Anayasa Mahkemesi, KHK ile ihraç edilen kamu görevlilerine tazminat hakkı verdi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Anayasa Mahkemesi, KHK ile ihraç edilen kamu görevlilerine tazminat hakkı verdi
Abone ol
Anayasa Mahkemesi (AYM), Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen ve görevine iade edilen kamu görevlilerine tazminat verilmemesine ilişkin hükmü oy birliğiyle iptal etti.

Bu karar, KHK ile işinden olan ancak itiraz yoluyla geri dönen kamu görevlileri için kritik bir gelişme olarak değerlendirildi. Danıştay 5. Dairesi tarafından yapılan itiraz sonrası AYM, "göreve iade edilen kamu personellerine tazminat verilmez" hükmünü kaldırdı. Resmi Gazete'de yayımlanan kararda, mevcut düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğu vurgulandı.

İptal Gerekçeleri

AYM'nin iptal gerekçeleri arasında şu ifadeler yer aldı:

  • Olağanüstü Hal Süresi: "Kural, OHAL süresini aşacak biçimde uygulanmaya imkân vermektedir. Bu nedenle incelemenin Anayasa'nın olağan dönem kuralları yönünden yapılması gerekir."
  • Etkili Giderim Mekanizması: "Göreve iade edilenlerin kamu görevinden çıkarılmalarından dolayı tazminat talebinde bulunamaması, devletin kişinin maddi ve manevi varlığına yönelik müdahalelere karşı etkili giderim mekanizması sağlama yükümlülüğüyle bağdaşmamaktadır."

Anayasa Mahkemesi, daha önce 30 Haziran 2022 tarihinde, KHK ile kamu görevinden çıkarılıp görevine iade edilenlerin tazminat talebinde bulunamayacaklarını öngören kuralı da iptal etmişti. Bu karar, AYM'nin daha önceki kararlarıyla tutarlı bir şekilde ilerlediğini göstermektedir.


Yorum Yazın