İstanbul
Açık
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,6528 %0.05
37,1795 %0.01
106.065,04 %3.886
3.144,76 0,12
Ara
Muhalif. KÜLTÜR SANAT Barış Kıralioğlu "İyi bir seyirci hayata daha farklı bir pencereden bakıyor"

Barış Kıralioğlu "İyi bir seyirci hayata daha farklı bir pencereden bakıyor"

Farklı bir şekilde duyguların ve olayların hareket (jest) ve konuşmalarla anlatıldığı alana "Tiyatro" denir. Oyuncu Barış Kıralioğlu ile tiyatronun insan yaşamına etkilerini, tiyatronun önemini ve bireye kattığı becerileri konuştuk.

Okunma Süresi: 3 dk

Özel Haber- Gülsüm Acıyan

Tiyatronun insan yaşamına etkilerini, tiyatronun önemini ve bireye kattığı becerileri hem tiyatro oyuncusu, oyuncu ve aynı zamanda tiyatro öğreticisi Barış Kıralioğlu, Muhalif'e anlattı.

"Tiyatro, bizi ruh olarak çok besleyen bir alan" diyen Barış Kıralioğlu sözlerine şöyle başlıyor:

"Tiyatro çalışmak özellikle küçük yaşlarda çok besleyici birşey. Ortaokul ve Lise seviyesinde Tiyatro çalışan ve Tiyatro ile arası iyi olan insanların hayatlarında her zaman daha renkli daha farklı daha güzel bir bakış açısına sahip olduğunu görürüz. Mesela tiyatro çalışmaya yeni başlayan birinin bile kısa zamanda iyi bir seyirciye dönüştüğünü görüyoruz. İyi bir seyirci olan kişi de hayatı boyunca sanatla iç içe oluyor ve daha farklı bir pencereden bakıyor. Çünkü biz bir okuduğumuz kitapta, izlediğimiz bir oyunda, izlediğimiz bir filmde herzaman hayalgücümüzü geliştiriyoruz ve bazende başka dünyalara gidip o iki saat içerisinde o dünyaya misafir oluyoruz ve kendimizi orada iyi hissediyoruz. Bu bizi ruh olarak çok besleyen birşey. O yüzden tiyatro eğitimi çok önemli."

"Hızlı tüketim çağında Tiyatronun öneminin daha da arttığını düşünüyorum" diyor ve ekliyor Barış Kıralioğlu:

"Hayatta mesela çok neşeli çok şakacı insanlar oluyor ama tiyatroyu meslek olarak seçmemiş oluyor ve konservatuar okumamış oluyor o insanların tiyatro eğitimi aldığını ve tiyatronun o insanlara çok fazla şey kattığını görüyoruz. Mesela lisedeyken tiyatro çalışmış bir genç sonra iş hayatında mühendislik yaparken ya da bir yerde memur olarak çalışırken her zaman diğer insanlara göre çok daha renkli ve farklı oluyor. Çünkü o dünyaya girmiş oluyor. Günümüzde kitap okuma alışkanlıkları azaldı ve daha çok ekrana bakma telefonla uğraşma, daha hızlı tüketme üzerine bir çağda yaşıyoruz. O yüzden bu hızlı tüketim çağında tiyatronun öneminin daha da arttığını düşünüyorum."

"Tiyatro, insan ilişkilerini daha da kuvvetlendiriyor" diyen Barış Kıralioğlu sözlerini şöyle tamamlıyor: 

"Tiyatronun her zaman şöyle bir artısı oluyor insan ilişkilerini daha da kuvvetlendiriyor, bir bireyi anlama ve empati yapma becerisi, oynadığımız ve canlandırdığımız karakterleri anlamamızı sağlıyor."

"Mesela üç tane çocuğu olan ve haftanın her günü yaklaşık 20 saate kadar nerdeyse çalışan ve yorgun bir babayı oynacağız diyelim; bu karakteri oynarken etrafımızda hayatı böyle olan kişi varsa ya da gerçekten günde 10-15 saat çalışmıyorsa her akşam evine yorgun gelen bir tanıdığınız var bir gözlem yapıyorsunuz. O yaptığınız gözlemi coşku belleği dediğimiz ve kafamızın içine yerleştirip ve lazım olduğu zaman onu oradan çıkıyoruz ve role (karaktere) giriyoruz."

"İşte bu tiyatro eğitimleri esasında gençlere yetişkinlere hayatımızda yapmamız gereken gözlemleri, empatiyi ve bunlar sayesinde de bu karakterleri oynuyoruz. Tiyatro eğitiminde de meraklı olmamız gerektiğini herşeyi gözlemlememiz gerektiğiniz vurguluyoruz. Çünkü bu gözlem hayatımızda hep devam etmeli ve onun sayesinde empati yeteneğimiz sayesinde de o rollere yaklaşımımız daha iyi oluyor ve hayata da yaklaşımımız daha iyi oluyor. Her yaştan insan tiyatro yapabilir ve başlamak için bir yaşı yok insanın içinde böyle istek ve yetenek varsa sadece yetenek de değil aslında çalışkanlık ve çaba sarf etmek de önemli tiyatro da eğitiminde bir sınır yok." dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *