İstanbul
Hafif yağmur
4°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,0288 %0.07
37,1668 %0.05
98.226,92 %1.368
3.391,34 0,78
Ara
Muhalif. GÜNDEM Distopya Ne Demek? Distopya Nedir?

Distopya Ne Demek? Distopya Nedir?

Son zamanlarda popüler hale gelen distopya kelimesi pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Her ne kadar Ütopya ile karıştırılırsa dahi farklı bir anlamı bulunmaktadır. Bu kelimenin anlamını öğrenmek isteyenler internetten araştırma gerçekleştirmektedir. Peki distopya ne demek? Distopya nedir? Distopya TDK kelime anlamı hakkında bilinmesi gerekenler.

Okunma Süresi: 2 dk

Distopya, (anti-ütopya Yunanca dystopia) çoğunlukla ütopik bir toplum anlayışının anti-tezini tanımlamak için kullanılır.

Distopik bir toplum otoriter - totaliter bir devlet modeli ya da benzer bir başka baskıcı sistem altında karakterize edilir.

Kelime ilk defa John Stuart Mill tarafından kullanılmıştır. Filozofun Yunanca bilgisi göz önüne alınırsa, kelimeyi "ütopyanın tersi" olarak değil, "kötü bir yer" anlamında kullandığı anlaşılır.

Yunanca bir ön-takı olan dys/dis, "kötü", "hastalıklı" ya da "anormal" anlamını taşır. ou takısı ise "yok", "değil" anlamını taşır ki, ütopya (outopia) Yunanca'da "olmayan yer" demektir. Aslında ütopya, "güzel yer" anlamına gelen Eutopia 'ya bir gönderme yapar (eu öntakısı "iyi, güzel" anlamı katar). Yani distopya ile ütopyadysphoria ile euphoria 'nın birbiriyle karşıt olduğu gibi karşıt değildir.

Distopik toplumlar özellikle konusu gelecek zamanlarda geçen hikâyelerde yer alır. Bunlardan en ünlü olanları George Orwell'ın Bin Dokuz Yüz Seksen Dört ve Aldous Huxley'in Cesur Yeni Dünya adlı romanlarıdır. Distopik toplumlar edebiyatın birçok alt türünde görülmektedir ve genellikle toplumdaki politik, ekonomik, teknolojik ve dini problemlere dikkat çekmek için kullanılır.

Distopya Ne Demek?
Distopya kelimesi ilk kez John Stuart Mill tarafından dile getirilmiş bir sözcüktür. Gelecekte oluşabilecek olumsuz toplumlar için dile getirilecek bir tanımlamadır. Ütopya kelimesinin zıt anlamlısı olarak da anlatmak mümkündür.

Distopya Nedir?
Distopya; Gelecekte kurulacak toplumların baskıcı ve otoriter sistem altında, olumsuz bir yaşama sahip olabilecekleri üzerine kurulan bir tezdir. Olumsuz bir geleceği kötü bir ifadeyle anlatabilmek için Yunanca kökenli olarak İngilizce üzerinden, günümüze kadar ulaşmış bir kelime olduğunu söylemek gerekir.

Distopya TDK Kelime Anlamı
Türk Dil Kurumu açısından distopya kelimesine bakıldığında baskıcı ve otoriter sistem içerisinde, gelecekteki olumsuz şartlara sahip toplumlar için ele alınmaktadır. Özellikle günümüzde fantastik veya bilim kurgu hikayelerinde de çok sık rastlanan bir anlamı olduğunu söylemek gerekir. Bu edebi eserler distopya mantığının üzerine kurulu bir hikayeden ele alınabilmektedir. Amaca uygun gündelik yaşamda da bir duruma örnek verilmek istendiğinde kullanılabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *