FDA, evde kullanılabilen burun spreyi grip aşısını onayladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
FDA, evde kullanılabilen burun spreyi grip aşısını onayladı
Abone ol
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), AstraZeneca tarafından üretilen ve iğnesiz uygulanan burun spreyi FluMist aşısını onayladı. Bu aşı, çevrimiçi tarama testinden sonra kullanıcıya gönderilecek ve evde kullanılabilecek. 2 ile 49 yaş arası kişiler için onaylanan bu yeni seçenek, grip aşısına erişimi kolaylaştırmayı hedefliyor.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), tarihinde bir ilke imza atarak evde kullanılabilen burun spreyi grip aşısı FluMist’i onayladı. AstraZeneca tarafından geliştirilen bu sprey, 2003 yılında sağlık profesyonelleri tarafından uygulanmak üzere onaylanmıştı, ancak artık kullanıcılar bu aşıyı evde kendilerine ya da bir başkasına uygulayabilecekler. Aşı, çevrimiçi eczaneler aracılığıyla Amerikan halkına sunulacak.

FDA yetkilisi Peter Marks, bu yeni aşının güvenli ve etkili olduğunu belirterek, "Bugün onaylanan ilk kendinize ya da bir başkasına uygulayabileceğiniz grip aşısı, bireyler ve aileler için aşıya erişimi kolaylaştıracak ve esneklik sağlayacak" dedi. 18 yaşından büyük herkes, bu aşıyı uygulayabilecek, ancak aşı 2 ile 49 yaş arası kişilerde kullanılmak üzere onaylandı.

FluMist, zayıflatılmış canlı grip virüsüne dayanan bir formül içeriyor ve mevsimsel gripten korunma amacıyla geliştirildi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, mevsimsel grip her yıl yaklaşık bir milyar kişiyi enfekte ediyor ve 650 bine kadar ölüme neden olabiliyor. 2020-2021 sezonundan itibaren aşılama oranlarında %3,3'lük bir düşüş gözlemlense de, evde uygulanabilir aşıların bu oranı artırabileceği öngörülüyor.

FDA'nın bu kararı, grip aşılarına erişimi artırarak toplum sağlığına önemli katkı sağlayabilir.

(MUHALİF HABER MERKEZİ)


Yorum Yazın