‘Ödeyin borçlarınızı kardeşim!’

İnanç Uysal yazdı: Belediyeler borçları ödeyince maaşlar ne kadar olacak?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İnanç Uysal yazdı: Belediyeler borçları ödeyince maaşlar ne kadar olacak?
Abone ol
İnanç Uysal'ın kaleme aldığı 'Belediyeler borçları ödeyince maaşlar ne kadar olacak?' başlıklı yazı...

Hadi biraz matematik çalışalım. Türkiye’de memur emeklileri hariç emekli sayısı 12 milyondan fazla. Sayın Cumhurbaşkanı da, kendilerinin açıkladıkları belediyelere ait prim borçlarını ödemeleri halinde emekliye zam yapacaklarını söyledi, biliyorsunuz. 

Açıklanan borç listesi üzerinde tartışmalar devam ediyor ama ben, veri olarak medyaya yansıyan iddiaları doğru kabul etmeyi tercih ediyorum. Bu kabul durumunda Sayın Bakan Işıkhan’ın “Belediyelerin SGK ya 96 milyar TL borcu var” açıklaması elimizdeki en yetkin veri oluyor. 

Bu rakamın muhatabı da Sayın Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarının ardından emekliler oluyor tabii ki. Çünkü Sayın Cumhurbaşkanı Emeklilere zam yapabilmek için belediyelerin SGK borçlarının ödenmesi gerektiğini söyledi. Şimdi, geri kalan her veriyi yok kabul ederek bir hesap yapmayı öneriyorum. 86 milyar lirayı 12 milyona bölerek başlayabiliriz bu hesaba. Sonuç 8000 oluyor. Onu da 12 ye bölünce emekli maaşlarına aylık sağlanacak katkıya ulaşabiliyoruz ki, o da aylık 700 lira bile olmuyor. Yani borçlar ödenirse her emekli önümüzdeki bir yıl boyunca 700 lira zam alabiliyor.

Elbette bu borçlar ödenince ortaya bir daha böyle bir kaynağın çıkma ihtimali de yok ama biz orayı da geçelim bence ve hükümetimize bu veriler üzerinden şöyle bir soru soralım: “Bütün belediyeler, hem de sizin ilan ettiğiniz rakamlardan bütün SGK borçlarını öderlerse emekli maaşları ne kadar olacak?”. 

Diyelim ki, bu rakamı sadece asgari emekli maaşları üzerine bir ekleme olarak düşünüyorsunuz o zaman o eklemeler ne kadar olacak? Asgari emekli maaşları yükselip diğerleri aynı kalınca her yıl olduğu gibi asgari maaş alan kişilerin sayısı artmış olmayacak mı? Ve bu diğerlerine karşı yeni bir haksızlık doğurmayacak mı? Yok herkese böyle bir zam düşünüyorsanız, şu anki borçlarla bir yıl süre ile yapılabilecek katkı ortada; 700 lira. 

Zaten bu rakamların toplanması gereken belediyelerin birçoğu daha düne kadar AKP’li idi ama o da sorun değil. Parti gözetmeksizin yapılsın bence de ödemeler hemen. Sizin elinizde kalemle vergi ya da başka şirket ve belediye borçlarını da konu etmesinler bence de. Getirsinler bütün belediyeler, hemen borçlarını ödesinler ve Eylül ayı itibari ile de emekliler kök maaşlarına yansımış şekilde bu rakamları zam olarak görsünler. 

Ama alınan rakamlar da, tıpkı borçlar gibi sosyal medyadaki pek tarafsız arkadaşlar tarafından paylaşılsın. Üzerine bir de emeklilere yapılan ödemeler ve o ödemelerin bir sefere mahsus olmadığı paylaşılsın. 

Bence muhalefet olarak bu kampanyayı da CHP’li Belediyeler yürütsün. Hatta SGK borçlarının üzerine bir yıllık da peşin prim ödemesi yapsınlar. Ardından sonuçları da takip etsinler. 

Yani bugün her sayfalarında o borçları paylaşan bir grup arkadaş, bakalım o sonuçları da takip edecekler mi? Mesela, sayfalarından tahsil edilen borçlar sayesinde emekli maaşları asgari ücret seviyesine çıktı gibi bir haber görebilecek miyiz o durumda? Aslında cevabı hepimiz biliyoruz.

Ama konuyu açarak ve ekiplerine bu konuyu gündem etme talimatı vererek nasıl bir hata yaptıklarını anlamalarını sağlamak açısından son derece faydalı bir çalışma zemini doğdu muhalefet için. Daha önce başka borçları silerek kendi belediyelerinin SGK primlerini ödemesini sağlamış olabilirler. Ama devreden diğer borçlar konusunda propaganda yapsa da başkaca bir yaptırımı olmayan muhalefet belediyeleri açısından muhteşem bir fırsat doğmuştur diye düşünüyorum. 

Bu fırsat sayesinde; hem emeklilerin durumunda çok az da olsa bir düzelmeye fayda sağlamış olabilirler, hem de iktidarın propaganda malzemelerinin ne kadar boş olduğunu ispatlayabilirler.

Zira iktidar 2008’deki emekli maaş düzenlemesi ile yapılan haksızlıkları asla üzerine almayacak onu zaten biliyoruz. Belediyelerin o rakamları ödemesinin ardından bulunacak bahaneleri ise bu sefer gerçekten merak ettiğimi de belirteyim. Belki, bu siyasiler açısından sorun olmayabilir ama sosyal medyada neler yazılır çizilir görmek isterim. 

Hem vatandaş için, hem de siyaseten muhalif belediyeler bunu yapmalı diye düşünüyorum. 


Yorum Yazın