Florida’da Milton Kasırgası için tahliye uyarısı: 5’inci kategoriye yükseldi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Florida’da Milton Kasırgası için tahliye uyarısı: 5’inci kategoriye yükseldi
Abone ol
Florida Acil Durum Yönetimi, Milton kasırgasının 5’inci kategoriye yükseldiğini belirterek, Tampa Körfezi’nde yaşayanları tahliye etmeye çağırdı.

Florida Acil Durum Yönetimi’nin yönetici direktörü Kevin Guthrie, düzenlediği basın toplantısında, eyalet sakinlerine Milton kasırgasının 5’inci kategoriye yükseldiği bilgisini vererek, “Lütfen, Tampa Körfezi bölgesindeyseniz tahliye olmanız gerekiyor” şeklinde uyarıda bulundu. Guthrie, bölgenin zamanında terk edilmesi durumunda, yükselen dalgalar nedeniyle yaşanabilecek ölümlerin “yüzde 100 önlenebileceğini” ifade etti.

Tahliye Emri ve Hazırlıklar

Yetkililer, bu tahliye emrinin Florida’nın en az 50 ilçesini kapsadığını bildirdi. Eyalet sakinlerine, birkaç gün yetecek yiyecek, su, ilaç ve pillerden oluşan bir afet çantası hazırlamaları çağrısında bulunuldu. Ulusal Kasırga Merkezi de, kasırganın Meksika Körfezi’nde “hızla güçlenmeye devam ettiğini” açıkladı.

Kasırga İle İlgili Öngörüler

Kasırga Merkezi, Milton’un çarşamba akşamı “yaşamı tehdit eden” büyük bir kasırga olarak karaya ulaşmasının ve Tampa Körfezi dahil bazı bölgelerde 3 metrenin üzerinde dalgalara sebep olmasının öngörüldüğünü belirtti. Merkezden yapılan açıklamada, “Milton, Batı-Orta Florida için kayıtlara geçen en yıkıcı kasırgalardan biri olma potansiyeline sahip” denildi.

Uçuşlar ve Acil Durum İlanı

Kasırganın hızı akşam saatlerinde saatte 180 mile (yaklaşık 290 kilometre) kadar ulaştı. Orlando Uluslararası Havalimanı da dahil olmak üzere bazı havalimanlarının uçuşa kapatılacağı duyuruldu. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden, Helene Kasırgası’nın etkilerinin devam ettiği Florida için acil durum ilanını onaylamıştı.

Helene Kasırgası’nın Etkileri

ABD Ulusal Kasırga Merkezi, Helene Kasırgası’nın Florida’nın kuzeybatı kıyılarını 26 Eylül‘de yaklaşık 225 kilometre hızla vurduğunu belirtmişti. Kasırga, Georgia, Virginia, South Carolina, North Carolina ve Tennessee’yi de etkisi altına aldı. Florida’da 1,2 milyonu aşkın, Georgia’da 1 milyon, South Carolina’da 1,3 milyon ve North Carolina’da da 600 bin ev ve iş yerinde elektrik kesintisi yaşandı. Biden, Florida ve North Carolina’da “afet durumu” ilan ederek, kasırgadan olumsuz etkilenenler için federal yardım talimatı verdi. Helene Kasırgası’nın neden olduğu afetlerde ise 227 kişi hayatını kaybetmişti.


Yorum Yazın