Afife isimli tiyatro oyununda Fenerbahçe tarihiyle ilgili hangi bilgi çarpıtıldı?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Afife isimli tiyatro oyununda Fenerbahçe tarihiyle ilgili hangi bilgi çarpıtıldı?
Abone ol
Dün akşam prömiyerini yapan Afife isimli tiyatro oyununda, Fenerbahçe forması giyen bir karaktere yönelik olarak "Doyamadınız İngilizlere yenilmeye" şeklinde bir ifade kullanıldı. Tarihi bakımdan hatalı olan bu bilgi, oyunun gerçekçiliğini sarstığı için büyük tepkiye neden oldu.

Oğuz Büber – Muhalif Özel

İlk Müslüman kadın tiyatro oyuncusu Afife Jale'nin hayatının çağdaş bir yorumla tiyatro sahnesine taşındığı 'Afife' oyununun prömiyeri Zorlu PSM’de gerçekleşti. 

Oyun, genel manada izleyiciler tarafından oldukça beğenilirken bir sahnede yer alan bilginin çarpıtılmış olduğu öne sürüldü.

Belirtilene göre ‘Afife’ adlı oyundaki ilgili sahnede Fenerbahçe forması giyen bir karaktere, "Doyamadınız İngilizlere yenilmeye" şeklinde bir söylemde bulunuluyor. Oyunu izleyen birçok kişi de bu bilgiyi doğruluyor.

Fenerbahçe Tarihi isimli, paylaşımlarını belgelerle destekleyerek sunan tarih sayfası da bu durumu oyunun Tarih Danışmanı Mehmet Öznur Alkan’a şu ifadelerle sordu:

“Mehmet Bey, merhabalar... 1918-1923 yılları arasında İngilizlerle 41 maç yapıp 32 tanesini kazanan Fenerbahçe için tekste "İngilizlere yenilmeye doymadınız" gibi bir cümlenin yazılması "Tarih Danışmanı" olarak gözünüzden kaçtı herhalde?”

Oyunun danışmanı Alkan ise alttaki cevabı vererek sahnenin sonradan eklendiğini ve bilgisi dahilinde olmadığını paylaşıyor:

“Merhaba, 

Uyarınız için teşekkür ederim. Ama gözümden kaçmış değil. Senaryoya ben son okumaları yaptıktan sonra eklenmiş. Ancak ben o ifadeyi oyunun sergilendiği -1920 sonu- âna dönük bir yorum olarak düşündüm. Yadırgamadım. Doğrusu formanın güzelliği kayda değer. Saygılarımla”

Verilen bilginin yanlışlığını ise şöyle belirtmek gerekir. “İngilizlere yenilmeye doyamadınız” denilen Fenerbahçe Spor Kulübü, 24 Kasım 1918’den 9 Kasım 1923 tarihi arasında İngiliz/Fransız takımlarına karşı 129 kez sahaya çıkmış; 104 galibiyet, 10 beraberlik ve 15 yenilgi almıştı. 

İşgal orduları ile yapılan 50 maçın ise tam 41 tanesini kazanılmıştı. Hatta kulübün bu dönemdeki lakabı ‘Esir Şehrin Moral Kaynağı’ idi.

Bu durumun önemini ifade eden diğer bir kanıt da şudur: ‘Mustafa Kemal Paşa’nın, sadece 51 gün yayınlanan Minber Gazetesi'ndeki tek spor haberi, Fenerbahçe’nin İngilizlere karşı oynadığı bir maçtır.'

Sonuç olarak; işgal kuvvetlerine karşı oynadığı maçların neredeyse tamamını kazanan, işgal kuvvetleri komutanı General Harington adına düzenlenen kupayı da almayı başaran bir kulüp için “İngilizlere yenilmeye doyamadınız” ifadesinin kullanılmasının tarihsel açıdan oldukça yanlış bir bilgi kullanımı olduğunu söyleyebiliriz.


Yorum Yazın