CHP’li Öztrak’tan kamuda tasarruf yorumu: Bu paket niyet beyanı olmaktan öteye geçmiyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
CHP’li Öztrak’tan kamuda tasarruf yorumu: Bu paket niyet beyanı olmaktan öteye geçmiyor
Abone ol

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, açıklanan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi hakkında sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede, “Önce tasarruf için kağıtların arkasını kullanacaklar, sonra yandaş müteahhitlere döviz cinsinden garantiler için 3 yılda 15,6 milyar dolar ödeyecekler” dedi.

Muhalif- Ankara

CHP’li Öztrak, Hükümetin tasarruf paketini, yasal zemini ve sayısal hedefleri olmadan açıkladığına dikkat çekerek, “Bu paket, bu haliyle bir niyet beyanı olmaktan öteye geçmiyor” dedi. Bakan Şimşek’in ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’ın açıkladığı oranlara bakıldığında, bunun gibi başka paketlerin de yolda olduğunun anlaşıldığını kaydeden Öztrak, “Taksit taksit açıklamalar programın etkinliğini azaltır. Böyle bir paket açıklanacaksa, hesabı kitabı ortaya konur, tek seferde mesele çözülür. Güven ancak bu suretle sağlanabilir” uyarısında bulundu. Beklentileri değiştirip olumluya çevirebilecek bir paketin çok daha radikal, güçlü ve ölçülebilir önlemler içermesi gerektiğini ifade eden Öztrak, “Sarayın ‘1 kuruş vermedik’ dediği döviz garantili projeler için sadece önümüzdeki 3 yılda ödenecek para 15,6 milyar doları, bugünkü kurla 500 milyar lirayı aşacak. Kağıtların arkasını kullanarak, sokaklara LED ışık takarak, sarayın kibirlisinin yok ettiği güveni geri getirmeyi düşünmek abesle iştigaldir” değerlendirmesinde bulundu.

CHP’li Öztrak, bugün açıklanan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi hakkında sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmelerde şunları ifade etti.

ORTADA NE YASA NE DE GENELGE VAR

Hazine ve Maliye Bakanının açıkladığı tasarruf tedbirleri arasında, dokümanların kağıda basılmaması, elektronik ortamda gönderilmesi, kamu kurumlarının ajanda-takvim yaptırmaması, araç alımları, bina alım ve yapımları, emekli olanların yerine alınanlar hariç kamuya yeni eleman alımları gibi hususların “3 yıl boyunca” (gelecek seçim öncesine kadar) ertelenmesi, sokaklara LED lamba takılması gibi önlemler var. Açıklanan tasarruf tedbirlerinin bir kısmı yasa, bir kısmı da genelge gerektiriyor. Fakat ortada önlemlerin hukuki zemini oluşturacak düzenlemeler yok. Genelge taslağı daha tamamlanmamış, yasa gerektiren hususlarda hazırlıklar sürüyormuş…

PAKET “TAKSİT, TAKSİT” AÇIKLANMAZ

Paketin yasal zemini olmadığı gibi tedbirlerin uygulanmasıyla kaç lira tasarruf edileceğine dair takip edilebilir sayısal hedefler de yok. Hazine ve Maliye Bakanı’nın açıkladığı "Mal ve Hizmet Alımlarından yüzde 10 ve Yatırımlardan yüzde 15 kesinti" hedefi; Cumhurbaşkanı Yardımcısının, “Bu tedbirler ve diğer paketlerimizle, bütçe açığının Milli Gelire oranını yüzde 5,2’ye düşüreceğiz” sözlerinin gerçekleşmesi için gereken tasarrufun ancak üçte birini açıklıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısının açıklamasından, bu paketin yanında başka paketlerin de geleceği anlaşılıyor. Oysa uygulanacak program çerçevesindeki paketler bütün olarak açıklanmalıdır. Taksit taksit açıklamalar programın etkinliğini azaltır. Böyle bir paket açıklanacaksa, hesabı kitabı ortaya konur, tek seferde mesele çözülür. Güven ancak bu suretle sağlanabilir.

NİYET BEYANI OLMAKTAN ÖTEYE GEÇMİYOR

Diğer taraftan, bu tedbirler sadece Genel Bütçe kapsamındaki kamu kuruluşlarını mı, yoksa tüm kamu kesimini mi kapsayacak? Cumhurbaşkanlığının bu tedbirlerle ilgili idari yaptırım ve para cezası uygulamaları hangi kurumları ve durumları kapsayacak? Bunlar da belli değil. Yasal zemini ve sayısal hedefleri olmadan yapılan bu açıklama, bu haliyle bir niyet beyanı olmaktan öteye geçmiyor. Güvenin dibe vurduğu bir ortamda yapılacak en son şey yitirilen güveni sadece niyet beyanıyla geri kazanmaya uğraşmaktır.

DAHA RADİKAL ÖNLEMLER GEREKİRDİ

Beklentileri değiştirip olumluya çevirebilecek bir paketin çok daha radikal, güçlü ve ölçülebilir önlemler içermesi gerekirdi. Örneğin bu paket, milletin kesesinden yandaş müteahhitlere aktarılan döviz cinsinden garantilerle ilgili düzenlemeleri de içermeliydi.

2024 Bütçe verilerine göre 2024-2026 döneminde yıllık ortalama kurlarla, Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü, döviz garantili projeler için 9 milyar dolar; Sağlık Bakanlığı, Şehir Hastanelerinin hizmet alımları ve yatırım kullanım bedelleri için 6,6 milyar dolar ödeyecek. Sarayın “1 kuruş vermedik” dediği projeler için sadece bu 3 kurumun önümüzdeki 3 yılda ödeyeceği para 15,6 milyar doları, bugünkü kurla 500 milyar lirayı aşacak. Sözün özü, kağıtların arkasını kullanarak, sokaklara LED ışık takarak, sarayın kibirlisinin yok ettiği güveni geri getirmeyi düşünmek abesle iştigaldir.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’in açıkladığı , 'Kamuda Tasarruf Paketi'nden bazı başlıklar şöyle:

▪️ Zorunlu ihtiyaçlar hariç 3 yıl boyunca kamuya yeni araç alınmayacak ve kiralanmayacak.

▪️ 3 yıl süreyle yeni hizmet binası alınmayacak. Yeni lojman ve sosyal tesis alımı/yapımı yasaklanacak.

▪️ 3 yıl boyunca emekli olanlar kadar kamuya yeni personel alınacak.

▪️ Kamu çalışanlarının yönetim kurulu ücretlerine sınırlama getirilecek. Sadece bir yerden yönetim kurulu ücreti alınacak.

▪️ Hizmet içi eğitim, toplantı vb faaliyetler kamu tesislerinde yapılacak. ▪️Yurt dışı geçici görevler sınırlandırılacak.

▪️Temsil ve tanıtma ödeneklerinde yüzde 25 kesinti yapılacak.


Yorum Yazın