Emre Kongar, ‘İsrail Türkiye’ye saldıracak safsatası’ başlıklı yazısında, yazarımız Ahmet Süha Umar’ın son yazısına atıfta bulundu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Emre Kongar, ‘İsrail Türkiye’ye saldıracak safsatası’ başlıklı yazısında, yazarımız Ahmet Süha Umar’ın son yazısına atıfta bulundu
Abone ol

Gazeteci Emre Kongar, Cumhuriyet gazetesindeki ‘İsrail Türkiye’ye saldıracak safsatası’ isimli yazısında, yazarımız Emekli Büyükelçi Ahmet Süha Umar’ın son yazısında İsrail’le ilgili iktidara yönelttiği sorulara yer verdi.

Muhalif yazarı Emekli Büyükelçi Ahmet Süha Umar, ‘Çirkin eylemler ve içi boş sözler’ isimli son yazısında iktidarın eylem ve söylemlerindeki İsrail çelişkilerine ilişkin değerlendirmede bulunmuş ve çeşitli sorular yöneltmişti.

Cumhuriyet yazarı deneyimli gazeteci Emre Kongar da bu soruları sadeleştirerek köşesine taşıdı:

1) İsrail’in böyle emelleri olduğu biliniyordu ise bu planın en önemli aracı olan Büyük Ortadoğu Projesi Eş Başkanı olmak, Türkiye’nin ulusal çıkarlarına uygun mudur?

2) Mısır’ın adeta İsrail yandaşı olması ile, İsrail’in Ortadoğu’da yayılmasının önündeki iki güçlü devletten biri olan Suriye’nin -diğeri İran-, BOP’un en büyük destekçisi ABD ile birlikte parçalanmasına katkıda bulunmak Türkiye’nin çıkarına mıdır?

3) Özal döneminde Irak’ın kuzeyinde yaratılmasına katkıda bulunduğumuz bir Kürt ünitesinin, Suriye’nin kuzeyinde de ortaya çıkmasına, güçlenmesine yol açmak ne kadar çıkarımıza olmuştur?

4) Uzun yıllar Ortadoğu’da adı bile olmayan Rusya’nın, güneyimize, Suriye’ye yerleşmesine yol açmak Türkiye’nin ne kadar çıkarınadır?

5) İsrail’in Türkiye üzerindeki emellerinden bu kadar emin idiysek, onun Doğu Akdeniz gaz ve petrol projelerinde Mısır, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile birlikte hareket etmesine yol açan yanlış adımlarımızın Türkiye’ye büyük maliyetini göremedik mi?

6) Hamas’ı bugün bile terör örgütü olarak görmediğimizi, BM’de tüm dünyanın önünde tekrarlayarak, Hamas’a verdiğimiz destek, İsrail’in ekmeğine yağ sürmek değil midir?

7) Devlet adamının görevi, halkını gerçekliği oldukça tartışmalı dış ve iç tehditlerle korkutmak mıdır?

Yoksa doğru politikalarla böyle tehditlerin ortaya çıkmasını önlemek, ortaya çıktığında da gereken önlemleri belirlemek ve almak mıdır?

8) Yoksa bu sözler de “Siyasette böyle sözler söylenir. Ciddiye almamak gerekir” söyleminin bir başla örneği midir?

 

Kongar ayrıca Tele 1 TV’de Merdan Yanardağ ile birlikte gerçekleştirdikleri programda da Umar’ın yazısından sıklıkla bahsetti.


Yorum Yazın