Hosting Transfer Nasıl Yapılır?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hosting Transfer Nasıl Yapılır?
Abone ol

Hosting transfer nasıl yapılır? Sorusu hosting servis sağlayıcısında sorun yaşayan kişilerin en fazla merak ettiği konuların başında gelir. Hosting transfer yapılırken daha güvenli bir hosting servis sağlayıcısına geçmek amaçlanır. Ancak transfer aşamasında hata yapılması ve hali hazırda kullanılan web sitesine zarar verilmesi gibi durumlar nedeniyle transfer işlemi devamlı olarak ertelenebilir. Hosting transfer işlemini kişiler kendileri de yapabilir. İlk başta bu biraz zorlayıcı gözükse de zaman harcandıkça bu işlemin hiçte zor olmadığı görülecektir. Bu konuda profesyonel destek almak isteyen kişiler de oldukça fazladır.

Hosting transfer işlemi öncesinde plan hazırlamak işlerin daha kısa bir sürede yürümesine katkı sağlar. Hosting transfer nasıl yapılır? Sorusu için maddeleştirme yapmak konunun daha net anlaşılmasına katkı sağlayacaktır. Hosting transfer süreci aşağıdaki gibidir:

Kullanılan hosting hesabından web sitesine ait dosya ve veri tabanı kopyalanır.

Dosyalar ve veri tabanı yeni hosting hesabına yüklenir.

Yeni sunucuda web sitesi test edilir.

Alan kısmı yeni hosting isim kısmına yönlendirilir.

Yönlendirme için belirli bir süre beklenir.

Bu süreçten sonra eski hosting hesabı silinir.

Yukarıdaki gibi bir planlama ile hosting transfer işlemi oldukça kısa bir sürede ve hatasız olarak tamamlanmış olacaktır. Bu planlama yapıldıktan sonra maddeleri tek tek incelemek bu süreci kendi yönetecek olan kişiler için oldukça faydalı olacaktır.

Web Sitesi Dosyalarının Yedeklenmesi

Hosting transfer nasıl yapılır? Sorusunun ilk kısmı mevcut olan web sitesinin tüm dosya ve veri tabanının yedeklenmesi kısmıdır. Yapılacak olan herhangi bir değişiklikten önce yedekleme işlemi mutlaka yapılması gerekir. Yedekleme işleminde WordPress kullanımı kişilere büyük kolaylık sağlar. WordPress'te yedekleme yapılması için yüzlerce eklenti bulunmaktadır. Bu eklentiler sayesinde kişiler yedeklemek istediği verileri nerede ve ne sıklıkla yedekleyeceğini kendileri yönetebilecektir.

WordPress'te ki eklentiler kullanmak istenmiyorsa yedekleme işlemi manuel olarak da yapılabilir. Manuel olarak yedeklenme işlemi yapılacaksa bir dosya aktarım aracına ihtiyaç duyulur. Daha sonra kimlik bilgileri web hosting hesabına girilir. Bu adımdan sonra web sitesi dizini altında bulunan tüm dosyalar seçilerek indirilir.

WordPress Veri Tabanının Dışa Aktarılması

Hosting transfer nasıl yapılır? Sorusunun ikinci kısmı ise veri tabanının dışa aktarılmasını sağlamaktır. Veri tabanının dışa aktarılması sadece bir kaç adımdan oluşan oldukça kolay bir işlemdir. Web sunucusu üzerinden cPanel hesabına giriş yapılır. Giriş yapıldıktan sonra phpMyAdmin uygulaması açılır. Uygulama açıldıktan sonra ekranda bulunan sol köşedeki sekmeden WordPress kurulumunu içeren veri tabanı seçilir ve dışa aktar seçeneği tıklanır. Dışa aktarma işlemi başladıktan sonra bilgisayara bir dosya indirilir. Dışa aktarım işleminin bitmesinin ardından bir sonraki aşamaya geçilir.

Yeni Sunucuda Web Sitesinin Test Edilmesi

Hosting transfer işleminin üçüncü adımı yeni sunucuda web sitesinin test edilmesidir. Yeni hosting kullanımına başlamadan önce WordPress kurulumunu sağlamak için bir ortam hazırlanır. Bu ortamı hazırlamak için SQL verilerinin aktarılabileceği bir veri tabanı oluşturulmalıdır. Hosting transfer nasıl yapılır? Sorusunun üçüncü adımı olan web sitesinin yeni sunucuda test edilmesi ileride herhangi bir sorunun yaşanmaması adına büyük önem taşır.

Alan Kısmının Yeni Hosting Kısmına Yönlendirilmesi

Web sitesinde bulunan dosyalar yerel bilgisayara indirilir. İnen bu dosyalar içerisinde WordPress ile veritabanı arasındaki iletişimi kontrol eden wp-confing.php adında bir dosya bulunur. Bu dosyanın bir kopyası yerel bilgisayarda başka bir klasöre kopyalanır. İlerleyen zamanlarda herhangi bir sorun karşısında yapılan değişiklikleri geri yüklemek için bu dosya kullanılır.

WordPress Veri Tabanının İçe Aktarılması

Bu aşamada üzerinde çalışılacak yeni bir veri tabanı olduğu için artık içe aktarım işleminin başlaması gerekir. Yeni sunucu üzerinde bulunan cPanel yazılımından phpMyAdmin başlatılarak sol taraftaki kısmından yeni veri tabanı seçilir. Yeni veritabanı seçildikten sonra gezinme menüsü üzerinden İçe Aktarım butonu tıklanır. Bu aşamada daha önce dışa aktarılması seçilen SQL dosyası seçilir.

WordPress Dosyasının Yeni Hostinge Yüklenmesi

Hosting transfer nasıl yapılır? Sorusu için yavaş yavaş son adıma gelirken WordPress dosyasının yeni hostinge yüklenmesi işlemi oldukça önemlidir. Yeni veri tabanı oluşturulduğu ve wp-config.php dosyası güncellendiği için web sitesi dosyalarının yüklenmesi gerekir.

DNS Değişikliği

Alan adında bulunan isim sunucularının yeni hostingi gösterecek şekilde ayarlanması gerekir. Bu işlem alan adı kayıt sağlayıcısı tarafından da gerçekleştirilebilir.

Eski Hosting Hesabının Kapatılması

Bütün bu aşamalardan sonra yeni bir hosting hesabı oluşmuş olacaktır. Bu nedenle eski hesabının mutlaka kapatılması gerekir. Ancak yine de eski hesabın kapatılmasından önce bir iki gün beklemesinde fayda olacaktır.

Alan adı yeni web sitesini gösterdiği zaman ziyaretçiler yeni web sitesini ziyaret ederek etkileşim sağlayacaktır. Bu duruma gelindiğinde müşteri hizmetleri aranarak eski hosting hesabının kapatılması istenir. Eğer eski hosting hesabı aranılarak iptal edilmezse kendiliğinden otomatik olarak yenilenir. Bu nedenle yenileme olmaması için hesabın mutlaka iptal edilmesi gerekir.

Hosting Transfer İşlemi Hangi Durumlarda Gerçekleşir?

Hosting transfer nasıl yapılır? Sorusunun cevabından sonra bu işlemin hangi durumlarda yapılacağının da açıklanması faydalı olacaktır. Hosting transfer işleminin gerçekleşmesi birçok farklı nedene bağlanabilir. Bunlar; hosting dosyasının işlevi, yenileme fiyatlarının yüksek olması, kesinti yaşanması, performans iyileştirme ve teknik desteğin yetersiz olması gibi durumlar olabilir. Bu durumlardan herhangi biri olduğunda hosting transfer işlemi yaparak yeni web hosting hesabı açılabilir.

Hosting Transferi Ne Kadar Sürer?

Hosting transfer nasıl yapılır? Sorusu kadar bu işlemin ne kadar süreceği de oldukça fazla merak edilir. Bütün aşamalar dikkatli bir şekilde yapıldıktan sonra transfer işlemi yalnızca bir kaç dakika kadar sürer. Bu işlemin kısa bir sürede gerçekleşmesi planlamanın doğru yapılmasına bağlıdır. Aksi takdirde bu işlem hem oldukça uzun sürer hem de daha büyük sorunlar meydana çıkarır. Bu nedenle bu aşamada son derece dikkatli davranmak gerekir.


Yorum Yazın