Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartıyla taksitli harcamalara yönelik yeni kısıtlama kararları alındığını duyurdu. Buna göre, kredi kartlarında uygulanan taksitlendirme sürelerinin; havayolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilişkin yurtdışına ilişkin harcamalarda uygulanmamasına ve söz konusu harcamalarda taksitlendirme yapılmamasına karar verildiği bildirildi.
Kararın ”finansal istikrarın güçlendirilmesine yönelik” olduğu vurgulandı.
BDDK’den yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
”Finansal istikrarın güçlendirilmesine yönelik atılacak koordineli adımlar kapsamında 31 Temmuz 2023 tarihinde Kurumumuz internet sitesi üzerinden kamuoyuna duyurulduğu üzere, sermaye yeterliliği standart oranları hesaplamasında dikkate alınan risk ağırlıklarının ihtiyaç kredileri, bireysel kredi kartları, tüketicilere kullandırılacak binek araç edinimi amaçlı taşıt kredileri ile taşıt teminatlı krediler ve tüketiciler ile yapılacak finansal kiralama işlemleri açısından artırılmasına karar verilmiştir.
Ayrıca, kredi kartlarında uygulanan taksitlendirme sürelerinin; havayolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilişkin yurt dışına ilişkin harcamalarda uygulanmamasına ve söz konusu harcamalarda taksitlendirme yapılmamasına karar verilmiştir.”
Ekonomi, finans ve bankacılık sektörüyle ilişkin veri ve gelişmeleri değerlendiren Para ve Finans; kredi kartı, ihtiyaç ve taşıt kredilerinde risk ağırlıklarının artırıldığını, 1 Temmuz 2021’de risk ağırlıkları bireysel kartlarda 1-6 ay vadede yüzde 100, 6 aydan uzun vadede yüzde 150, ihtiyaç kredilerinde 1-12 ay vadede yüzde 100, 12 aydan uzun vadede yüzde 150 oranına çıkarıldığını belirtti.
Prof. Dr. Ali Hakan Kara, BDDK’nın ”finansal istikrarı güçlendirme” kararlarına ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede şunları ifade etti:
”Son iki yıldır bize ”makroihtiyati” diye pazarlanmaya personel düzenlemeler makroihtiyati tedbir değil ”finansal baskılama” idi. Gerçek makroihtiyati tedbirler şimdi geliyor.”
Prof. Dr. Kara, yaptığı değerlendirmeye ”Ocak 2021-Temmuz 2023 tarihleri aralığına ait yıllık cari işlemler dengesi” grafiği paylaşarak; şu ifadeleri kaydetti:
”TCMB ve BDDK kredileri yavaşlatmak için koordineli tedbir alıyor; Turizm gelirleri iyi gidiyor. Enerji faturası geçen yıla göre azalıyor. Altın ithalatı yavaşlıyor. Haziran’dan sonra dış dengede belirgin iyileşme göreceğiz.”
Yorum Yazın