İsrail, ikinci defa Gazze’dekilere şehri terk edin çağrısı yaptı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İsrail, ikinci defa Gazze’dekilere şehri terk edin çağrısı yaptı
Abone ol
İsrail ordusu, Gazze’de yaşayan herkese güneye, Gazze Şeridi’nin merkezine doğru tahliye çağrısında bulundu. Bu çağrı savaş başladığından beri ikinci defa oluyor.

Uçaklardan atılan broşürlerde ”Gazze Şehrindeki herkesin” ”tehlikeli savaş bölgesi” olarak tanımlanan bölgeyi, Deyr el-Belah ve el-Zavaida’daki sığınaklara giden iki yol olarak işaretlenmiş güvenli yollar üzerinden terk etmeleri istendi. 

Gazze’nin bir bütün olarak boşaltılması ikinci kez isteniyor

Birleşmiş Milletler (BM), verilen tahliye emirlerinden derin endişe duyduğunu açıkladı. Savaşın başlamasından beri Gazze Şehri’nin bir bütün olarak boşaltılması ikinci kez isteniyor.

BM İnsan Hakları Ofisi, İsrail ordusunun bölge sakinlerine ”İsrail askeri operasyonlarının devam ettiği ve sivillerin öldürülmeye ve yaralanmaya devam ettiği bölgelere” tahliye emri vermesinin ”dehşete düşürdüğünü” söyledi. Ayrıca Deyr el-Belah bölgesinin Gazze’nin başka bölgelerinden yerinden edilen Filistinlilerle zaten ciddi şekilde kalabalık olduğu ve çok az altyapı ve insani yardıma sınırlı erişim olduğu uyarısında bulundu.

Geçen iki hafta boyunca İsrail güçleri, ordunun Hamas ve Filistin İslami Cihad militanlarının yılbaşından beri yeniden toplandığına inandığı bazı bölgelere yeniden girdi.

Hamas, İsrail’in kentteki yeni faaliyetlerinin, çarşamba günü Katar’da yeniden başlayan olası bir ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşması görüşmelerini ”raydan çıkarma tehdidi” oluşturduğunu söyledi. Üst düzey Hamas yetkilisi Hossam Badran, AFP’ye yaptığı açıklamada İsrail’in ”bombalama operasyonlarını yoğunlaştırarak, yerlerinden ederek ve katliamlar yaparak müzakereleri baskı altına almaya çalıştığını” söyledi.

250 bin kişi hâlâ Gazze’de

Gazze’de halen çeyrek milyondan fazla insanın yaşadığı tahmin ediliyor ve bazılarının güneye doğru tahliye edildiği gözlemlendi.

Bazıları ise şehri terk etmek istemedi. 

Filistin Kızılayı, bombardımanın yoğunluğu sebebiyle evlerinden çıkamayan bazı sakinlerden telefonlar aldığını açıkladı ve ”Gazze Şehri’nden gelen bilgiler bölge sakinlerinin trajik koşullar altında yaşadığını gösteriyor. İşgal güçleri yerleşim bölgelerini vurmaya ve insanları evlerinden ve sığınaklarından etmeye devam ediyor” dedi. 


Yorum Yazın