84 lira, fındık üreticisini memnun etmedi: Aç kalacağız

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
84 lira, fındık üreticisini memnun etmedi: Aç kalacağız
Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fındık fiyatlarını beklenenin çok altında açıklaması üzerine üreticilerin tepkisine yol açtı.

Ordu’nun Fatsa ilçesinde yaşayan fındık üreticileri, açıklanan fiyata tepki gösterdi. BirGün’e konuşan üreticiler, bu sene aç kaldıklarını ve fiyatın en az 120 TL olması gerektiğini ifade etti. Kayaköylü üretici Yaşar Yakan, doğduğundan beri fındıkla uğraştığını ve yaklaşık 4 ton fındığı olduğunu söyledi. Fındığın maliyetinin 80 liraya kadar çıktığını aktaran Yakan, açıklanan fiyatın ancak maliyetini karşıladığını belirterek şöyle konuştu:

“TMO’ya veriyoruz alma niyetinde değiller. Tüccara versek 70-75 lira civarında para verecekler. Maliyetine çalıştığımız gibi bir de aç kalacağız. Gübre 2 bin liradan 8 bin liraya çıktı. 100 liralık ilaç 300 lira olmuş. Geçen yıl işçi çalıştırdık 280 lira para verdik, bu sene 550 olmuş. 4 ton fındığın 1 tonu sadece işçiye gidiyor. İlaç, gübre, temizlik gibi masrafları da var. Pancar var, bol bol pancar yiyoruz. Fındık işçisine az para vermek için bahçeye branda serdik, ağacı sallayıp çadırdan kendimiz toplayacağız.”

“Üreticiye ödenen dekar başına 170 lira destek, 9 yıldır artırılmadı”

Fındıktaki durumu değerlendiren Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, şunları dile getirdi:

“Fındıkta iki üretici tipi var. Bunlardan biri gurbetçiler dediğimiz büyükşehirlerden gelip fındığı toplayıp satıp gidenler. Onlar bekletmediği için muhtemelen Cumhurbaşkanı’nın açıkladığı fiyat düşecek. Giresun kalite fındığı 84 lira açıklandı ama toplam üretim içindeki payı yüzde 10 bile değil. İlk zamanlar bir miktar düşer ama daha sonra fiyat tekrar toparlanır. TMO 21 Ağustos’ta alıma başlayacak, yine randevu problemi olur mu onu göreceğiz. Alıcılardan biri TMO, diğeri Ferrero. Tüccar fiyatını da ilerleyen günlerde göreceğiz. TMO’nun yapacağı ödeme de önemli. Üreticiler 100 lira civarında bir fiyat bekliyorlardı. 3 dolar seviyesinde bir fiyat yıllardır konuşuluyor ama dolar burada kalmayacak. Maliyetler arttığı için üreticiler daha yüksek olmasını istiyordu. Tüketici açısından bakıldığında yine daha pahalı olacak. Tüccar aslında bu seviyelerde bir fiyat bekliyordu, hatta fiyatın bu civarda kalması için lobi çalışması da yaptı. Asıl önemli olan destekler. Üreticiye ödenen dekar başına 170 lira destek, 9 yıldır artırılmadı. Bu desteğin artırılması gerekiyor.”

Fiyata ilişkin CHP’li milletvekilleri Seyit Torun, Elvan Işık Gezmiş, Murat Çan, Sibel Suiçmez ve Tahsin Ocaklı TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Açıklamada, “Bu fiyat üreticiye hakaret, hükümet için rezalet, Bu hükümetin değil kartelin fiyatı” denildi. Trabzon İli Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin açıklamasında ise şunlara dikkat çekildi: “Fındık sektörü yabancılaştı. Fiyat üreticiyi üzdü, tekelleri sevindirdi. Her yıl aynı oyun. Çiftçiyi soy soyabildiğin kadar, fındıkta tekelleşme ve vahşi bir düzen var. Açıklanan taban fiyat revize edilmeli. Taban fiyat 120 TL olmalı.”

 


Yorum Yazın