11 Büyükşehir Belediyesinde İttifaklı ve İttifaksız yerel seçim senaryoları

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
11 Büyükşehir Belediyesinde İttifaklı ve İttifaksız yerel seçim senaryoları
Abone ol
TBMM’de 44 milletvekili ile 5.parti olarak temsil edilen İYİ Parti kurmaylarından 31 Mart 2024‘de yapılacak yerel seçimlere ilişkin CHP’ye yönelik pazarlık konularına işaret eden açıklamalar dikkat çekerken Polimetre’nin yaptığı son çalışma muhalefet partilerinin tek başına girecekleri bir seçimden iktidar partisinin kazançlı çıkacağını ortaya koydu. Polimetre’nin, 28. Dönem Milletvekili Seçim Sonuçlarına göre, 11 Büyükşehir Belediyesinde İttifaklı ve İttifaksız Senaryolara ilişkin çalışmasında, CHP İttifak yapmasa bile İzmir, Mersin, Muğla Ve Antalya Belediye Başkanlıklarını kazanıyor. İstanbul, Ankara, Adana, Mersin, Muğla, Hatay ve Balıkesir için ittifak kaçınılmaz görünüyor.

Hülya Özmen

 TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerini atlatan iktidar ve muhalefet partileri 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak yerel seçimlere kilitlenmiş görünüyor. İktidar, 2019 yılında CHP’ye kaptırdığı 11 Büyükşehir Belediyesini geri almanın yolunu ararken muhalefet partilerinin bir araya gelip gelmeyecekleri de merak konusu. TBMM’de 44 milletvekili ile 5.parti olarak temsil edilen İYİ Parti kurmaylarından önümüzdeki yerel seçimlere ilişkin CHP’ye yönelik pazarlık konularına işaret eden açıklamalar dikkat çekerken Polimetre’nin yaptığı son çalışma muhalefet partilerinin tek başına  girmeleri halinde iktidar partisinin kazançlı çıkacağını gösteriyor. Polimetre’nin, 28. Dönem Milletvekili Seçim Sonuçlarına göre, 11 Büyükşehir Belediyesinde İttifaklı ve İttifaksız Senaryolara ilişkin çalışmasında, CHP İttifak yapmasa bile İzmir, Mersin, Muğla ve Antalya Belediye Başkanlıklarını kazanıyor.  İstanbul, Ankara, Adana, Mersin, Muğla, Hatay ve Balıkesir için ittifak kaçınılmaz görünüyor.

Ölçer: Beklentimiz Milletvekili Seçiminde yapılan hatanın Yerel Seçimlerde tekrarlanmaması

Polimetre’nin kurucusu veri analisti M. Günal Ölçer, Muhalif’e, “Beklentimiz Milletvekili Seçiminde yapılan hatanın Yerel Seçimlerde tekrarlanmaması ve İktidar Bloğuna karşı En Geniş Muhalefet İttifakının oluşturulmasıdır.  Bu durumda analizi yapılan 11 büyükşehirden sadece ikisini (BURSA ve KOCAELİ) İktidar Bloğu kazanırken, 9 büyükşehir Muhalefet Bloğu tarafından kazanılır “açıklamasını yaptı. 14 Mayıs seçim sonuçlarını inceleyen Polimetre, bu çalışmasında, “İYİ Parti'nin ayrı listeyle seçime girme ısrarı Millet İttifakı'na 18 milletvekili kaybettirdi” raporunu yayınlamıştı. Polimetre'nin yaptığı analize göre, İYİ Parti'nin ayrı listeyle seçime girme ısrarı Millet İttifakı'na 18 milletvekili kaybettirdi. Bu vekilliklerin 11'ini AK Parti, 4'ünü ise MHP kazandı.


Yorum Yazın