Fatih Altaylı'dan bomba tespit: Bahçeli’nin ve PKK’nın anlaştığını, Öcalan’ın serbest bırakılacağını varsayabiliriz

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Fatih Altaylı'dan bomba tespit: Bahçeli’nin ve PKK’nın anlaştığını, Öcalan’ın serbest bırakılacağını varsayabiliriz
Abone ol
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin PKK lideri Abdullah Öcalan'ı Meclis'e davet etmesiyle ilgili olarak Gazeteci Fatih Altaylı, "Çözüm süreci konusunda değil AKP’yi, DEM Parti’yi ve hatta PKK’yı bile çırak çıkaracak bir adım attı. Onlar bile Öcalan’a özgürlük derken, Öcalan’ın TBMM çatısı altına gelip, Türk milletine seslenmesini istemeyi akıllarından dahi geçirmemişlerdi. Bahçeli sadece yıllardır arkasından sürüklediği 'ülkücülere' değil değişen siyasi tavırları nedeniyle oradan oraya sürüklediği ülkenin tüm fertlerine bir açıklama borçludur. Niye PKK’dan bile ileri bir söylem, niye şimdi?" sorularını sordu.

"Öyle bir noktadayız ki, yarın Devlet Bahçeli çıkıp 'İlk dört madde değişmelidir' dese bile şaşırmayacağız" diyen Altaylı, bugünkü yazısında önceki "barış süreçlerine" atıfta bulundu ve şunları kaydetti:

"O gün barışı sağlayamayan Öcalan bugün TBMM’ye gelince barışı sağlayacak güce sahip mi, yoksa artık 'Yeni PKK' Öcalan’dan çok başka bir yerde mi!

AKP ile geçen 22 yılda 'Yeni Türkiye' ortaya çıktı ise Öcalan’sız 25 yılda da artık yeni bir PKK ortaya çıktı, bunun farkında mı Bahçeli!

Kandil’deki 'ağalar' Öcalan’ı ne kadar takar, ABD tarafından şımartılmış genç PKK komutanları Öcalan’ın otoritesini ne kadar tanır! Ya da ABD istemeden Öcalan etkili olabilir mi!

Bahçeli, milliyetçi bir hareket olarak gördüğü PKK’da da lider otoritesinin her şeyin üzerinde olduğunu düşündüğü için 'Öcalan' diyor olabilir ama acaba Öcalan’ın PKK’daki etkisi, Bahçeli’nin MHP’deki etkisi kadar güçlü mü, yoksa PKK daha demokratik mi!

Göreceğiz elbet.

Yine de Bahçeli’nin ve PKK’nın anlaştığı ve Öcalan’ın serbest bırakılacağını artık varsayabiliriz. Ardından da bir Anayasa değişikliği için DEM’in desteği istenecek. Bu destek gelir mi gelmez mi bilemeyiz. Ya da Türkiye’nin siyasi bilinci en yüksek seçmen grubu olan HDP’li veya DEM’li kitle bir kez daha bu çözüme inanır mı onu da öngöremeyiz.

ABD ne diyecek, bu işin ne kadar içinde, önünde ya da arkasında göreceğiz.

Ama serbest bırakılan bir Öcalan’ın ne yapacağını merak ederiz.

Acaba Bahçeli Öcalan’a siyaset yapma imkanı sağlayacak bir değişikliği de önerir mi bilmiyorum. Öcalan’ın kürsüye gelip TBMM’de yemin ettiğini görür müyüz onu da öngörmem mümkün değil.

Sadece 'Kesinlikle olmaz' diyemeyiz onu biliyorum.

Kim bilir belki de Öcalan’a biçilen rol Kuzey Suriye’ye giderek orada ABD tarafından kurulmakta olan YPG/PKK Devleti’nin başına geçmektir.

Olur mu, olur! Bazıları tüm bunlarda bir 'Devlet aklı' arıyor. Muhtemelen vardır. Sadece soru 'O devletin hangi devlet' olduğudur."

 

Bahçeli ne demişti?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 22 Ekim'de partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "Bugün kitabın ortasından hiçbir yoruma ihtiyaç bırakmayacak nitelikte konuşacağım" diyerek, PKK lideri Abdullah Öcalan'la ilgili çağrı yaptı ve "Şayet terörist başının tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM’de DEM Parti grup toplantısında konuşsun, terörün tamamen bittiği, örgütün lağvedildiğini haykırsın. Bu dirayet ve kararlılığını gösterirse umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın. Ne Kandil ne Edirne, adres İmralı’dan DEM‘e uzansın, bu ağır ve tarihi terör sorunu ülke gündeminden tamamen çıkarılsın. Hodri meydan, buna varız. Vatan, millet, devlet, bayrak, ortak gelecek ve tam bağımsızlık için bunu dahi sineye çekmeye sonuna kadar hazırız" ifadelerini kullandı. Bahçeli'nin sözleri siyaset kulislerini hareketlendirirken, 1 Ekim'de Meclis'in yeni yasama yılı açılışında DEM Parti'lilerle tokalaşmanın ardından gündeme gelen "yeni bir çözüm süreci mi başlıyor" sorusu daha güçlü şekilde tartışılmaya başladı. 


Yorum Yazın