Hakan Kara: Talep zayıflıyor, enflasyon dinamikleri bir alt platoya inebilir

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hakan Kara: Talep zayıflıyor, enflasyon dinamikleri bir alt platoya inebilir
Abone ol

Enflasyonu olumsuz etkileyen faktörlerin tersine döndüğünü ifade eden TCMB eski başekonomisti Hakan Kara, ”Talep zayıflıyor, enflasyon dinamikleri bir alt platoya inebilir. Kurda TCMB’nin elini rahatlatacaktır. İlave bir reel değerlemeye fazla ihtiyaç olmayacaktır” dedi.

TCMB eski başekonomisti Hakan Kara, ekonomi gündemine ilişkin CNBC-e’ye açıklamalarda bulundu.

2018 yılından beri şirketlerin döviz pozisyonunu ele aldığı makalesini değerlendiren Kara şunları kaydetti:

”Kamu sektörüne muazzam bir döviz riski yüklenmişti, şimdi tersine döndü. Reel sektör risk yönetimini başarmalı. Yurt dışı tahvil ihraçları olsun, KMM olsun, açık devam edebilir. 2018 yılında şirketlere uygulanan döviz düzenlemesinin oldukça etkili olduğu görüldü. Regülasyondan etkilenen şirketlerin döviz borcu azalıyor. Döviz borcu alabilmek için şirketler ihracatı artırdı, cari açık azaldı. 2018’de şirketlere yapılan mikro düzenleme kapsamı genişletilebilir.

”Şirketlerin döviz açığı artabilir”

TCMB görüşlerini temsil etmeyen kişisel bir makale yazıldı. Şirketlerin döviz açığını ele alan ilk düzenleme oldu. Bir sonraki politika tasarımında bu makale dikkate alınacaktır. Şirketlerin döviz açığı artabilir.”

2008-09 krizinden sonra Fed’in niceliksel genişlemesi ile şirketler kesiminin epey borçlandığını belirten Kara, ”Fed faizi düştüğünde dışarıdan dolar veya euro cinsi tahvil ihraç maliyetleri azalıyor. IMF çalışmasına göre, Fed faiz indirdiği dönemde şirketlerin tahvil ihracında belirgin bir artış var. Tahvil ihracındaki artışla kırılganlık oluşturmamak için makro ihtiyati tedbirler yerli yerinde oturtulmalı” dedi. 

Yurt dışı tahvil ihracı 20 milyar doları aşmasına ilişkin konuşan Kara, ”TL borçlanma oldukça pahalı hale geldi. Döviz cinsinden borçlanmak daha düşük maliyetli hale geldi. Kısa vadede TL borçlanmak çok daha maliyetli. Şirketler döviz cinsi borçlanma tarafına gittiler. TCMB bankalar üzerinden buna limit koydu. Tahvil ihracında yurt dışı borçlanmada bir limit yok. Önümüzdeki dönemde faiz oranlarının düştüğünü düşünürsek yurt dışı tahvil ihraçları artmaya devam edecek” dedi.

”Reel kurun değerlenme hızı devam etmeyecek”

Reel kurda değerlenme görülüp görülmeyeceğine ilişkin soruyu yanıtlayan Kara, şunları söyledi:

”Yılın ilk 8 ayındaki reel kurun değerlenme hızı devam etmeyecek. Reel kurun geldiği düzey ihracatçıyı zorlamaya başladı. Merkez Bankası bunu dikkate alacaktır. Enflasyonu olumsuz etkileyen faktörler tersine dönüyor. Küresel taraf yardım ediyor, enerji fiyatları düştü, talep de zayıflıyor. Enflasyon dinamikleri bir alt platoya inebilir. Bu da kur konusunda TCMB’nin elini rahatlatacaktır. İlave bir reel değerlemeye fazla ihtiyaç olmayacaktır.”


Yorum Yazın