Genellikle 2000 yılı ve sonrasında doğanları ifade etmek üzere kullanılan 'Z kuşağı'nın 2023'te genel nüfus içindeki oranı yüzde 12.6 olacak.
Araştırmacı Zafer Küçükşabanoğlu, “Z’nin siyaseti” adlı kitap yayınladı. Türkiye nüfusunun yüzde 31'inin, yaklaşık 26 milyonunun Z kuşağı olması ve oy potansiyelinin de yüzde 12.6’ya ulaşması, gözleri bu gençlere çevirdi.
Küçükşabanoğlu, Z kuşağını anlamayan siyasetçilerin gelecek seçimleri kazanamayacağı yolundaki yorumu, siyasetçiler için bu kuşağı anlamanın önemini gündeme getirdi. Üstelik yapılan çalışmalar, bu kuşağın seçimlerde yüzde 80 oranında sandığa gideceğini gösterdi.
Indipendent Türkçe, Küçükşabanoğlu ile bir röportaj gerçekleştirdi. Küçükşabanoğlu’nun aktardığına göre, Z kuşağının apolitik olduğu ile oy kullanırken ailelerinden etkilendiğini belirten büyük bir grup yanılıyor. Çünkü Z kuşağı, ailelerinden kesinlikle etkilenmiyor, geçmişi konuşmaktan ise nefret ediyor. Kuantum Araştırma ile birlikte Şabanoğlu’nun çalışması, bu kuşağın sadece geleceği konuşmak istediğini ortaya koydu.
Şabanoğlu, “O yüzden siyasetçilerimiz bence kesinlikle geleceği konuşmalılar. Ne kadar çok geleceği konuşurlarsa o kadar çok Z kuşağını kazanırlar” dedi.
Literatürde 1996 yılından sonra doğanlar da Z kuşağı olarak değerlendirilse de, 2000 yılından sonra doğanları baz alarak Şabanoğlu’nun yaptığı araştırmaya göre, Türkiye Cumhuriyeti'nin yüzde 31'i yani yaklaşık 26 milyonu Z kuşağı. Y kuşağı ise Türkiye'de en kapsamlı, en kalabalık nüfus. Bu kuşak, 1980-99 yılları arasında doğanları kapsıyor. Buna göre, Z + Y kuşağı yaklaşık 52 milyon nüfusu oluşturuyor. Ancak TBMM’de temsil oranları çok az sayıda. 18-29 yaş arası 2019'da seçilen sadece 8 milletvekili var.
2023 yılında bir seçim olursa, Z Kuşağının 7 milyon 543 bin oy potansiyeli var. Bu da siyasal sistemde yüzde 12.6 oy potansiyeline denk geliyor.
Şabanoğlu’nun yaptığı araştırmaya göre, 2021 yılında bir erken seçim olursa Z kuşağının yüzde 76,2'si "Ben sandığa gideceğim" diyor. 2022 yılında yine erken seçim niteliğinde bir seçim olursa bu oran yüzde 78’e çıkıyor. 2023 yılında, seçim normal vaktinde yapılırsa Z kuşağının yüzde 81,2'si sandığa gideceğini belirtiyor.
MİZAHA BAYILIYORLAR
Z kuşağının mizaha bayıldığını belirten Şabanoğlu’na göre, "Sizce siyasetçiler iletişimlerinde mizah kullanmalı mı?" sorusunu yanıtlayan kuşağın yüzde 78'i "Evet, kullanmalı" yanıtını verdi. Ancak çok zeki oldukları belirtilen bu gençler, mizahı ölçüsünde, yerinde istiyor. Z kuşağı ayrıca siyasetçide bir farklı bir meslek ve eğitimi de önemsiyor ve özellikle de genç siyasetçiyi tercih ediyor.
ONLİNE MİTİNG İSTİYORLAR
Z Kuşağı için fiziksel miting devrinin bittiğini belirten Şabanoğlu, “Z Kuşağı artık online miting istiyor. Partilerimizin propaganda ekipleri bunu muhakkak düşünsün. Belki fiziksel mitinglerden vazgeçemeyeceklerdir, sonuçta diğer kuşaklar da var oy kullanacak ama fiziksel+online miting olarak düşünebilirler. Peki, nasıl bir seçim propagandası istiyorsunuz diye Z Kuşağına sorduğumuz zaman yaklaşık yüzde 70'i "Teknolojik yöntemlerle yapılsın" görüşünü paylaştı” dedi.