Çoğu insanın en büyük problemlerinden biri yoğun koşuşturmalı ve stresli hayattır. Hızla akan zamanda bedenimizin yorulduğu kadar ruh sağlığımız da olumsuz etkilenmektedir.
Düzgün bir psikolojinin en önemli özelliklerinden biri kendi duygu ve düşüncelerinin sorumluluğunu almaktır. Genelde insanlar fark etmeden de olsa hislerinden, düşünce ve davranışlarından çevresindekileri sorumlu tutar ve kendisini geçici olarak da olsa rahatlatır. Ancak belirli zaman sonra huzursuzluk hissi oluşmaktadır.
Genelde iş yaşamındaki sorunlar ve günlük hayatın stresi ve temposu psikolojiyi olumsuz etkilemektedir. Uzmanlar, sağlam psikolojiye sahip olmak için öncelik olarak iş ve özel hayatın dengelenmesinin çok önemli olduğunu belirtmektedir.
Uzmanlara göre psikolojinizi güçlü tutmak için bunları yapabilirsiniz;
-Başka insanların sizi etkilemesine izin vermeyin. Çevrenizdekilerin hareketleri sizi olumsuz etkiliyorsa onların üzerinizde güç sahibi olduğunun göstergesidir. Başkalarının düşünce ve davranışlarını kontrol altına alamazsınız bu yüzden kendi düşüncelerinize önem verin ve başkalarının ne düşündüğüyle ilgilenmeyin.
-Yaşamı kovalamak yerine, yavaş hareket ederek şu anın tadını çıkarın. Çünkü günü anlamlı kılan o günü yaşamanızdır.
-Şikayet etmeyi bırakın. Sahip olup rahatsız olduğunuz çoğu şeyden şikayet edip durmanız hiçbir işe yaramayacaktır. Durumu sürekli şikayet etmek sizi çözüme değil probleme odaklar bu da içinden çıkılmayacak bir hal alır. Problemleri çözmeye odaklanın ve sorunlarda kendi tutumunuzu kontrol etmeye çalışın.
-Sizi zamanında kırmış veya haksızlığa uğratmış olan kişilere karşı taşıdığınız öfke siz farkında olmasanız bile sizi olumsuz etkilemektedir. Size yanlış yapan birini düşünerek kendi zamanınızı çalmış olursunuz
-Kurduğunuz hayaller gerçekleşmediyse umudunuzu yitirmeyin ve hayal kurmaya devam edin. İstemek ve hayal kurmak herkese iyi gelen şeylerdir ancak kurulan her hayalin gerçekleşme olanağı yoktur bunun için hayal kırıklıklarına da kendinizi hazırlamanız gerekmektedir.
-Mükemmel olmaktan çok iyi olmaya odaklanın. Kendinize hata yapma hakkı tanıyın
-Yaşamınız dengeler üzerine kurulu olsun. Yemek, uyku, iş düzenine dikkat edin. Her şeyin azı çoğu değil ortasını bulup ona göre yaşamaya çalışın.
- Sevilmek için sevmeyin. Sevme eyleminin yarattığı o mutluluk hissi için sevin.
Yorum Yazın