Kanlı, konferansın ev sahibi Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Türk ve Rum taraflara yaklaşımlarında "yaratıcı olmaya" çağırdığını kaydetti ve "Söylemesi yapmaktan daha kolay. İki tarafın pozisyonu, hedefleri ve algıları arasındaki mesafe nasıl yakınlaştırılabilir? Üç günlük doğrudan ve dolaylı diplomasiden, "Hurrah, bu sefer yaptık. Ortaya koyduğumuz bir çerçeve üzerinde çözümün ayrıntıları üzerinde çalışmaya devam etmeyi kabul ettik?" açıklaması çıkar mı? Kimse o kadar nahif değildir herhalde" değerlendirmesinde bulundu.
Makul çözümün, iki devletli çözüm olduğunu belirten Kanlı, "AB'de fiili bir federasyon veya merkezi hükümetin büyük ölçüde törensel görevi olan, iki konfedere devletinin neredeyse tam egemenliğe sahip olması koşuluyla, bir uluslararası kimlik ve temsile sahip iki devlet konfederasyonu olabilir" görüşünü makul bulduğunu vurguladı.
Kanlı yazısına şöyle devam etti:
"Askerler, garanti sistemi, mülteciler, toprak konuları, mülkiyet ve diğer tüm sorunlar yoğun ve bütünlüklü pazarlık yoluyla çözülebilir. Açıkçası, AB üyesi bağımsız iki Kıbrıs ülkesi veya AB üyesi Kıbrıs Konfederasyonu seçenekleri tercih edilirse, Kıbrıs Türk halkının ve devletinin ekonomik, siyasi ve fiziksel güvenliği Türkiye’nin Kıbrıs ile sınırlı olarak AB üyesi ülke gibi haklara (Kısaca dört özgürlük – Malların serbest dolaşımı, sermayenin serbest dolaşımı, hizmet kurma ve sağlama özgürlüğü ve kişilerin serbest dolaşımı) sahip olmasıyla en iyi şekilde garanti edilebilir. Doğal olarak bu durum Türkiye AB ülkesi oluncaya kadar veya daimî delegasyon şeklinde, olmalıdır..."
Yusuf Kanlı'nın yazısının tamamını okumak için lütfen aşağıdaki linki tıklayınız...