AB dönem başkanlığını devralmasının sonrasında Macaristan Başbakanı Orban'dan Kiev’e ilk ziyaret

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
AB dönem başkanlığını devralmasının sonrasında Macaristan Başbakanı Orban'dan Kiev’e ilk ziyaret
Abone ol
Ukrayna’ya yardım konusundaki karşı çıkışıyla bilinen ve geçen gün AB’nin 6 aylığına dönem başkanlığını devralan Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Rusya’nın geniş çaplı işgalinin başlamasından beri Kiev’e ilk ziyaretini gerçekleştirdi. Macaristan Başbakanı Orban, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile görüştü.

Orban’ın sözcüsü Zoltan Kovacs, X’te yaptığı açıklamada ”Görüşmelerde barışa ulaşma imkânlarının yanı sıra Macaristan-Ukrayna ikili ilişkilerindeki konular ele alınacak” dedi.

Ukrayna medyası daha sonra Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ve Orban’ın görüşmesinden fotoğraf servis etti.

Macaristan, Orban’ın Rusya ile yakın ilişkiler geliştirmeye devam etmesi ve Ukrayna’ya silah göndermeyi reddetmesi sebebiyle başka NATO ülkeleriyle anlaşmazlığa düşmüş, Budapeşte Dışişleri Bakanı Mayıs ayında savaştan zarar gören ülkeye yardım planlarını ”çılgın bir görev” olarak nitelendirmişti.

Kremlin’den açıklama

Kremlin, ziyaretle ilişkin yaptığı açıklamada, Orban’ın Kiev ziyaretini küçümseyerek bu ziyaretten ”hiçbir şey beklemediğini” ifade etti.

Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov, Macar liderin ülkesinin AB dönem başkanlığı kapsamında sadece ”görevlerini yerine getirdiğini” söyledi. Peskov, Orban’ın gezisinden önce Moskova’nın Budapeşte ile temas halinde olmadığını da sözlerine ekledi. Peskov Macar lideri ”ülkesinin çıkarlarını güçlü bir şekilde savunan bir siyasetçi” olarak övdü.


Yorum Yazın