Gabon’da 2,1 milyar yıl öncesine ait olası canlı yaşamının izleri keşfedildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gabon’da 2,1 milyar yıl öncesine ait olası canlı yaşamının izleri keşfedildi
Abone ol
Gabon’un Franceville şehrinde araştırma yapan bilim insanları, kayalarda 2,1 milyar yıl öncesine ait olası canlı yaşamının çevresel koşullarını gösteren kanıtlar keşfetti.

BBC’nin haberine göre, Gabon’un Franceville şehrinde araştırma yapan bilim insanları, kayalarda 2,1 milyar yıl öncesine ait olası canlı yaşamının çevresel koşullarını gösteren kanıtlar keşfetti. Cardiff Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ernest Chi Fru liderliğindeki uluslararası bilim insanları ekibi, bu bulguların, bir iç denizle sınırlı kaldığını ve küresel olarak yayılmadığını belirtti.

Araştırmanın Detayları

Bulgular: Franceville’de 10 yıl önce bulunan ve “Franceville biyotası” adı verilen oluşumların etrafındaki kayalar incelendi. Bu kayaların, oksijen ve fosfor gibi yaşamı destekleyebilecek besinleri içerip içermediği araştırıldı.

Çevresel Koşullar: İki kıta levhasının su altında çarpışması sonucu oluşan volkanik aktivitelerin, besin açısından zengin, sığ bir iç deniz oluşturduğu kaydedildi. Bu, oksijen ve fosfor seviyelerini artırarak yaşamı destekleyen koşullar yarattı.

Olası Yaşam Formları

Dr. Chi Fru, bu korunaklı ortamın fotosentezin oluşumunu sağlayarak oksijen artışına imkan verdiğini belirtti. Oksijen bolluğunun, söz konusu döneme ait fosillerde görülen basit yaşam formlarında gözlemlenen büyümeyi sağlayacak enerjiyi meydana getirmiş olabileceğini kaydetti. Bu yaşam formlarının, sporlarla üreyen, beyin içermeyen, tek hücreli bir organizma olan cıvık mantara benziyor olabileceği teorisi öne sürüldü.

Bilim Dünyasında Tartışmalar

Araştırmada yer almayan, University College London’dan (UCL) Prof. Dr. Graham Shields, bu konuda çekinceleri olduğunu belirterek, “2,1 milyar yıl önce daha yüksek besinlerin olduğu fikrine karşı değilim ancak bunun karmaşık yaşam oluşturmak için çeşitliliğe yol açabileceğine ikna olmuş değilim” dedi.

Sonuç ve Yayın

Araştırma, “Precambrian Research” dergisinde yayımlandı ve Dünya’da yaşamı başlatan süreçlerle ilgili fikirlerin kanıtlanmasına yardımcı olmayı amaçlıyor. Chi Fru, “Biz diyoruz ki bakın burada fosiller var, oksijen var, bu ilk karmaşık canlı organizmaların ortaya çıkmasını tetikledi. 635 milyon yıl önce Kambriyen Dönemi’ndeki sürecin aynısını görüyoruz.” dedi.


Yorum Yazın