Kendine bile muhalif!
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
35,4947 %0.03
36,5954 %0
43,3489 %0.02
3.061,37 0,26
Ara
MUHALIF GAZETECILIK M. ÖZEL 1.82’lik Mete Gazoz, 1.94’lük Melissa Vargas’tan uzun olabilir mi? Olabiliyormuş…

1.82’lik Mete Gazoz, 1.94’lük Melissa Vargas’tan uzun olabilir mi? Olabiliyormuş…

Realme markası yeni ürününü Türkiye’nin spordaki başarılı yüzleri Melissa Vargas ve Mete Gazoz ile tanıttı. Fakat tanıtım fotoğrafında ilk bakışta fark edilmese de dikkat çekici bir mantık hatası vardı. Boyu Mete Gazoz’dan çok daha uzun olan Melissa Vargas nasıl daha kısa çıkmış olabilirdi?

Oğuz Büber - Muhalif Analiz

Realme Türkiye firması FIVB Milletler Ligi’nin en değerli oyuncusu Milli Voleybolcu Melissa Vargas ve Dünya Şampiyonu Milli Okçu Mete Gazoz’u reklam yüzleri olarak seçti.

İki isim de kendi alanlarında dünya markası ve Realme de milli yıldızlarla yan yana yürüyeceğini duyurdu.  

Yan yana yürümek yazıda değineceğimiz konu açısından da ironik oldu. Doğrudan değinmek istediğim bölüme geçiyorum…

İki sporcunun yer aldığı görsellerde mantıken absürt bir durum mevcut.

Kişiler hakkında detaylar bilinmeden bakıldığında bir sıkıntı görülmüyor fakat sporcuların fiziki özelliklerini bildiğimizde hemen fark edebiliyoruz.

Milli Voleybolcumuz Melissa Vargas’ın boy uzunluğu 194 cm, Milli Okçumuz Mete Gazoz’un ise 182 cm. Özellikle bilboardlara konulan fotoğraflarda ise durum tam tersi gibi bir durum var.

Yani Vargas tam 12 cm daha uzun olmasına karşın Mete Gazoz’dan daha kısa yansıtılmış.

Buradan markanın toplumsal cinsiyet eşitliğine aykırı bir tutum sergilediği sonucunu çıkarabiliriz.

‘Erkek adam kadından kısa olamaz’ tarzı bir düşünce ile hareket edilerek, 10 cm’den fazla bir fark olmasına karşın Mete Gazoz’un Melissa Vargas’tan uzun gibi durduğu bir görüntü yaratılıyor ve tercih ediliyor.

Şöyle bir görüş de var: “İkisi yan yana durduğunda Vargas çok daha uzun görülebilir ve kadraja sığmazlar.”

Demek ki öyle olmasın demişler ve direkt Vargas’ı kısaltalım fikrine gitmişler. Bu çok masum veya aldatmacalı bir bakış açısı.  

Boyları eşitlemenin yolu uzun olanı kısa yapmak değildir. Erkek karakter 12 cm daha uzun olduğunda o zaman kadın figürden kısa gösterelim denilen herhangi bir çalışma var mıdır? Buna örnek bulunabilir mi?

Çalışmadaki durum tamamen, erkek figürün daha heybetli olması gerektiğini düşünen toplumsal bakış açısının yansımasıdır.  

Hatta bununla ilgili bir detay daha var. Görselde Mete Gazoz bir elini Vargas’ın omzuna atarak hakimiyetin kendisinde olduğunu barındıran bir tavır çiziyor.  

Üzücü olan kısım ise konuyla ilgili eleştiriler yapıldığında ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin nasıl uygulandığına dair böyle bir net bir örnek verildiğinde dahi birçok kişinin doğrudan küfre başvurarak “derdiniz bu mu ya” söylemlerine girişmesi.

Aynı durum tam tersi şekilde olsaydı; yani bir kadın erkekten kısa olmasına rağmen daha uzun görülecek şekilde görselde yer alsaydı, yine aynı kitle küfür ederek böyle mantıksız olur mu şeklinde paylaşımlarda bulunacaktı.

İşte bilinç altına işlenen toplumsal cinsiyet eşitsizliği budur….  

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *