69 STK’dan ”Açık Radyo Açık Kalmalı!” açıklaması

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
69 STK’dan ”Açık Radyo Açık Kalmalı!” açıklaması
Abone ol
Açık Radyo’nun lisans iptaline karşı; 69 Çevre, Ekoloji ve Hak Savunucusu sivil kuruluş tarafından ortak basın açıklaması ve imza listesi yayınladı. ”Açık Radyomuza sahip çıkıyor, Açık Radyo’nun ’Biz’ olduğunu cümle aleme haykırıyoruz." vurgulaması yapılan açıklamada ”Açık Radyo Açık Kalmalı!” slogan kullanıldı.

69 sivil toplum kuruluşu lisansı iptal edilerek kaldırılan Açık Radyo için basın açıklaması yayınladı. 30 yıllık radyonun dünyada kolektivizm ve dayanışmanın en iyi örneklerinden biri olduğunu ifade edilen açıklamada, ”’kâinatın tüm seslerine, renklerine ve titreşimlerine Açık Radyo’nun varlığına her zamankinden daha çok ihtiyacımız var.” ifadeleri kullanıldı.

HASAN BÜLENT KAHRAMAN YAZDI-Açık Radyo’nun kesilen sözü

Yapılan yazılı açıklamanın tamamı şöyle:

”Açık Radyo Açık Kalmalı!

Kurulduğu 13 Kasım 1995 gününden bu güne gezegenin dertlerini dert edinmiş, Türkiye gündemine ekoloji meselesini sokmak için büyük bir emek vermiş, nerede ayrımcılığa uğrayan bir birey varsa kürsü olmuş, nerede üzerine bomba yağan insanlar varsa etnik, dini ya da toplumsal aidiyetine bakmaksızın sahip çıkmış, sözcüsü olmuş, nerede attığı her adımda korkarak yaşayan mülteciler varsa seslerine kulak vermiş, nerede sözüyle, eylemiyle ya da greve çıkarak hakkını arayan işçi varsa yanlarında durmuş, nerede cinsel kimliğinden dolayı hor görülen, zulme uğrayan birileri varsa seslerini kamusal alana taşımış, nerede depremler, yangınlar ve felaketlerle boğulanların çığlıkları varsa onları çoğaltmış, nerede yok edilen biyoçeşitlilik , tarihe karışmaya yüz tutan bir kültür, kaybolan bir dil ve unutulan bir müzik varsa insan, flora ve fauna ayrımı gözetmeksizin ekosisteme mikrofon tutmuş, çalışanları, gönüllü programcıları ve destekçileriyle, kolektivizmin ve dayanışmanın dünyadaki en iyi örneklerinden biri haline gelmiş Açık Radyo açık kalmalı!

Dünya genelinde ırkçılık kol gezerken, yoksulluk ve savaşlar her yere yayılırken, toplumsal cinnet ayyuka çıkmışken, sokak hayvanları gözlerimizin önünde katledilirken, hemen her gün kadınlar erkek şiddetiyle yok edilirken, çocuklar örgütlü kötülüklerle ortadan kaybolurken, derelerimiz ve göllerimiz kurur, yeraltı sularımız buhar olurken, soluyacak temiz hava bulamaz hale geliyorken, toprağımıza ve gıdamıza madenlerle zehir saçılırken Açık Radyo’nun kurduğu sağduyulu, ilkeli, etik sahibi, vicdanlı, ayrım gözetmeyen dile ihtiyacımız var.

Kurduğu entelektüel kardeşlik ortamıyla toplumsal çölümüzü sulayan ve besleyen, kötümserlik yerine umudu diri tutan, yaşamı savunan ’kâinatın tüm seslerine, renklerine ve titreşimlerine Açık Radyo’nun varlığına her zamankinden daha çok ihtiyacımız var.

İşte bu nedenle aşağıda imzası olan tüm kurumlar, oluşumlar, gruplar ve inisiyatifler olarak en temel müştereklerimizden olan Açık Radyomuza sahip çıkıyor, Açık Radyo’nun ’Biz’ olduğunu cümle aleme haykırıyoruz.

Bu sese kulak ver, sesine, radyona, doğru ve güvenilir haber alma özgürlüğüne sahip çık!”

 

İmzacı 69 kuruluş ve platform şu şekilde:

2017 Bodrum Yurttaş İnisiyatifi, 78’liler Hareketi, Adaların Atları Platformu, Alakır Nehri Kardeşliği, Amed Ekoloji Derneği, Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi, Antalya Ekoloji Ağı, Antalya Gıda Topluluğu, Aydın Çevre Platformu, Aysin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu Dostları, Burgazada Marta Koyu Dayanışması, Burgazada Orman Gönüllüleri Platformu, BURHAK (Burak Özgüner Hayvan Hakları Çalışma Merkezi), Burhaniye Çevre Platformu, Çeşme Yarımada Çevre Derneği, Demokrasi İçin Birlik (DİB), Deniz Yıldızı Kadın Dayanışma Derneği, Diyalog Grubu, DOĞADER, Doğanın Çocukları, Dur De Platformu, Dünya Mirası Adalar, Ekoloji Birliği, Eskişehir Çevre Derneği, FET-DER Fethiye, Genç Mücadele İnisiyatifi (GEMİ), Geyikbayırı Yaşam Platformu, Göçmeniz Irkçılığa Hayır Platformu, Güllük Körfezi Koruma Platformu, Haberveinsan.com, Hak ve Adalet Platformu, Hasankeyf Yaşatma İnisiyatifi, Hayvan Yaşam Özgürlük Platformu, HDK Ankara, İkizköy Çevre Komitesi, İklim Adaleti Koalisyonu, İstanbul Kent Savunması, Kadıköy Kooperatifi, Kazdağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Keçi Kültür Ekoloji Çevre ve İletişim Derneği, Kent Politikaları Derneği, Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı, Kuzey Ormanları Savunması, Mardin Ekoloji, Mezopotamya Ekoloji Hareketi, MSİ (Muğla Su İnisiyatifi), MUÇEP (Muğla Çevre Platformu), MUÇEP Datça Meclisi, Pera Kültür Sanat Derneği, Phaselis İnisiyatifi, Phaselise Dokunma Hareketi, Roots & Shoots Türkiye (Kökler ve Filizler Derneği), Sarıyer Kent Dayanışması, SES (Eşitlik ve Dayanışma), Sokaktayım Yanındayım İnisiyatifi Ankara, Söke Çevre Platformu, Sulukule Platformu, Şezlongsuz Datça İnisiyatifi, Validebağ Savunması, Van-Çev Der (Van Çevre ve Tarihi Eserleri Koruma ve Geliştirme Derneği), Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi, Yaşam ve Dayanışma Yolcuları, Yaşamdan Yana Derneği, Yeryüzü Derneği, Yeryüzü Kolektifi, Yeşil Direniş Ekoloji ve Yaşam Gazetesi, Yeşil Sol Hayvan Hakları Meclisi, Yurttaş Girişimi, Zilan Ekoloji Platformu. 

Ne olmuştu?

24 Nisan’da ”Açık Gazete” programında kullanılan ”Ermeni soykırımı” ifadesi sebebiyle Açık Radyo’ya 5 kez program durdurma cezası veren RTÜK, karara uyulmadığı gerekçesiyle radyonun lisansını iptal kararı almıştı. 

RTÜK tarafından Açık Radyo’ya verilen yayın durdurma ve para cezası kararı aleyhine açılan davada Ankara 21. İdare Mahkemesi tarafından 08.07.2024 tarihinde ’yürütmeyi durdurma kararı’ verilmiş, bu karara RTÜK tarafından itiraz edilmişti.

RTÜK üyesi İlhan Taşcı, Açık Radyo’nun lisansının iptal edildiğini duyurduğu açıklamasında, “RTÜK, Açık Radyo’nun lisansını iptal etti. Gerekçe, kurulun daha önce verdiği ‘toplumu kin ve düşmanlığa tahrikten’ 5 gün program durdurma cezasına uymayıp, yayını sürdürmesi. Oysa yayıncı para cezasını ödemiş, ancak yayını kesmemiş. Bu durum yayıncı lehine yorumlanmalıydı” ifadelerini kullanmıştı.


Yorum Yazın