ABD'li fizikçiler, nükleer patlamaların gök taşlarını yörüngesinden saptırma potansiyelini araştırarak, bu yöntemle Dünya'yı olası bir asteroit felaketinden korumanın mümkün olduğunu gösterdi. Sandia Ulusal Laboratuvarları'ndaki deneyde, nükleer patlamanın gök taşlarının yüzeyini buharlaştırarak onları yörüngelerinden çıkarabileceği kanıtlandı.
ABD'li bilim insanları, Dünya için tehlike yaratabilecek gök taşlarının, yakınlarında patlatılacak bir nükleer bomba ile tehlikesiz bir yörüngeye saptırılabileceğini tespit etti. İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre, bu deney, bilim kurgu filmlerindeki senaryolara benzer bir yaklaşım sergiliyor.
Dr. Nathan Moore liderliğindeki Sandia Ulusal Laboratuvarları'ndan fizikçiler, "nükleer destekli gezegen savunmasının" ilk kapsamlı denemesinde, nükleer patlamaların Dünya'yı olası asteroit felaketlerinden koruma potansiyelini gösterdi. Deneyde, nükleer patlamanın oluşturduğu ısının, asteroitin yüzeyindeki sıcaklığı on binlerce dereceye çıkararak asteroiti yörüngesinden dışarı itebilecek bir gaz topu üretebileceği varsayımı test edildi.
Deneyin Detayları
Deney sırasında, çok küçük ölçekteki yapay asteroit parçaları, nükleer patlamalarda salınan yoğun X-ışını darbelerine maruz bırakıldı. Bu darbeler, malzemeyi yerinde tutan destekleri yok ederek, hedef yüzeyini hızla buharlaştırdı ve genişleyen bir gaz oluşturdu. Sonuç olarak, yapay asteroit parçalarının yaklaşık 320 kilometre/saat hızla uçmaya başladığı gözlemlendi.
Araştırmacılar, yeterli büyüklükteki bir nükleer patlamanın oluşturduğu radyasyonun asteroiti yörüngesinden çıkarabileceğini kanıtladı. Nature Physics dergisinde yayımlanan çalışmanın başyazarı Dr. Moore, "Buharlaşan malzeme bir tarafa doğru püskürerek asteroiti ters yöne itiyor. Bu, asteroiti rokete dönüştürmek gibi bir şey," dedi.
Daha Etkili Bir Yöntem
Araştırmada, bu yöntem, "Armageddon" bilim kurgu filmindeki gibi asteroite delik açarak içten parçalarına ayırmaktan veya doğrudan roketle vurmaktan daha etkili olarak değerlendirildi. Nükleer patlama yönteminin, 4 kilometreye kadar büyüklükteki gök taşları için etkili olabileceği belirtilirken, daha büyük asteroitler için de yeterli zaman olduğunda bu yöntemin uygulanabilir olduğu kaydedildi.
Ancak bazı bilim insanları, tehdit oluşturan gök taşlarını saptırmada nükleer seçenekten ziyade kinetik çarpma yöntemlerini tercih ediyor. NASA, Eylül 2022'de Çifte Asteroit Yeniden Yönlendirme Testi (DART) programı kapsamında, Dimorphos adlı asteroite DART uzay aracını çarptırarak yönünü değiştirmeyi başarmıştı.
Yorum Yazın