23 Mayıs tarihinde ne oldu, kim doğdu, kim öldü, hangi önemli olaylar oldu? İşte, 23 Mayıs'ta yaşananlar!
23 Mayıs 1453 Bizans İmparatoruna son kez elçi gönderildi
Fatih Sultan Mehmet, İsfendiyaroğlu İsmail Bey'i elçi olarak 23 Mayıs 1453 tarihinde son kez Bizans İmparatoruna teslim olmasını bildirmesi için gönderdi. Teslim şartnamesinde İmparator bütün hazinesiyle ve istedikleri ile istediği yere gidebilecek hatta halktan da gitmek isteyenlere müsaade edilecekti. İmparator isterse kendisine Mora Despotluğu verilecekti. Fakat Ceneviz ve Venediklilere güvenerek teslim olmayı reddetti.
23 Mayıs 1524 Şah İsmail vefat etti
İran Safevi Devletinin kurucusu Şah İsmail, Anadolu'da Şiiliği yaymak istemiş bu düşüncesini uygulama aşamasına getirince Çaldıran'da Yavuz Sultan Selim ile savaşmak zorunda kalmış ve yenilmişti. "Hatayi" mahlası ile Türkçe şiirler yazmıştır.
23 Mayıs 1795 Fransa'da kadınların toplantılara katılması yasaklandı
23 Mayıs 1915 Talat Paşa'nın IV. Orduya Talimatı
Ermenilerin isyan ve ihtilal faaliyetlerinin yoğun olduğu illerde göç ettirilmesi ile ilgilenen Talat Paşa, IV.Ordu komutanlığına ilk emrini verdi. Bu emirde hangi vilayetlerde ki Ermenilerin nereye göç ettirileceği açıkça belli ediliyordu. Ayrıca talimatnamede nakil esnasında dikkat edilmesi gereken kurallar ve yerleştirilme esasları yer alıyordu. Ermenilerin taşınabilir malları yanlarında götürebilecekleri taşınmaz malların ise emanete kaydedilmesi isteniyordu.
23 Mayıs 1916 Osmanlı Devleti'nden esir misillemesi
I.Dünya Savaşı sırasında Akdeniz sahillerindeki baskınlar neticesi esir alınan Osmanlı vatandaşı sivillere karşılık olarak da Osmanlı topraklarında bulunan İtilaf Devletleri vatandaşlarından bazıları sivil esir kabul edilerek iç bölgelere sürüldü. Mesela Kaş Kale köyünden esir alınan sivillere karşılık İstanbul'da yaşayan Fransız vatandaşlarından 6 erkek ve bir kadın 23 Mayıs 1916 tarihinde Çorum'a sürüldü.
23 Mayıs 1919 İzmir'in Yunan kuvvetlerince işgalini kınamak amacıyla İstanbul Sultanahmet Meydanı'nda yapılan mitinge 200 bin kişi katıldı.
23 Mayıs 1921 İngiliz Casusu Mustafa Sagir idama mahkum edildi
Mustafa Sagir Milli Mücadelenin başlarında İngilizler tarafından İstanbul'da görevlendirilmişti. Milli Mücadeleye destek veren bir Hintli Müslüman imajı ile İstanbul'da Milli Mücadele için çalışanların arasına sızmış, daha sonra da Anadolu'ya geçmişti. Sagir, Mehmet Akif ile dostluk kurmuş, casus olduğu yine O'nun tarafından ortaya çıkarılmıştır. Mektupları incelenerek görünmez mürekkep ile yazıldıkları tespit edilmiş İstiklal Mahkemesi tarafından suçu sabit görülerek 23 Mayıs 1921 tarihinde idamına karar verilmiştir.
23 Mayıs 1928 Türk Vatandaşlığı Kanunu kabul edildi.
23 Mayıs 1928 Tekke ve zaviyeler kapatıldı.
23 Mayıs 1945 Almanya'daki Nazi rejiminin baskı örgütü SS birliklerinin başı, gizli servis Gestapo'nun ikinci adamı ve Hitler'in Avrupa'daki Yahudileri yok etme programının mimarı Heinrich Himmler, İngiliz birliklerince tutuklandığının ertesi günü intihar etti.
23 Mayıs 1949 Sovyet lideri Josef Stalin Berlin ablukasını kaldırdı ve II. Dünya Savaşı sonrası ikiye bölünen Almanya'nın batısında federal cumhuriyet ilan edildi.
23 Mayıs 1951 Çin Dalai Lama'ya zorla antlaşma imzalattı
Çin Tibet işgalini resmileştirmek için imzalattırılan antlaşma ile Çin Tibet'te ki varlığını resmileştirmek istiyordu. Ülkenin kontrolü Çin ordusuna veriliyor Dalai Lama'nın yetkileri kısıtlanıyordu.
23 Mayıs 1960 İsrail ajanları 6 Milyon Yahudinin ölümünden sorumlu tutulan Adolf Eichmann'ı Arjantin'de ele geçirdi. Eichmann yargılanmak üzere İsrail'e götürüldü.
23 Mayıs 1971 İstanbul'da sokağa çıkma yasağı kondu. 25 bin asker ve polis kentte arama yaptı.
23 Mayıs 1971 İsrail'in İstanbul Başkonsolosu ölü bulundu
İsrail'in İstanbul Başkonsolosu Efraim Elrom, Nişantaşında bir apartman dairesinde şakağına sıkılmış üç kurşun ile öldürülmüş olarak bulundu. Başkonsolos THKP-C örgütü tarafından kaçırılmıştı.
23 Mayıs 1978 İmralı Cezaevi'nden kaçan Amerikalı Billy Hayes'in yazdığı roman Geceyarısı Ekspresi adıyla sinemaya aktarıldı. Türkiye, filmi protesto etti.
23 Mayıs 1992 İstanbul'a 117 yıl hizmet eden Galata Köprüsü yerinden sökülerek Haliç'e çekildi.
Yorum Yazın