İnanç Uysal, 'boykotun ne olduğu' ve 'Coca Cola'ya boykotun ne olduğu' konusundaki sorgulamalarını bizimle paylaşıyor...
Aslında bu bir köşe yazısı değil, sadece bazı şeyleri anlayamayan tek kişi ben miyim diye merak ettim de, o açıdan paylaşmak istedim.
Bazı konularda yorum yapmamak daha iyi sanki, çünkü zaten içinde bulunduğumuz iklim nedeni ile taammüden anlayışsızlık hüküm sürüyor. Hatta benim biraz sonra burada yapmaya çalışacağım şey dahi, bu anlamama çabaları içinde oluşacak tevil gayretlerine kurban edilebilir.
Sanırım hep bir elden oluşturmaya çalıştığımız iklimin asıl memnun olanları da, bu endişelerimizden pek mutludur. Ama bizim de durumu tam olarak kavramakta zorluk çektiğimiz kesin. Zira kavramış olsaydık bu endişeleri beslemekten imtina ederdik en azından.
Elbette aşağıda yapacağım alıntıların sahiplerinin samimiyetlerinden ve iyi niyetlerinden şahsen benim bir şüphem yok. Ben, kendilerini destekleyenlerin de şüpheleri olmadığından eminim ama aslında tek merak ettiğim hepsinin aynı fikirde olup olmadığı sadece.
Sabah Gazetesi başlık: “İsrail Boykotu İşe yaradı”
10 Ocak 2024
“İsrail'in, Gazze'de Filistinlilere yönelik sürdürdüğü vahşete destek veren firmalara yönelik dünya genelinde yayılan boykot dalgası işe yaradı. Milyarlarca insanın karşısında durduğu trajedi, İsrail menşeili firmaların bilançolarını vuruyor. Katliamcı İsrail rejimini destekleyen firmaların başında gelen dünya içecek devi Coca Cola ve McDonald's hızla kan kaybediyor. 2023 yılı finansal sonuçlarını açıklayan Coca Cola'nın mali tabloları, boykotun etkilerini gözler önüne serdi. Coca-Cola İçecek A.Ş. Türkiye Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) 2023'te toplam satış hacminin yüzde 5.1 azalarak 567 milyon ünite kasaya, son çeyrekteki satış hacminin ise yüzde 21.8 azalarak 88 milyon ünite kasaya gerilediğini açıkladı.”
TV NET instagram sayfası: “İsrail’in dostu” Coca Cola’yı kesinlikle boykot etmelisin.”
8 Aralık 2023
Boykot Kılavuzu 101 serimizde bugün kesinlikle boykot etmen gereken son markayı, Coca Cola'yı anlatıyoruz. Coca Cola Company'nin tüm markalarını görmek için son sayfaya mutlaka göz atmalısın.
8 Kasım 2023
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) restoranlarında, kafeteryalarında ve çay ocaklarında boykot amacıyla İsrail'in Gazze'ye karşı savaşına destek veren şirketlerin ürünlerinin satılmayacağı duyuruldu. TBMM açıklamasında şirketlerin adı verilmezken, Reuters bir kaynağa dayandırdığı haberinde Coca-Cola ve Nestle ürünlerinin menülerden kaldırıldığını aktardı.
Buradan sonra ise iklim değişiyor sanırım:
Okan Müderrisoğlu Sabah Gazetesi Başlık: “Boykot ama… Global markanın ‘Türk işareti!’
3 Şubat 2024
“Türkiye'nin, iç tasarruf açığı nedeniyle ihtiyaç duyduğu dış sermayeye bakışını güncellemesi bir zaruret teşkil ediyor. Yabancı sermayeden mi bahsediyoruz, uluslararası sermaye ve yatırımdan mı? Her dış yatırıma küresel sermaye ve arkasında olduğunu varsaydığımız siyasal hedefler mantığıyla mı yaklaşıyoruz, yoksa ana şirket yabancı olsa da Türkiye'de kurulu, Türk sermayesinin çoğunluk hissedarı olduğu, çalışanı Türk, vergisi Türkiye'de ödenen milli bir şirket olarak mı yaklaşıyoruz?
Şimdi gelelim meramımıza...
Anadolu Grubu, "Anadolu'yu dünyaya, dünyayı Anadolu'ya bağlayan yıldız" olma vizyonuyla 19 ülkede, 80'e yakın şirketi, 86 üretim tesisi, 6 Ar-Ge merkezi ve 95 bin çalışanı ile faaliyetlerini 7 sektörde sürdüren büyük bir yapı. Global markalar ve çok uluslu şirketlerle ortaklık kültürü ise Anadolu Grubu'nun adeta uzmanlığı... Grubun bünyesinde ABD merkezli, çok ortaklı Coca Cola Company'nin Türkiye versiyonu Coca Cola İçecek de bulunuyor. Mesele şu ki bir yanda üst marka, diğer yanda o markanın altında üretim yapan Türk sermayeli şirket gerçeği karşımıza çıkıyor. Malûm, mesele sıcak! İsrail'in Gazze'de soykırıma varan kanlı operasyonları, kadın ve çocukların ağırlıkta olduğu sivilleri katletmesi canımız yakıyor. Hepimiz, "Elimizle, dilimizle, hiç olmadı kalbimizle" bu belâyı def etmek istiyoruz.
Önceki gün Bursa'da buluştuğumuz Anadolu Grubu Başkanı Tuncay Özilhan'ın da dediği gibi "Boykot demokratik bir hak!"
Hak, fakat... Bu olayın "fakatı" da var!
Bence, bu hak kullanılırken kime tavır alındığı, kimin zarar gördüğü iyi hesap edilmeli. Bilerek veya bilmeyerek, bir Türkiye şirketine fatura kesilir, bu yolla uluslararası aktörlere mesaj verilmesi amaçlanırken kantarın topuzu kaçırılmamalıdır!
Elbette, boykota maruz kalan taraf da iç kamuoyuna kendisini anlatmakta daha cesur olmalı, küresel sermayenin temsilcilerine de Türkiye'nin hassasiyetlerini izah etmeli, proaktif davranmalı, girişimini ve neticelerini de sık sık halka aktarmalıdır.
Hülya Güler Sabah Gazetesi Başlık: Sistematik önemdeki markaların boykot meselesi
4 Şubat 2024
“Amacım ne boykotu ve boykot edenleri sorgulamak ne de herhangi bir markayı savunmak. Sadece bu konuda oluşan bilgi kirliliğini azaltabilir miyim diye bakıyorum. O nedenle akıllardaki soruları geçenlerde bir araya geldiğimiz Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan'a sordum. "Boykot demokratik bir haktır" diyerek söze başladı Özilhan ve şöyle devam etti: "Biz yanlış bilgilere dayanarak bu gündemin parçası olduğumuz için üzgünüz. Coca-Cola İçecek bir Türk şirketidir, sermayesi Türklere aittir, yöneticileri Türk'tür. Soğutucu dolaptan kasasına ve diğer hammaddelere kadar tedarik malzemelerini Türkiye'den sağlamaktadır." Ne dersiniz Türkiye ve bölge ekonomisiyle bu kadar entegre Coca Cola'nın boykot edilmesi hedefe ne kadar hizmet ediyor? Sadece Türkiye'de 1 milyon kişilik bir ekosistemi besleyen Coca Cola'ya dümdüz bir ABD şirketi muamelesi yapmak artık ne kadar mümkün. Zaten bu nedenle olsa gerek Özilhan da son söz olarak bundan sonraki dönem için bu tarz bir boykotun önüne geçmek üzere iletişimde daha proaktif olacaklarını, kendilerini bundan sonra daha iyi anlatacaklarını ve bu yönde bir iletişimi sürekli yapacaklarını söylemeyi ihmal etmedi. Mesela bundan sonra Coca Cola görsellerinin önünde Anadolu Grubu'nun simgesi A harfini görebiliriz
Mevlüt Tezel Sabah Gazetesi Başlık: Filistin ve Coca-Cola boykotu
5 şubat 2024
“Coca-Cola'nın faaliyetlerinin oluşturduğu ekosistemin istihdam üzerindeki dolaylı etkisini de hesaba katınca şirketin istihdama olan etkisi, mevcut istihdamın 10 katı gibi bir rakama ulaşıyor.
Bu rakamlar Filistin ekonomisi için çok şey ifade ediyor!
Coca Cola ayrıca Filistin Kızılay ve kan bankası ile düzenli kan bağışı kampanyaları yapmanın yanı sıra, ambulans ve tıbbi malzeme desteğiyle de insani yardım çalışmaları gerçekleştiriyor.
Coca-Cola Sistemi, Filistin'de kadın ve çocuklar için 11 devlet hastanesinde, kütüphane kurmanın yanı sıra, oyun ve bilgisayar desteği sağladı.
44 farklı köydeki 44 okula bilgisayar laboratuvarı kuruldu ve bilgisayardan okul malzemelerine, tabletlere binlerce yardımda bulunuldu.
Acaba Ramallah, Tulkarim, Jericho ve Gazze'de yaşayan bir Filistinliye Coca-Cola'yı boykot ediyoruz deseniz size ne der?”
Bu son cümle de, benden olsun. Bütün bu haber ve yazılara siz ne dersiniz? Benim kendi adıma diyecek bir şeyim yok…
Yorum Yazın