İzolasyon kararına uymayan üst düzey Alman siyasetçiler: Kremlin’in önemli isimleriyle görüşmeler devam etmiş!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İzolasyon kararına uymayan üst düzey Alman siyasetçiler: Kremlin’in önemli isimleriyle görüşmeler devam etmiş!
Abone ol
Almanya ve Rusya arasındaki “Petersburg Diyalogu” resmî anlamda yıllar önce sonlandırılmıştı. Fakat Kremlin’e bağlı üst düzey yetkililerin etkili Alman siyasetçiler ile görüşmelere devam ettiği öğrenildi. Oysa Almanya Ukrayna savaşı ile Rusya’yı dış siyasette izole etme kararında mutabık kalmıştı.

Alman Birinci Kanalı ARD ve haftalık gazete die Zeit, Alman ve Rus siyasetinde etkili bir grup siyasetçinin 20 Ekim’de Bakü’de buluşacağını, ertesi gün de iki ülke arasındaki iş birliğini görüşeceklerini ortaya çıkardı. Buluşmanın yayımlandığı programda “Petersburg Diyalogu”nun resmî logosu kullanılıyor. Bu buluşma, hem “Petersburg Diyalogu”nun bitmediğine yönelik şüpheleri arttırırken hem de Almanya’nın resmî dış politikasının Rusya’yı siyasî olarak izole etme hedefinin samimiliğini sorgulatıyor.

Programda yer alan Alman katılımcılardan hiçbiri, ARD ve Zeit’a  bu toplantıya katılacaklarını doğrulamadı.

Petersburg Diyalogu

“Petersburg Diyalogu”, 2001 yılında dönemin Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından başlatılmıştı, Alman ile Rus sivil toplumlarını birbirine yaklaştırmayı amaçlıyordu. Ancak, Rusya 2021’de diyaloga katılan bazı kuruluşları “istenmeyen” ilan edince Almanya ile diyalogu resmen sona erdirmişti. Şubat 2022’deki Ukrayna işgalinden sonra ise Almanya bu diyalogla ilişkin örgütlenmeyi tamamen feshetmişti.

Önemli Almanlar katılımcı listesinde

ARD ve Zeit’ın ortaya çıkardığı programa göre, eski Sosyal Demokrat Parti (SPD) Başkanı ve Brandenburg Eyaleti Başbakanı Matthias Platzeck, Hristiyan Demokrat CDU’lu Başbakanlık Dairesi eski Başkanı Ronald Pofalla ve “Petersburg Diyalogu”nun eski yöneticisi Martin Hoffmann toplantıya katılacak.

Platzeck, uzun yıllar “Petersburg Diyalogu” yönetiminde yer almıştı. Pofalla ise diyalogu 2015’ten 2021’e kadar yönetti.

Listede ayrıca iki İsviçreli katılımcı da yer alıyor; İsviçre’nin eski Berlin büyükelçisi Tim Guldimann ve eski Avrupa Güvenlik ve İşbirliği (AGİT) Genel Sekreteri Thomas Greminger. Greminger, yakın zamanda Neue Zürcher Zeitung gazetesine verdiği bir röportajda, Rusya ile “gizli diyalog formlarına” ihtiyaç olduğunu vurgulamıştı.

Ronald Pofalla, Matthias Platzeck ve Tim Guldimann, Zeit ve ARD’nin sorularını yanıtsız bıraktı. İsviçreli Guldiman ve Hoffmann, toplantıların özel bir girişimden ibaret olduğuna dikkat çekerek, katılımlarını ne doğrulayıp ne de yalanladılar.


Yorum Yazın