Adalet Bakanı Tunç'tan Sezgin Tanrıkulu açıklaması: O ifadeleri hoş karşılamak mümkün değil

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Adalet Bakanı Tunç'tan Sezgin Tanrıkulu açıklaması: O ifadeleri hoş karşılamak mümkün değil
Abone ol

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile ilgili sözlerini eleştirdi. Tanrıkulu hakkında savcılığa soruşturma izni verilmesine ilişkin gelen soruyu yanıtlayan Bakan Tunç, "Burada bahsettiğimiz milletvekilinin ordumuza yönelik ifadelerini kabul etmek, hoş karşılamak mümkün değildir. Ordumuzu karalayıcı, milletimizi rahatsız eden, Mehmetçiğimizi rahatsız eden, canı pahasına bu ülkenin bütünlüğü, birliği ve beraberliği için, ülke sınırlarımızı koruyan, güvenliğimizi sağlayan Mehmetçiklerimize bu cümlelerle hakaret etmek elbette ki tepkiyle karşılanır" dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, deprem bölgesi Gaziantep'te bulunan bir otelde düzenlenen "Deprem Bölgesi Değerlendirme Toplantısı"na katıldı. Burada konuşan Bakan Tunç, 6 Şubat sabahından itibaren Bakanlık olarak önemli çalışmalar yaptıklarını hatırlattı. Bölgede yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Bakan Tunç, şunları söyledi:

"Bakanlık olarak bizim ilk yapacağımız iş neydi? Delil tespitleri. Delillerin karartılmasını önlemek ve özellikle cezai açıdan da çünkü sorunlarla ilgili de işlem yapmak gerekiyordu. Cezai soruşturmaların hızlı bir şekilde başlaması sağlandı. Sorumlular kimse bu noktada adil yargı, bağımsız yargı gerekli kararları verecektir düşüncesiyle 984 bilirkişi bölgeye görevlendirildi. 538 adli tıp personeline o dönem ihtiyaç oldu ve bölgede çalışmaların aksamadan sürmesini sağlamaya çalıştılar. Tabii Kardeş Adliye projesiyle Türkiye'nin değişik il ve ilçelerini bölgedeki il ve ilçelerle kardeş adliye ilan ederek o adliyelerimiz de bölgeye destek sağladılar."

"15 adliye binamızın ağır hasarlı olduğunu tespit ettik"

Depremler sonrasında bölgeye 1212 konteyner sevk edildiğini belirten Tunç, yargı hizmetlerinin aksamaması için fiziki mekanların hemen sağlandığını ifade etti. Süreç içerisinde tutuklama ve adli kontrol kararları verildiğini anlatan Bakan Tunç, şunları söyledi:

"Dosyalardaki değerlendirmeleri elbette ki bağımsız yargımız, savcılarımız, hakimlerimizin bilirkişi raporları doğrultusunda kusur durumuna göre elbette ki en doğru kararları vereceklerdir. Süreç içerisinde o tutuklamayla ilgili değerlendirmeler de gerçekleştirilecektir.

Adliye hizmet binalarımız, cezaevleri ağır hasar görmüştü. Hızlı bir şekilde hasar tespit çalışmalarını yaptık. Bölgede 108 hizmet binamız ve 89 yerde adliye konutlarımız vardı. 15 adliye binamızın ağır hasarlı olduğunu tespit ettik. Bunun 2'si müstakil adliye, 13 tanesi de hükümet konakları içerisinde faaliyet gösteriyordu ve bunların oraların ağır hasarlı olması nedeniyle hemen bu hizmetin aksamaması için konteynerlerde ve devletin diğer kurumlarında okullarda geçici şekilde adli hizmetlerin sürmesini sağladık. Orta ve az hasarlı olan 49 binamız vardı hizmet binası. 520 milyon lirayla o binaların onarımını gerçekleştirdik."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine toplantısında bölgede 9 adliye binasının ihale sürecinin yapılacağı sözlerini hatırlatan Bakan Tunç, bu ihalelerin bazılarının eylül, bazılarının ise ekim ayında yapılacağını aktardı.

Gaziantep'te Adli Tıp Bölge Başkanlığı yapılacak

Gaziantep'te de çalışmalara devam ettiklerini belirten Tunç, Gaziantep Adli Tıp Bölge Başkanlığının da yapım sürecinin başlayacağını bildirdi.

Bakan Tunç, şunları kaydetti:

"2023 Ekim ayında ihalesini gerçekleştireceğiz. Gaziantep Adli Tıp Bölge Başkanlığımız, Şehitkamil ilçesi, Beylerbeyi Mahallesi'nde 7 bin 67 metrekare yüz ölçümlü taşınmaz üzerinde inşa edilecek. Nizip'te 2012'de adliye binasını tamamlamıştık. Bu kapsamda mevcut Nizip Adliyesi'nin yanına 22 bin 479 metrekare büyüklüğünde iki tane ek blok yapmayı planladık. 2023'ün sonuna doğru yapım ihalesini inşallah gerçekleştireceğiz. Gaziantep'e personel eğitim merkezi yakışır. Büyükşehir Belediye Başkanımızın da önemli katkılarının olduğu personel eğitim merkezinin de inşallah 2023 sonuna kadar yapım ihalesi sürecini takip ediyoruz. Bu bölgeye hizmet edebilecek özellikle yargı mensupları, hakim, savcılarımızın bu bölgede eğitim, hizmet içi eğitim çalışmalarını gerçekleştirebileceği, Gaziantep Personel Eğitim Merkezinin inşallah ihale sürecini de takip ediyoruz."

Bakan Tunç, gerçekleştirilen toplantının önemli olduğunu ifade etti.

"Deprem bölgesindeki hasarlı binalara ilişkin yargısal süreçler uzamamalı"

Toplantıda yapılan çalışmalarda çıkacak düşünceler doğrultusunda yeni mevzuat önerilerinin de olacağını belirten Bakan Tunç, şunları söyledi:

"Buradaki uygulamadan kaynaklanan problemleri özellikle yasama sürecine önereceğimiz, milletvekillerimize önereceğimiz acil kanun teklif ihtiyaçları da olacaktır. Buradaki görüşler doğrultusunda özellikle hem yasama açısından, mevzuat açısından, eksikliğimizi giderecek görüşler ortaya çıkacağına inanıyorum. Tabii özellikle bölgedeki idarecilerin, yerel yönetimlerimiz, belediye başkanlarımız karşılaştıkları problemlerle ilgili olarak, nerede tıkanıldığı işte Sayın Valimiz bahsetti. Özellikle yıkım kararları, ağır hasarlı binaların bir an önce kararının verilip yıkılması ya da yıkılmaması. Dolayısıyla vatandaşımız orada şunu bekliyor. Yani kendisinin mutmain olmasını istiyor. 'Benim binam oturulmayacak şekildeyse yıkılsın ama ben az hasarlı olduğu kanaatindeyim' diye dava açabiliyor. O anlamda bu tereddütleri bir an önce giderip, şehirlerimizi yeniden inşa etmek gibi bir mecburiyetimiz var. O nedenle yargısal süreçlerin çok uzamaması lazım. Eğer mevcut usulle gidersek bu yargısal süreçlerin uzama ihtimali söz konusu. Uzama ihtimali durumunda da şehrin, şehirlerin yeniden inşası, vatandaşın mağduriyeti söz konusu olabilecek."

Sezgin Tanrıkulu açıklaması

Türk Silahlı Kuvvetlerine yönelik iddiaları nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu hakkında Adalet Bakanlığından soruşturma izni istemesiyle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, şöyle konuştu:

"Burada bahsettiğimiz milletvekilinin ordumuza yönelik ifadelerini kabul etmek, hoş karşılamak mümkün değildir. Ordumuzu karalayıcı, milletimizi rahatsız eden, Mehmetçiğimizi rahatsız eden, canı pahasına bu ülkenin bütünlüğü, birliği ve beraberliği için, ülke sınırlarımızı koruyan, güvenliğimizi sağlayan Mehmetçiklerimize bu cümlelerle hakaret etmek elbette ki tepkiyle karşılanır. Cumhuriyet Başsavcılığımız soruşturma başlattı. Soruşturma tabi ki 301. maddenin 4. fıkrası gereği Türk Ceza Kanunu'nda Adalet Bakanlığının iznine tabi. İzin konusuyla ilgili dosya geldi ve izin verildi."

Tanrıkulu hakkında soruşturma başlatıldı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, katıldığı bir canlı yayında Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik sözlerinin ardından CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu hakkında soruşturma başlatmıştı. 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, şunlar kaydedilmişti:

"Cumhuriyet Halk Partisi Diyarbakır Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu hakkında, 08/09/2023 tarihinde TV100 isimli kanalda yayınlanan Özgür İfade Programının canlı yayınına telefonla bağlanarak yapmış olduğu yorumlarından dolayı 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 301. Maddesinde düzenlenmiş olan 'Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin Kurum ve Organlarını Aşağılama' ve '5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 216. Maddesinde düzenlenmiş olan 'Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama' suçlarından soruşturma başlatılmıştır." 

MSB'den tepki: Ordumuza iftira atmaya çalışıyor

Milli Savunma Bakanlığı'ndan (MSB) yapılan açıklamada ise Tanrıkulu'nun sözlerine şu tepki gösterilmişti:

"Asil milletimizin bağrından çıkan kahraman TSK, ülkemizin huzur ve güvenliği ile bölgemizin, dünyanın ve tüm insanlığın barış ve istikrarına katkı sağlamak için tüm terör örgütlerine karşı büyük bir özveri ve fedakarlıkla mücadele etmektedir. Mehmetçiğin tüm faaliyetleri uluslararası hukuka uygun, tüm dünyanın gözü önünde ve şeffaf bir şekilde icra edilmektedir. Buna rağmen terör örgütlerinin insanlık dışı saldırılarına tepki koyamayanlar terör örgütünün farklı konulardaki alçakça yalanlarını sahiplenerek kahraman ordumuza iftira atmaya çalışmaktadırlar. Bu iftiraları atanlar, bunlara alet olanlar en hafif tabiriyle gaflet ve dalalet içindedirler." 

Tanrıkulu'nun TSK ile ilgili sözlerine CHP'den ilk açıklama

Tanrıkulu'nun sözlerine ilişkin partisinden ilk açıklama da CHP Sözcüsü Faik Öztrak'tan gelmişti. X hesabından açıklama yapan Öztrak, "Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun, milletimizin gözbebeği Türk Silahlı Kuvvetleri'ni töhmet altında bırakan ifadeleri kabul edilemez. Bu konu yetkili organlarımızda görüşülecektir" ifadelerini kullanmıştı.

Sezgin Tanrıkulu ne dedi?

Tanrıkulu, TV100'de telefonla bağlandığı canlı yayında şunları söylemişti:

"TSK'nın yaptığı her şey, eleştiriden azade değil. Biz milletvekiliyiz bunları sorgularız. TSK değil mi 12 Eylül'de darbe yapan? Bu ordu değil mi 15 Temmuz'da darbe girişimi yapan, köyleri yakan... Benim takip ettiğim davalar var. 15 köylüyü helikopterden atan TSK değil mi? AİHM kararıyla sabit hale gelen... Biz eleştirel yaklaşırız. Soru sorarız, doğru olup olmadığını sorarız, TSK üzerinden bu tür şaibelerin kalkması amacıyla bunu sorarız. 40 yılda her şeyi doğru yapsaydı Türkiye bu durumda olmazdı. AİHM kararı orada, 15 tane köylü, kim attı? Bu kadar köyü yaktı? Daha yeni Roboski Uludere oldu... Sizler de eleştirel yaklaşamadığınız için Türkiye bu noktaya geldi." 

Sözleri gündem olan Tanrıkulu, X hesabından yaptığı açıklamada ise, "Dünkü açıklamalarımdan sonra bazı dijital platformlarda hakkımda ağır eleştirinin ötesine varan açıklamalar yapan / yazan herkesle tek tek hukuk önünde hesaplaşacağım. Günü geldiğinde aman 'Özür dilerim, ben yanlış yaptım, affedin' vb sözlerle lütfen karşıma gelmeyin" demişti.


Yorum Yazın