ABD’li araştırmacılardan şok sonuç: Orman yangını dumanı beyne büyük zarar veriyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
ABD’li araştırmacılardan şok sonuç: Orman yangını dumanı beyne büyük zarar veriyor
Abone ol
ABD’de yapılan bir araştırma, orman yangınlarından kaynaklanan dumanın insan beynine ciddi zararlar verebileceğini ortaya koydu.

Washington ve Pennsylvania üniversitelerinden bilim insanlarının yaptığı çalışma, Alzaymır Derneği Uluslararası Konferansı’nda sunuldu.

Araştırma Detayları

Katılımcılar: 2009-2019 yılları arasında Güney Kaliforniya’da yaşayan 1.2 milyon yetişkinin sağlık kayıtları incelendi.

Maruz Kalma: Araştırmacılar, katılımcıların hava kirliliğine neden olan ince parçacık PM 2.5’e (çapı 2.5 mikrometreden küçük olan partikül madde) ne kadar maruz kaldığını hesaplamak için hava kalitesi verilerini kullandı.

Sonuçlar: Orman yangını dumanına maruz kalma yoğunluğundaki her bir mikrogram artış, demans teşhisi olasılığını yaklaşık %21 artırdı. Diğer hava kirliliği faktörlerine maruz kalma yoğunluğundaki her 3 mikrogramlık artış ise demans oranını %3 oranında artırdı.

Beyin Sağlığı Üzerindeki Etkiler

Araştırmacılar, elde ettikleri verilerin, orman yangını kaynaklı hava kirliliğinin beyin fonksiyonları üzerindeki olumsuz etkisinin diğer kirlilik türlerine göre daha yüksek olduğunu gösterdiğini belirtti.

Alzaymır Derneği’nin Görüşleri

Alzaymır Derneği bilim sorumlusu Maria Carrillo, yaz aylarında artan orman yangınlarıyla birlikte, bulguları desteklemek için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguladı. Carrillo, “Özellikle demansın en yaygın türü olan Alzheimer riskinin, sağlıksız havadan kaçınmakta zorlanabilecek düşük gelirli nüfus için daha yüksek olduğu düşünüldüğünde, bu daha da önemli” dedi.

Önemli Çıkarımlar

Bu araştırma, hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki ciddi etkilerini bir kez daha gözler önüne serdi. Özellikle orman yangınları gibi doğal felaketlerin, beyin sağlığı üzerinde ciddi riskler oluşturabileceği ve demans hastalığı riskini artırabileceği belirtiliyor.


Yorum Yazın