Leyla Emeç Tavşanoğlu yazdı:

Erdoğan’ın New York çıkarması ve F-35 pazarlıkları

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Erdoğan’ın New York çıkarması ve F-35 pazarlıkları
Abone ol

Bu hafta New York’ta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul’unun yıllık açılış toplantıları var. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu toplantılara katılmak için danışman, milletvekili, iş insanı ve gazeteci ordusuyla birlikte New York’a uçtu.

Erdoğan’ın New York yolculuğundan hemen önce, ABD’nin etkili yayın kuruluşu Bloomberg’de “Erdoğan Kamala Harris’le Görüşme İmkanlarını araştırıyor” başlıklı bir haber yayımlandı. Biliyorsunuz, Kamala Harris halihazırda ABD’nin Demokrat Parti’den Başkan Yardımcısı; aynı zamanda da Kasım’da yapılacak ABD Başkanlık ve Kongre seçimlerinde Demokrat Parti’nin başkan adayı.

Öte yandan Yunanistan’da yayımlanan Kathimerini gazetesi bombayı patlattı. Kathimerini’ye göre geçtiğimiz Temmuz ayında Washington Ankara’ya, yıllar önce Rusya’dan alınan S-400 hava savunma füzelerini Türkiye topraklarında tutması, ancak kontrolünü ABD’ye devretmesi karşılığında Türkiye’nin F-35 programına yeniden alınması konusunda bir teklif götürdü. Konu bu hafta New York’taki BM Genel Kurul toplantıları çerçevesinde ele alınabilirmiş.

Dönelim Bloomberg’in haberine:

“Alınan bilgilere göre Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Genel kurul toplantılarına gitmeden önce, son zamanlarda Ankara ve Washington arasında düzelmeye başlayan bağların geliştirilmesi için ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’le görüşme imkanlarını araştırıyor.

“Konuya yakın çevrelerin Bloomberg’e verdiği bilgiye göre Erdoğan, konuyla ilgili haber gönderdiği Harris’den bir cevap bekliyor. Buna ek olarak Erdoğan’ın, Harris olmazsa Demokrat Parti Başkan Yardımcısı adayı Tim Walz’la da görüşmeye hazır olduğu bilgisi veriliyor.

“Ne Erdoğan’ın makamından ne de Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan konuyla ilgili bir bilgi geldi. Beyaz Saray da suskun.

“Erdoğan’ın New York’ta dünya liderleriyle diplomatik görüşmeler yapacağı, BM Genel kurulu’ndaki konuşmasında da özellikle Filistin konusu olmak üzere tarihi mesajlar vereceği öğrenildi.

“Verilen bilgilere göre Erdoğan İsrail’e uluslararası baskının arttırılması, BM’nin Filistin’i devlet olarak üyeliğe kabul etmesi ve daha çok ülkenin Filistin’i tanıması çağırısında bulunacak.”

Gelelim Kathimerini’nin haberine:

“American Enterprise Institute’un (AEI) kıdemli araştırmacılarından Pentagon’un eski yetkilisi Michael Rubin, Beyaz Saray ve Pentagon yetkililerinin, Rusya’dan satın alınan S-400 hava savunma sistemi nedeniyle   askıya alınan F-35 savaş uçaklarıyla ilgili teklifi üst düzey Türk yetkililere ilettiğini tekrarladı. Rubin şöyle konuştu:’Kaynaklarım, 1-2 Temmuz tarihlerinde Türkiye’yi ziyaretleri sırasında ABD Savunma Bakanlığı’nın Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Celeste Wallander’le Başkan’ın Özel Danışmanı ve ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nin Avrupa’dan Sorumlu Direktörü Michael Carpenter’ın Türk muhataplarıyla F-35 anlaşmasının yeniden canlandırılması konusunu görüştüklerini söyledi. F-35 programına yeniden girme karşılığında Türkiye’den S-400’leri ABD’ye teslim etmesini ya da İncirlik Üssü’nde ABD kontrolu altındaki bölgeye nakletmesini istemişler.’”

Haber şöyle devam ediyor:

“ABD seçimlerinden bir kaç ay önce yaşanan süreçle ilgili olarak Michael Rubin şöyle konuştu:’ABD dış ve savunma politikasının en tehlikeli dönemi bir yönetimin sona erdiği evredir. Başkanlar kendilerini hesap verme yükümlülüğü altında hissetmezler. Biden ekibi çoğundan daha pervasız görünüyor. Washington ve Brüksel’in üstünde uzlaşmaya varması gereken bir konu varsa o da Erdoğan Türkiye’sinin bölgede istikrarsızlığa yol açtığıdır.’”

Kathimerini’ye göre Ankara’nın şu aşamada yanıtı olumlu değil. Ancak konunun bu hafta New York’taki BM genel Kurulu çerçevesinde devam etmesi bekleniyor.

Vaziyet böyle. New York’taki gazetecilerden gelen bilgilere göre Erdoğan ayrıca, her ABD ziyaretinde görüştüğü Yahudi lobileriyle de bir araya gelmenin fırsatlarını araştırıyor. Ancak öğrendiğim kadarıyla şimdiye kadar olumlu yanıt alabilmiş değil.

MORMON LOBİCİ

Öte yandan Erdoğan’ın yıllardır ABD’deki lobi şirketlerine milyonlarca dolar para dökerek kendi lobisini yaptırmaya çalıştığı biliniyor. Şimdi bunlara bir yenisi eklenmiş. Şirketin ismi Skyline Capitol. Sahibi Utah eyaletinden sıkı bir Cumhuriyetçi olan Chris Stewart.

Şirketle bu yılın Ekim ve Aralık ayları arası  lobi faaliyetleri için 200 bin dolara anlaşma yapılmış. Yıllardır ABD’deki lobi şirketlerine milyonlarca dolar döken Ankara’nın Skyline Capitol’den ne umduğu ise belirsiz. Üç ay için 200 bin dolar neden ödenir? O da sır gibi gizleniyor.

Skyline Capitol’un sahibi Chris Stewart kim derseniz... Utah doğumlu olan Chris Stewart 2013’ten 2023’ e kadar Utah ikinci bölgeden ABD Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi üyesi olmuş. Hem yazar hem iş adamı hem de siyasetçi.

Utah Eyalet Üniversitesi’nde okurken Teksas eyaletinde the Church of Jesus Christ of Latter-day Saints isimli Mormon* tarikatı kilisesi adına misyonerlik faaliyetleri yürütmüş. Öğrendiğim kadarıyla bu Mormon kilisesinin İstanbul, Ankara ve Adana İncirlik’te kolları varmış. AKP’nin Mormonlar’a yakınlık beslediğini duymuştum. Ancak bunun nedenini hala öğrenebilmiş değilim.

Dönelim başa. Görünen o ki AKP iktidarı eliyle Türkiye, gerek iç gerekse dış politikasında iyice sarmala dolanmış. Kafası kesilmiş tavuk gibi oradan oraya savruluyor.

*Üsküdar Amerikan Kız Lisesi’nde öğrenciyken bir Amerikalı hocamız  her birimizden ABD’deki eyaletlerden birisini seçip bunun hakkında bir kompozisyon yazmamızı istemişti. Ben Utah’ı seçmiş, özellikle Mormonlar’la ilgili bir kompozisyon yazmıştım. Nedense hocamız Mormonlar’a odaklanmamdan hiç hoşlanmamıştı. Burada fazla uzatmayayım. Mormon tarikatı nedir diye internete girip bakılırsa pek çok bilgi bulunabilir. Şunu da ekleyeyim: ABD’de yargılanmakta olan SBK lakaplı Sezgin Baran Korkmaz’ın Amerikan devletini yarım milyar doların üstünde bir paraya dolandıran Utah’lı ortakları Kingston kardeşler Mormon tarikatının ileri gelenlerindendi.


Yorum Yazın