Çikolata tüketiminin tip 2 diyabet riski üzerindeki etkisini inceleyen bir araştırma, haftada 5 ya da daha fazla porsiyon bitter çikolata tüketiminin riski yüzde 21 oranında azaltabileceğini gösterdi.
Çikolata tüketimi ve tip 2 diyabet riski üzerine yapılan önemli bir araştırma, Bitter çikolata tüketiminin sağlık üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koydu. Çin ve ABD'den araştırmacıların yaptığı çalışma, BMJ dergisinde yayımlandı. 1986-2021 yılları arasında yapılan araştırma, yaklaşık 192 bin 28 kişi üzerinde yürütüldü ve çikolata türlerinin tip 2 diyabet üzerindeki etkilerini inceledi.
Araştırma sonucunda, çikolata tüketen bireylerin, hiç çikolata yemeyenlere kıyasla tip 2 diyabet riskinin %10 daha düşük olduğu ortaya kondu. Bitter çikolata tüketiminin tip 2 diyabet riskini %21 oranında azalttığı bulunurken, sütlü çikolata tüketiminin bu hastalık üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı belirlendi.
Bitter çikolata içeriğindeki proteinler sayesinde ödem azaltma, kalp ve damarları koruma ve antioksidan özellikleri sağladığı ifade edildi. Ayrıca, sütlü çikolata kullanımının uzun vadede kilo alımına etkisi olduğu belirtilirken, bu tür çikolatanın tip 2 diyabet üzerinde olumlu bir etkisi bulunmadı.
Araştırma, katılımcıların diyet bilgilerini her 4 yılda bir güncelleyerek, fiziksel aktivite ve beslenme alışkanlıkları verilerini de topladı. Her haftalık bitter çikolata tüketim dozunun artışıyla, tip 2 diyabet riskinin yüzde 3 oranında azaldığı gözlemlendi.
Dünya genelinde tip 2 diyabet vakalarının 2019'da 463 milyon olduğu ve bu sayının 2045'te 700 milyon'a çıkacağı öngörüldü. Bu bağlamda, araştırma bitter çikolata tüketiminin, diyabet riski üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor, ancak bulguların doğrulanması için daha fazla kontrollü çalışmanın yapılması gerektiği vurgulandı.
Kaynak: HABER MERKEZİ
Yorum Yazın