ABD sağlık sistemi, gelişmiş ülkeler arasında en kötü performans gösteren sistem oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
ABD sağlık sistemi, gelişmiş ülkeler arasında en kötü performans gösteren sistem oldu
Abone ol
Commonwealth Fund tarafından yayınlanan rapora göre, ABD sağlık sistemi, gelişmiş 10 ülke arasında en kötü sağlık hizmeti sunan ülke olarak belirlendi. ABD'lilerin sağlığa diğer ülkelerden daha fazla ödeme yapmasına rağmen, sağlıkta eşitlik ve bakıma erişim konusunda düşük performans sergiliyor.

ABD merkezli Commonwealth Fund vakfının yayınladığı rapor, ABD'nin sağlık sisteminin, gelişmiş ülkeler arasında en düşük performansı gösterdiğini ortaya koydu. AvustralyaKanadaFransaAlmanyaHollandaYeni Zelandaİngiltereİsveç ve İsviçre ile karşılaştırılan ABD sağlık sistemi, özellikle sağlık hizmetine erişimeşitlik ve sonuçlar bakımından geride kaldı. ABD'lilerin sağlık harcamaları diğer ülkelere kıyasla neredeyse iki kat fazla olmasına rağmen, sistemdeki verimsizlikler dikkat çekiyor.

Commonwealth Fund Başkanı Dr. Joseph Betancourt, ABD'nin sağlık sistemindeki eksikliklerin her gün gözle görülür olduğuna dikkat çekerek, "İlaçlarını karşılayamayan, sigortasız kalan ve daha hasta olan yaşlı hastalar var. Kaliteli ve uygun fiyatlı hizmet sunan bir sistem kurmak artık kaçınılmaz" ifadelerini kullandı.

Sağlık Reformları Yetersiz

Yaklaşan başkanlık seçimlerinde sağlık sistemine yönelik reform önerilerinin eksik olduğuna dikkat çekiliyor. Kamala Harris ve Donald Trump, sağlık hizmetlerindeki sorunlar hakkında önemli reformlar önermemiş durumda. Seçmenlerin büyük bir kısmı, sağlık maliyetlerini en önemli sorun olarak görüyor.

Kaiser Family Foundation tarafından yapılan araştırma da bu durumu doğruluyor. Araştırmaya göre, sağlık hizmetlerinin maliyetleri Demokratlar için %42, Cumhuriyetçiler için %45 oranında en büyük sorun olarak öne çıkıyor.

ABD'nin Sağlık Harcamaları Yüksek

Federal verilere göre, ABD'de kişi başına sağlık harcaması yıllık ortalama 13 bin doları (442 bin 807 TL) aşıyor. Bu, diğer gelişmiş ülkelere kıyasla oldukça yüksek bir rakam olmasına rağmen, sağlık hizmetlerine erişim konusunda ciddi sorunlar yaşanıyor.

Commonwealth Fund, ABD'nin sigorta kapsamını genişletmesi ve vatandaşların cebinden çıkan sağlık harcamalarında anlamlı iyileştirmeler yapması gerektiğini vurguluyor. Raporda, ayrıca idari verimliliğin artırılması ve karmaşık sigorta planlarının sadeleştirilmesi gerektiği belirtiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2016 Sağlık Hizmetleri Verimliliği sıralamasında ABD, 191 ülke arasında 37’nci sırada yer almıştı.


Yorum Yazın