayasa’nın olmazsa olmaz iki şartının, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ve üniter yapı olduğunu öne sürdü.

Sarıkaya, köşe yazısında, anayasa tartışmasının öncelikle refırm paketi zemininde gerçekleşmesinin hedeflendiğini belirtti. Sarıkaya, şu görüşleri dile getirdi:

BAZI KURUMLARIN ANAYASADAN ÇIKARILMASI

"Bu kapsamda bazı kurumların hak ve özgürlükler kapsamında Anayasa’dan çıkarılması öncelikli hedef; YÖK ve RTÜK bunun başında geliyor…

Bir diğeri ise kurulduğu günden sonra birkaç toplantı yapıp, yıllardır bir araya gelmeyen Ekonomik ve Sosyal Konsey…

Yeni yüzyılın hak ve özgürlükler kavramına uygun bir Anayasa’ya ihtiyaç duyulduğunun da altı çiziliyor. “Neden bir önceki değişiklikte bunlar gerçekleşmedi de bugüne bırakıldı?” 
Verilen yanıt, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin öncelikli olduğu dolayısıyla, başka tartışmalara konuyu çekmemek için sürecin bugüne bırakıldığı yönünde.

Cumhurbaşkanı’nın da dünkü konuşmasında vurguladığı gibi, askeri rejimler döneminde yapılan iskeletini koruyan Anayasa’yı daha sivil bir iskelete kavuşturma amaçlanmış.

YENİ ANAYASA'NIN KIRMIZI ÇİZGİSİ

Hatta çok daha cesur bir çıkışla bu paketin getirilmesinin hedeflendiğine de dikkat çekiliyor.

Anladığım kadarıyla iki başlık hariç, Anayasa’nın bütün maddeleri masada olacak.

Baştan sona birçok metinde görülen Türkçe bozukluklarının giderilmesi için de bazı maddelerinin elden geçirilmesi de hedefler arasında.

Olmazsa olmaz, kırmızıçizgi olarak gösterilen iki şart var:

1- Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin devamı,

2- Türkiye Cumhuriyetinin üniter devlet yapısı ve bölünmez bütünlüğü…

DAHA ÇOK HAK VE ÖZGÜRLÜK

Yanlış algıya neden olmamak için dönüp bir daha sordum, Anayasa’nın var olan Cumhuriyetin temel ilkelerinde kökten değişiklik yapılacağını kast etmediklerini belirttiler.

Bunların Türkiye Cumhuriyeti’nin temel ilkeleri, bayrağı, milli marşının korunmasının yeni Anayasa için de geçerli olduğunun altını çizdiler.

Ancak yarım asır öncesinin darbe dönemi şartları ile bugünün hak ve özgürlüklerinin tarif edilemeyeceğine de işaret edip, bunları daha ileri taşıyacak unsurların eklenmesiyle güçlü bir Anayasa hedeflediklerini söylediler.

Cumhuriyet, demokratik, sosyal hukuk devleti ilkelerinden kopmanın söz konusu olmayacağını belirtiler…

“Ancak, bozuk Türkçe ile kaleme alınmış maddeleri de elden geçmesi gerekir...” görüşünü de birkaç kez dile getirdiler.

Gördüğüm kadarıyla, hiçbir partinin başaramadığı 19 yıldır iktidarda kalma becerisini gösteren, köprü, tünel, baraj yapan iktidarın Anayasa yapma becerisini de göstermesi gerektiği görüşü öne çıkmış.

REFORM YOLUYLA

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da altını çizdiği gibi yakında açıklanması planlanan “reform paketlerinin felsefesi” de bu değişime dayandırılmasına karar verilmiş.

Öncelikle Erdoğan’ın da belirttiği gibi, seçimde yeteri sayısal çoğunluk elde edilmiş dahi olsa, Anayasa’nın halk oylamasına sunulması konusunda kararlılar.

Bunun için önlerinde iki yol bulunuyor...

Eğer CHP katılırsa hemen, olmazsa zihni hazırlığını bugünden yapmak ve tartışmaya açmak...

Çünkü bugünkü parlamento çoğunluğu, MHP ile birlikte de olsa AK Parti’ye Anayasa değişikliğini halka sunmak için gereken 360 çoğunluğunu vermiyor...

HEDEF 2023 SEÇİMİ

Dolayısıyla 2023 seçimi öncesi bir paket çıkarıp, seçimi Anayasa değişikliği, hak ve özgürlükler zeminine oturtmakta kararlılar.

Anlaşılan o ki, AK Parti, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’ın karşısına sistemi koyup, Anayasa değişikliği ile çıkma gayretine kendi değişikliği ile kontur çekiyor…

Eğer bu şekliyle devam ederse, seçimin zemini tamamen Anayasa değişikliği üzerine oturacak gibi görünüyor…

Ancak AK Parti kesiminin bu kez önündeki en büyük sorun önceki Anayasa değişikliğinde vaat ettikleri üzerinden yenisinin değerlendirilecek olması…

Burada da unutulmaması gereken bir gerçek var ki Erdoğan, kendi yarattığı kitlesini dönüştürme başarısına eriştiren lider.

Unutmayın ki AK Parti kurulduğunda AB yoluna koyulmuş, liberal, demokrat, çoğunlukçu, özgürlükçü hedeften, 2016 sonrası güvenlikçi milliyetçi muhafazakar yapıya dönüşen de aynı sosyolojik taban...

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *