İsrail, Hamas Lideri Yahya Sinvar’ın öldürülüp öldürülmediğini inceliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İsrail, Hamas Lideri Yahya Sinvar’ın öldürülüp öldürülmediğini inceliyor
Abone ol
İsrailli yetkililer öldürülen bir militanın cesedinin, DNA'sının Hamas'ın lideri Yahya Sinvar'ınkiyle eşleşip eşleşmediğini değerlendirmek üzere bir laboratuvara götürüldüğünü belirttiler.

İsrail ordusu yaptığı açıklamada Hamas lideri Yahya Sinvar'ın Gazze Şeridi'nde öldürülüp öldürülmediğini değerlendirdiklerini söyledi.

Ordu, değerlendirmeyle ilgili daha fazla ayrıntı vermedi ancak dört İsrailli yetkili, ordunun öldürülen bir militanın cesedini, DNA'sının Sinvar'ınkiyle eşleşip eşleşmediğini değerlendirmek üzere İsrail'deki bir laboratuvara götürdüğünü ifade ettiler.

Üç yetkiliye göre militan Çarşamba günü Gazze'nin güneyinde İsrail askerleriyle girdiği çatışma sırasında öldürüldü. İki yetkili, cesedin kalıntılarının Sinvar'ın İsrail hapishanelerinde on yıllar süren tutukluluğu sırasında toplanan DNA ile karşılaştırılacağını söyledi.

ABD'li yetkililer İsrail'in Amerikalılara Sinvar'ı kendi askerlerinin öldürmüş olabileceğini söylediğini belirtti. Tüm yetkililer hassas bir konuyu tartışmak için isimlerinin gizli kalması koşuluyla konuştular. Hamas henüz bir yorumda bulunmadı.

Amerikan kaynaklarına göre; geçtiğimiz Ekim ayında Hamas öncülüğünde düzenlenen ve Gazze'deki savaşı başlatan saldırının mimarı olan Sinvar'ın ölümü, çatışmanın sona ermesi umutlarını artıracak. Hem Sinvar hem de İsrail hükümeti aylardır süren ateşkes müzakereleri sırasında uzlaşmayı reddetmişti. Sinvar'ın ölümü Hamas'ı İsrail'in bazı taleplerini kabul etmeye sevk edebilir ya da İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'ya sembolik bir zafer kazandırarak kendi müzakere tutumunu yumuşatmak için ihtiyaç duyduğu siyasi kılıfı sağlayabilir.

İsrailli yetkililer, fiziksel benzerlikler ve istihbaratın Sinvar'ın Gazze'nin güneyinde saklandığını göstermesi nedeniyle cesedin Sinvar'a ait olabileceğine inandıklarını söylediler.

Ancak henüz DNA testi yapılmadığı ve böylesine üst düzey bir Hamas liderinin yer üstünde bir çatışmada yakalanmasına şaşırdıkları için dikkatli olunması gerektiğini de belirttiler. 60'lı yaşlarının başında olan Bay Sinvar'ın daha önce de öldürüldüğü düşünülmüş, ancak ilk varsayımların yanlış olduğu kanıtlanmıştı.


Yorum Yazın