Doğum yapan en yaşlı panda, 19 yaşındaki Hong Kong’lu Ying Ying ile tanışın

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Doğum yapan en yaşlı panda, 19 yaşındaki Hong Kong’lu Ying Ying ile tanışın
Abone ol
Ying Ying kayıtlara, ilk defa doğum yapan en yaşlı panda olarak geçti. Sıra dışı olan bir diğer durum ise yaşlı pandanın yavrularını dünyaya doğal yollarla getirmiş olmasıydı. Çünkü bu da savunmasız türler için oldukça nadir görülen bir durumdu...

Oğuz Büber - Muhalif Özel

Hong Kong tema parkındaki Panda Ying Ying’in doğal yollarla ikiz panda doğurması, savunmasız olan ve düşük libidoya sahip bu türün hayatta kalmasını isteyen çevreciler için bir kutlama nedeniydi.

Kaldığı Ocean Park’tan yapılan açıklamaya göre, Ying Ying 19 yaşına basmadan bir gün önce yavrularını dünyaya getirerek, kayıtlarda ilk defa doğum yapan en yaşlı panda olarak yerini aldı. Bebek pandalar aynı zamanda şehrin ilk yavruları olma özelliğini de taşıyor.

Bu olağan dışı durumu bilimsel verilerle şöyle destekleyebiliriz: Esaret altındaki pandalar yaklaşık 30 yaşına kadar hayatlarını sürdürebilirler. Vahşi doğada ise ancak 14-20 yaş arasını görebilmektedirler.

Ying Ying ve Ocean Park’taki eşi Le Le, dikkatleri üzerlerine ilk kez 2020 yılında doğal yollarla çiftleştiklerinde çekmişlerdi. O dönemde eğlence parkı ve hayvanat bahçesi, koronavirüs pandemisi sebebiyle ziyaretçilerine kapatılmıştı. İlerleyen aylarda Ying Ying’in halsizleşmesi ve iştahının azalması, hamile olabileceğine dair umutları arttırmıştı. Fakat park daha sonra üzücü haberi paylaşmış, tatlı pandanın hamile olmadığı söylenmişti.

Park, bu defa ise işleri sıkı tuttu ve herhangi bir açıklama yapmadı.

Ying Ying’in bakıcıları; pandanın Temmuz sonuna doğru daha az yediğini, daha çok uyduğunu ve hormon seviyesinin değiştiğini fark etmişlerdi ki, bunların hepsi hamileliğin emareleriydi.

Bir pandanın ne zaman hamile olduğunu söylemek oldukça zordur. Çünkü; pandaların gebelik süresi 72 ile 324 gün arasında olur fakat ultrason taramaları doğumdan yalnızca iki hafta önce rahimdeki yavruları tespit edebilmektedir. Ying Ying’in hamileliği ise pazar günü ultrasonla teyit edildi.

Perşembe günü ise hamile pandayı; bambu, tatlı patates ve havuç aromalı dondurulmuş ürünlerle dolu doğum günü ziyafeti bekliyordu. O geceki kutlamadan sonra da suyu geldi. Park, Ying Ying’in ilk kez anne olacak bir panda için anlaşabilir şekilde gergin olduğunu vurguladı ve sonraki beş saatin çoğunda da doğum sancıları içerisinde yerde dönüp durduğu belirtildi. Gece yarısı saat 2:05 ve 3:27’de, 112 gram ve 122 gram ağırlığında bir dişi ve bir erkek yavru doğdu.

İkizler, Ocean Park’ta Çin Dev Panda Koruma ve Araştırma Merkezi’nden uzmanların da desteğiyle 24 saat yoğun boyunca bakım altında tutulacak. Yapılan açıklamada da, “İki yavru da şu anda çok kırılgan ve stabilize olmaları için zamana ihtiyaçları var.” denildi.
 


Yorum Yazın