Seçkin Çakmak yazdı:

Herkesin bir asistanı olacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Herkesin bir asistanı olacak
Abone ol

Apple’ın Siri’si, Microsoft’un Cortana’sı ve Amazon’un Alexa’sı ile az çok sanal asistanlarla tanıştık. Sanal asistanımız sayesinde metin yazıp, arama yapabiliyor. Konum gönderip hava ve trafiğin seyrini takip edebiliyoruz. Ama birileri için yeterli mi? Değil!...

​Tuşlu telefonları hatırlayan var mı?

Bundan 20 yıl önce herkesin elinde meşhur tuşlu cep telefonları vardı. İletişim adına sadece arama yapıyor ve mesaj gönderebiliyorduk. O günleri görmeyen bilmez kendine ait bir iletişim yöntemi de vardı; çaldırıp – kapatma. ‘’Seni düşünüyorum’’ anlamına gelen bu yöntem şimdi ki nesil için çok anlamsız ama o zamanlarda ise geri çaldırmadığınızda tartışma sebebiydi. Eğer sevdiceğiniz de çaldırıp kapattığında ise ‘’bende seni düşünüyorum’’ anlamına gelir ve kalbiniz küt küt atardı. Yılan oyunu vardı. Besteleyici vardı kendi zil sesi melodinizi oluşturduğunuz… Şimdi ise bunlar anılarda kaldı. Artık tuşlu cep telefonları da müzelerde sergilenir oldu.

Teknoloji her geçen gün gelişiyor. Cep telefonları hayatımızda ki kullanım sıklığıyla bambaşka bir seviyeye geldi. Dün bir havale için bankaya gidiyorduk şimdi cep şube ile işleminizi hallediyorsunuz. Önceden bir ikametgâh almak için muhtarlığa gidiyordunuz şimdi e-devlet üzerinden cebinize indirebiliyorsunuz. (Muhtarlıklar şu an ne iş yapar ve neden halen devam ediyor onu da anlamış değilim) Hesap makinesi, fotoğraf makinesi, adres defteri, ayna taşırdık şimdi bir cep telefonu yeterli oluyor. Teknolojinin gelişmesiyle artık avucumuzun içinden parmaklarımızla dokunarak her yere erişim sağlayabiliyoruz. Sanal asistanımız bile var.

Apple’ın Siri’si, Microsoft’un Cortana’sı ve Amazon’un Alexa’sı ile az çok sanal asistanlarla tanıştık. Sanal asistanımız sayesinde metin yazıp, arama yapabiliyor. Konum gönderip hava ve trafiğin seyrini takip edebiliyoruz. Ama birileri için yeterli mi? Değil!...

Gelin sizi bu yıl düzenlenen ve taze biten CES 2024 Fuarının gözdesi Rabbit R1 ile tanıştıralım.


 

CES fuarını nedir bilmeyen okuyucularımız için kısaca izah edersek; İlk olarak 1967 Yılının haziran ayında düzenlenen ‘’Consumer Elektronics Show’’ kısa adıyla CES ve Türkçesiyle; Tüketici Elektroniği Fuarı her yıl ocak ayında düzenleniyor ve teknoloji firmaları en yeni gözde ürünlerini bu fuarda görücüye çıkarıyor. Bu yıl ki 2024 fuarı ‘’Sin City’’ lakaplı Amerikan’ın Las Vegas şehrinde gerçekleştirildi. Fuara 50 Türk firması da katılım sağladı.

Fuarın gözdelerinde biri de Çinli teknoloji şirketi Rabbit tarafından tanıtılan yapay zekâ destekli kişisel asistan cihazı R1 oldu. Taşınabilir küçük cihazın yaptıklarına bakarsak; 360 derece dönebilen kamerası, bas- konuş düğmesi, analog kaydırma tekerleğiyle bir seyahat planlaması yapabiliyor. Buzdolabınız da ki yiyecekleri cihaza göstererek düşük kalorili yemek tarifi vermesini isteyebiliyorsunuz. Telsiz gibi soru sorarak detaylı cevap alabiliyorsunuz. Beni ofisten eve götür dediğinizde Uber rezervasyonunuzu yapabiliyor hatta bu işlemi koşullarınızı dikkate alarak gerçekleştiriyor. Yemek sipariş etmek istediğinizde siparişi kendisi veriyor ve size sadece fiyatını gösterip uygunsa onaylamanızı talep ediyor. Müzik dinlemek istediğinizde şarkı ismini söylemeniz yeterli.

İzle, Öğren ve Tekrar et öğretme moduyla cihaza yeni şeylerde öğretebiliyorsunuz.  Bu bence çok önemli bir özellik. Fiyatı da uygun Abonelik yok, gizli ücret yok ve sadece 199$ USD

Akıllı telefonlar zamandan tasarruf etmeniz gereken bir cihazken zaman öldüren bir cihaz haline geldi diyerek kendi cihazının tanıtımını yapan Rabbit’in kurucusu Jesse Lyu telefonun yerini alacak bir model üretmiyoruz dese de telefonun yerini ya bu tür cihazlar alacak ya da telefonlar yapay zekâ asistanlarını daha çok geliştirerek bu tür cihazları gereksiz kılacak.

Teknolojinin gidişatına bakarsak, ilerleyen zamanlarda herkesin bir asistanı olacak!

Öyle ki Nesnelerin İnterneti (IoT) ile birçok şeye hâkim olup asistanınıza sadece söylemeniz yeterli olabilecek. Şöyle bir hayal edelim; işiniz bitti eve doğru yola koyulacaksınız mesainiz bittiğinde asistanınız evinizin ısınması için ısıtma sistemini devreye sokacak. Yoldasınız yemeği dışarıdan söylemek istediğinizde sadece istediğinizi söylemeniz yeterli onayladığınız fiyata siparişiniz yola çıkacak. Evliler içinde yıldönümlerini unutma şansı yok artık. Asistanınız hediyenizden kutlama organizasyonunuza kadar her şeyi ayarlayacak. Elbette bu tür organizasyonun karşı taraf adına bir anlamı kalır mı? Ayrı bir tartışma konusu… Rejim yapıyorsunuz akıllı tartınızda kilonuzu ölçtünüz asistanınız rejiminize uygun ne tür yemek yemeniz gerektiğine dair önerilerde bulunacak.

Artık iş toplantılarına katıldığınızda not tutmanıza gerek yok asistanınız tüm notları tutmuş olacak hatta bu notlar üzerinden size hatırlatmalarda bulunacak. Akıllı saatiniz üzerinden yapılan nabız ve tansiyon ölçümleriyle ilgili asistan sağlığınıza dair uyarılarda bulunabilecek. Sizi sizden daha iyi tanıyan ve yönlendiren bir yapay zekâ ile belki de aşk hayatınızda doğru yola girecek.

Asistanınız yüzünden verdiğiniz sözleri unutmanız da mümkün olmayacak!

Birine unuttum diyemeyeceksiniz mesela belki de asistanım bozulmuş dersiniz…


Yorum Yazın