Muzaffer Ayhan Kara yazdı:

İzmir Spor Zirvesi 2024’ten izlenimlerim

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İzmir Spor Zirvesi 2024’ten izlenimlerim
Abone ol

Geçtiğimiz salı günü İzmir’de çok değerli bir spor olayı cereyan etti. Bu bir karşılaşma değildi. Futbol ve olimpik branşlardan çok önemli aktörlerin; Ferhat Arıcan gibi uluslararası başarıları olan madalyalı sporcuların, spor yazarlarının, Göztepe Onursal Başkanı Mehmet Sepil ve Altınordu FK Başkanı S. Mehmet Özkan ile Fatih Terim, Mustafa Denizli ve Şenol Güneş gibi efsane teknik direktörlerin katıldığı “İzmir Spor Zirvesi 2024” İzmir Ticaret Odası (İZTO) ve İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde AASSM’de gerçekleşti. Bilen okurlarım vardır; güzel oyun futbolu ayakları krampon görmüş birisi olarak izler ve yazarım. Futbolun ekonomi politiğine ilişkin de kalem oynatırım futbolun sadece futbol olmadığının bilincinde olarak… Genel olarak spora da uzak değilim. Bu bağlamda zirveyi baştan izledim.

ZİRVE GELENEKSELLEŞMESİ ÇOK İYİ OLUR

11.00’de İZTO Başkanı Mahmut Özgener, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Kasapoğlu ve İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban’ın açılış konuşmalarıyla başlayan zirve bilahare yedi ayrı oturumla devam etti. Kasapoğlu’nun oldukça uzun konuşması salonu sıktı ama imdada Vali Elban’ın söz konusu uzun konuşmayı tolere eden kısa, özlü ve güzel konuşması yetişti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın konuşmasındaki ana vurgu  “Sporumuzu da, ekonomimizi de hep birlikte ayağa kaldıracak, hep birlikte büyüteceğiz” şeklindeydi. İZTO YK Başkanı Mahmut Özgener de İzmir Spor Zirvesi'nin yıllar ilerledikçe bir vizyon buluşması olmasını sağlamanın en büyük amaçları olduğunu vurguladı. AASSM’yi dolduran spor insanlarının genel beklentisi de bu zirvenin gelenekselleştirilerek devam ettirilmesi oldu. Kanımca bu çok iyi olur. Çünkü bu gibi zengin sportif etkinliklere Türkiye’nin üçüncü büyük kenti olan İzmir oldukça aç. İzmir’in gerek ülke gerekse Avrupa ve Dünya çapında bu gibi etkinliklere, organizasyonlara ev sahipliği yapması kentin vizyonu açısından ihtiyacı var. 

Vali Elban’ın spor ahlakına ve sürdürülebilirliğe vurgu yaptığı konuşmasının ana paragrafı ise şöyleydi:

“Aziz Atatürk’ün sporcunun sadece zeki ve çevik olması değil aynı zamanda ahlaklı olması gerektiği vurgusu önemli. Bununla beraber mutlaka bilimsel yöntemleri kullanmamız lazım. Başarılar elde ediyoruz ama istikrar konusunda sıkıntılarımız var. Sporda sürdürülebilirlik ve istikrar konusu önemli. Spor Zirvesi’nde konunun uzmanlarının ahlakı, sürdürülebilirliği, kültürü uzun uzun konuşması, bu konuları derinlemesine işlemesi gerekiyor. Bunun için doğru bir şehirdeyiz.”

BİRBİRİNDEN İLGİ ÇEKİCİ YEDİ OTURUM

Açılış konuşmaları sonrasındaki yedi oturum akşam saat 17.45’e kadar sürdü. Yaklaşık yedi saatlik maratona karşın oturumlara ilgi azalmadan sürdü. Final oturumu olan “Efsanelerle Futbol” sırasında ise salonun hınca hınç dolduğunu gözlemledim. İlgiyle izlenen bu oturuma bilahare değineceğim ama şu notu düşeyim şimdilik; oturum planlanan süreden yüzde 150 daha fazla sürdü.

Birbirinden değerli spor aktörlerinin katıldığı önceki altı oturumun başlıkları şöyleydi:

Sporda Altyapı ve Kurumsallaşma: Spor gazetecisi Tayfun Bayındır’ın modere ettiği bu oturumda Göztepe Onursal Başkanı Mehmet Sepil ve Altınordu FK Başkanı S. Mehmet Özkan konuştu. İzmir’in ve Türkiye’nin iki asırlık markasına son 10 yılda çok önemli katkılarda bulunan iki ODTÜ’lü iki spor insanı özellikle sürdürülebilirlik temelinde kurumsallaşma üzerinde durdular.

Türkiye’de Jimnastik: Eylül Akbulut’un moderatörlüğünde olimpiyat üçüncülüğü derecesi olan ve son Paris Olimpiyatları’nda 5. olan Ferhat Arıcan ile İbrahim Çolak, Yılmaz Göktekin ve İsmail Göktekin çok çeşitli yönleriyle ülkemiz cimnastiğini ve bu alandaki gelişmeleri konuştu.

 Sporun Güçlü Kadınları: Deniz Biricik’in modere ettiği bu oturumda güreşçi Buse Tosun Çavuşoğlu ile tekvandocu Nafia Kuş Aydın alanlarındaki çalışmalarını ve madalyalarının arkasındaki hikayeyi anlattı.

 Olimpiyatlardaki Gururlarımız: Ülkemizi olimpiyatlarda temsil eden Ersu Şaşma, Hatice Akbaş, Nisanur Erbil, Alican Kaynar da Murat Ağca’nın moderatörlüğünde branşlarındaki başarı hikayelerini dile getirdiler.

,Paralimpik Gurur: Aysel Özgan, Kübra Korkut, Murat Aksu, Sümeyye Boyacı, Uğurcan Özer de yine Murat Ağca’nın moderatörlüğünde başarı hikayelerini anlattılar.

Voleybolun Yolculuğu. Zirvenin sunuculuğunu başarıyla üstlenen Roksan Kunter’in moderatörlüğünde Pelin Çelik ve Özlem Özçelik kadın voleybolundaki başarılı süreci arka planını anlattılar.

“EFSANELERLE FUTBOL”; DENİZLİ, GÜNEŞ VE TERİM İLK KEZ BİRLİKTE

Son oturuma, spor dünyasının efsane gazetecisi Şansal Büyüka’nın modere ettiği Efsanelerle Futbol’a gelebiliriz yeniden… İzleyenlerin bir türlü bitmesini istemediği oturumda Büyüka futbolun sorunları üzerine can alıcı sorularını Türk futbolunun gerek futbolcu gerekse teknik direktör olarak efsane olan üç isme; Mustafa Denizli, Şenol Güneş ve Fatih Terim’e yöneltti. VAR meselesi, fazlalaşan maç sayısı ve daha pek çok başlık açıldı ve enine boyuna konuşuldu. İzleyenlerin ilgisinin hiç kesilmemesinde A Milli Takım’da da birlikte top koşturan Denizli, Terim ve Güneş’in zaman zaman eski günlere, anılara dönmesinin de payı vardı. Kornerden attığı gollerle de ünlü olan Büyük Mustafa’nın Şenol Güneş’e kornerden attığı golü dinlemek enteresandı. Bu arada, Şansal Büyüka, çok uzun spor gazeteciliği geçmişinde hiçbir araya getiremediği bu üçlüyü üçlü ile ilk kez beraber olduğunun altını çizdi. Zaten onlar bir araya hiç gelmemişti ve bu hafta futbolda milli ara olmasının da yardımıyla ilk kez İzmir’de bir araya geldiler. Bu da İzmir’in şansı, kısmeti diyelim. Bu oturumu izleyenler arasında Mustafa Denizli’nin Çeşme Belediye başkanı olan kızı Lal Denizli de vardı. Büyüka ve hocalar zaman zaman da salonu esprileriyle kırıp geçirdi. Netameli başlıklar neşeli, güler yüzlü bir havada konuşuldu. Maç fazlalığı konusunda Terim ve Denizli anlaşamadı. Türk futbolunun Avrupa’da daha uzun süre alabilmesi ve kupalara uzanabilmesi için fazla maç temposuna ayak uydurmasını savunan Terim’e karşılık Denizli maç sayısının artmasını olumlu karşılamadı.

ÖZER YURTERİ’NİN UNUTULMAZ ANISI

İzmir’de gerek futbol gerekse diğer branşlardan çok sayıda spor siması oturumları ilgiyle izledi. Hepsini saymak zor burada.  Mehmet Ali Susam,TFF eski YK Üyesi Talat Papatya, TFF Ege Bölge Md. Sevgi Özdemir, İZVAK’çılar  ile CHP ve AK Parti İzmir il başkanlarını da gördüm. Şu notu da düşeyim; İZTO Başkanı Özgener TFF başkanlığı da yapmıştı. Babası Esin Özgener de eski Altay başkanlarındandı.

Zirveye geldiğimde fuayede ilk karşılaştığım isim Göztepe’nin unutulmaz isimlerinden milli futbolcu Özer Yurteri idi. Metin Oktay’la GS-Göztepe kupa maçı öncesinde maça çıkmadan tüneldeki karşılaşmasını, o heyecanını ve çektirdiği hatıra fotoğrafını anlattı. O fotoğrafı telefonundan gösterdi de bendenize. Aralarda sporcularla, teknik direktör Hüseyin Eroğlu, Sepil ve Özkan’la da sohbet ettik. Ve daha pek çok isimle.

İZMİR’İN BİR SPOR KENTİ OLMA POTANSİYELİ YÜKSEK

Yukarıda da belirttiğim gibi bu zirvenin gelenekselleşerek devamını İzmir sporu açısından ve İzmir’in ‘taşra’ görünümünün değişmesi açısından önemli görüyorum. Zirve, her yıl farklı bir tema ile de yapılabilir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü ve Göztepe’nin çok sayıda olimpik branşta faaliyeti var. Bu iki kulüpte birçok branşta çok sayıda önemli ve madalyalı sporcu yetişti. Bu iki kulübe diğer kulüpler de eklenmeli; olimpik branşlarıyla zenginleşmeli. Göztepe gibi Altay, Karşıyaka, Altınordu, İzmirspor da önemli markalar. Ancak İzmir’in iş dünyası da sporun gelişmesi için, başarılı bireysel sporcuların yetişmesi için sponsor olmalı. Zirvede konuşan sporcular buna vurgu yaptı, beklentilerini ortaya koydular haklı olarak.

İZTO ve İzBB güzel bir işbirliğine imza attılar İzmir için, İzmir sporu için. Özgener ve Dr. Tugay’ın bu güzel işbirliğini birçok alanda da sürdürmesini diliyorum. 


Yorum Yazın