CHP’nin 18-24 Eylül 2023 haftasını kapsayan ‘Haftalık Bilgilendirme Raporu’nda, Mahkemenin 30 yılık zamanaşımı süresi gerekçesiyle düşürdüğü, 33 aydın ile iki otel çalışanının yanarak hayatını kaybettiği Sivas Madımak Oteli katliamı davasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kullandığı af yetkisi tartışmaya açıldı. Raporda, “Anayasada Cumhurbaşkanına tanınan Af yetkisi; hukuki, insani ve vicdani kriterlerle kullanılmak zorunda olduğu halde, Cumhurbaşkanı Erdoğan yetkisini siyasi amaç, düşünsel yakınlık ve hükümlüler arasında ‘ayrımcı’ bir yaklaşımla kullanıyor. Bu ayrımcı uygulamanın siyasi kin ve intikam duygusu dışında izahı yoktur!” denildi.
Hülya Özmen- Muhalif
CHP’nin 18-24 Eylül 2023 haftasını kapsayan ‘Haftalık Bilgilendirme Raporu’nda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Madımak Oteli katliamı hükümlüleri için kullandığı af yetkisi tartışmaya açıldı. Haftalık Raporda; “Anayasada Cumhurbaşkanına tanınan Af yetkisi; hukuki, insani ve vicdani kriterlerle kullanılmak zorunda olduğu halde, Cumhurbaşkanı Erdoğan yetkisini siyasi amaç, düşünsel yakınlık ve hükümlüler arasında ‘ayrımcı’ bir yaklaşımla kullanıyor. Bu ayrımcı uygulamanın siyasi kin ve intikam duygusu dışında izahı yoktur!” denildi. Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te iki otel çalışanıyla 35 kişinin yanarak hayatını kaybettiği Madımak Katliamına ilişkin görülen Sivas Katliamı davası 30 yıllık zamanaşımı süresinin dolduğu gerekçesiyle düşürüldü. CHP’nin Haftalık Bilgilendirme Raporu’nda Erdoğan’ın Anayasa’dan kaynaklı af yetkisi tartışmaya açılarak şu değerlendirmeye yer verildi:
“AYRIMCI YAKLAŞIM”
Anayasada Cumhurbaşkanına tanınan AF YETKİSİ; hukuki, insani ve vicdani kriterlerle kullanılmak zorunda olduğu halde, Cumhurbaşkanı Erdoğan yetkisini siyasi amaç, düşünsel yakınlık ve hükümlüler arasında ‘ayrımcı’ bir yaklaşımla kullanıyor. Bu ayrımcı uygulamanın siyasi kin ve intikam duygusu dışında izahı yoktur!
Geçen hafta anayasanın kendisine tanıdığı af yetkisini üçüncü kez kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1993’te Sivas-Madımak otelinde 33 kişinin yakılarak öldürülmesinin bir numaralı failini ‘sağlık durumu’ gerekçesiyle affetti. Madımaktaki katliamın diğer failini de daha önce aynı gerekçeyle affeden Cumhurbaşkanı, önceki seçimde Saadet Partili sandık görevlilerini öldüren kişiyi de ‘kocama’ gerekçesiyle affetmişti. Görev süresinde şu ana kadar ömür boyu hapse mahkum üç hükümlü için af yetkisini kullanan Cumhurbaşkanının, affettiği hükümlülerle ilgili yaklaşımında her ne kadar sağlık sorunlarını dikkate almış olsa da affedilenlerle siyasi düşünce yakınlığı da söz konusu. Cumhurbaşkanı, yargılama sürecinde idam cezasına çarptırılan ancak idam cezasının kaldırılmasıyla cezaları ömür boyu hapse çevrilen iki Madımak katliamı failinin affedilmesi için kullandığı yetkisini aynı durumdaki diğer hükümlüler için kullanmıyor. Anayasanın tanıdığı bu yetki öncelikle ‘yaşam hakkı’ çerçevesinde hukuki, insani ve vicdani kriterler göre kullanılmak zorundadır.
Anayasa. Cumhurbaşkanına, “Sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebiyle kişilerin cezalarını hafifletir veya kaldırır” yetkisi veriyor.
Yorum Yazın