İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) arasında, 12 Eylül 1980 darbesinden 42 yıl sonra ilk kez toplu iş sözleşmesi imzalandı. Eyüpsultan’daki İSKİ Genel Müdürlük binasında düzenlenen tarihi toplu iş sözleşmesine, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu imza attı.
42 yıl sonra ilk defa İBB ve DİSK arasında toplu sözleşme imzalandı.
İBB’nin DİSK ile imzaladığı sözleşme, Boğaziçi Yönetim Anonim Şirketi ve Ulaşım Anonim Şirketi bünyesinde çalışan personeller için olacak.
İmza töreninde Genel İş Sendikası Başkanı Remzi Çalışkan, DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu sırasıyla konuşmalarını gerçekleştirdi.
İmamoğlu’nun konuşmasında öne çıkan başlıklar;
Bu gün burada bir demokrasi şenliği yaşıyoruz.
Yönetimi devraldığınızdan bu yana uyguladığımız sendikal özgürlük ortamı, İBB grubunda hiç olmadığı kadar çeşitli iş kolu ve hiç olmadığı kadar çeşitli sendikal örgütlenmeleri sağladı. İşçi arkadaşlarımızın tercihlerine ve sendikal taleplere her daim saygıyla yaklaştık, taraf tutmadık ve hep birlikte medeni bir endüstriyel ilişikiler ortamı oluşturduk.
Bu yönden işçilerimiz ile ilgili aldığımız kararlarda taraf sendikalarımızla ortak akıl mekanizmasını çalıştırdık ve kararlarımızı güçlendirdik.
DİSK Türkiye’nin sendikal tarihine damga vurmuş, çok önemli bir konfederasyon. Kurucusu Kemal Türkler’i 22 Temmuz’da saygı ile andık.
DİSK Genel İş Sendikası, ortaya koyduğumuz özgürlük ortamında, sendikal çeşitliliğimize önlemli bir değer olarak katıldı.
İBB grubunda çalışan yaklaşık 90 bin çalışanımızın içinde bulunduğu durum da ülkedeki gelişmelerden bağımsız değil. Bu anlamda çalışanlarımızın hem çalışma şartlarını hem de ekonomik durumlarını iyileştirmek için oldukça yoğun mesai harcıyoruz.
Bütün zorluklarımıza rağmen bu gün Boğaziçi Yönetim AŞ ve İstanbul Ulaşım AŞ’nin yaklaşık 6.100 çalışanını için Toplu İş Sözleşmesini imzalıyoruz.
Ekonomik kalemlerde varılan anlaşmanın yanında çalışma şartlarına ve sosyal hayata dair de bazı kazanımları da eklediğimizi ifade etmek isterim.
Bunlardan en önemlisi Dünya’daki insani standartlara uyum sağlamak açısından da değerli gördüğümüz; haftalık çalışma süresini 45 saatten 40 saate indirilmesidir.
Gerekli teknik ve adaptasyon çalışmalarını dikkate alarak geçiş tarihini 01. Mart. 2024 olarak belirledik.
Bu çalışma standardını İlgili diğer sendikalarımızla da istişare ederek tüm çalışanlarımıza uygulamak sürecine girmiş bulunuyoruz.
İstanbul başta olmak üzere tüm ülkede benzer koşullarda çalışan tüm kadrolu veya şirket belediye çalışanının de bu standartlara sahip olmasını dilerim.
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (GENEL-İŞ) üyeleri, birkaç hafta önce ücretlerinin arttırılması talebinde bulunarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) başta olmak üzere örgütlü oldukları belediyelerde iş bırakma eylemi başlatmıştı.
Sendika üyeleri adına GENEL-İŞ İstanbul 2 No'lu Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Zuhal Kaynak açıklama yapmış; işverenlerin işçilere düşük ücret reva gördüğünü ve bu düşünceyi kırma konusunda kararlı olduklarını belirtmişti.
Kaynak, "Ekonomik kriz ve düşük ücret kıskacında çalışan yüz binlerce belediye işçisinin sesine kulak verin. Tercihlerinizi ve önceliklerinizi işçilerin yaşam koşullarını iyileştirmekten yana kullanın." demişti.