DSÖ, 'M Çiçeği' aşısını ön yeterlilik listesine ekledi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
DSÖ, 'M Çiçeği' aşısını ön yeterlilik listesine ekledi
Abone ol
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Bavarian Nordic'in ürettiği 'MVA-BN' aşısının M çiçeği virüsüne karşı ön yeterlilik alan aşı listesine dahil edildiğini duyurdu.

DSÖ'nün yazılı açıklamasında, aşının acil ihtiyaç duyan topluluklara zamanında erişimini sağlayarak bulaşmayı azaltması ve salgını kontrol altına alması bekleniyor. DSÖ'nün Bağışıklık için Uzmanlar Danışma Grubu (SAGE), mevcut kanıtları inceledi ve yüksek risk grubundaki kişiler için aşının kullanımını önerdi. Aşı, 18 yaş üstü kişilerde 4 hafta arayla 2 doz olarak uygulanacak. Ancak 18 yaş altındakiler için lisanslı değil ve bu gruplarda 'endikasyon dışı' kullanılabileceği bildirildi.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, bu gelişmenin özellikle Afrika'daki mevcut salgınlar için önemli bir adım olduğunu belirtti. Aşılara eşit erişimin sağlanması için üretim, tedarik, bağış ve dağıtım süreçlerinde hızlanma çağrısında bulundu.

M Çiçeği Virüsü kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşan bir hastalık olup, genellikle yüksek ateş, baş ve kas ağrıları, cilt döküntüleri ile kendini gösteriyor. DSÖ, virüsün adını 2022'de "mpox" olarak değiştirmişti.


Yorum Yazın