'Katil, darbeci, zalim' Sisi’den; İletişim Başkanlığı Binası’na asılan 'hoş geldin' yazısına….

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
'Katil, darbeci, zalim' Sisi’den; İletişim Başkanlığı Binası’na asılan 'hoş geldin' yazısına….
Abone ol
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’ye geçmişte ‘katil’, ‘darbeci’, ‘zalim’, ‘diktatör’ gibi sıfatlar kullanmış hatta Sisi karşıtı Rabia işaretini parti simgesi haline getirmişti. Ancak geçmişe bir sünger çekildi ve dün Ankara’yı ziyaret eden Mısır Cumhurbaşkanı için İletişim Başkanlığı binasına Arapça ve Türkçe olarak “Sayın Başkan Türkiye’ye hoş geldiniz” yazıldı.

Muhalif Özel

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçmişte, ‘darbeci’ dediği ve ‘katil, zalim’ ifadeleriyle belirli aralıklarla hedef aldığı Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettahel es-Sisi, 12 yıl aradan sonra Ankara’yı ziyaret etti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, Erdoğan’ın 14 Şubat 2024’te Kahire’ye gerçekleştirdiği ziyarette imzalanan Ortak Bildirisi uyarınca yeniden yapılandırılan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin ilk toplantısı, iki ülke Cumhurbaşkanlarının riyasetlerinde gerçekleştirilecek ifadelerine yer verildi.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi de yaptığı sosyal medya paylaşımında dostluk ve işbirliği vurgusunda bulundu:

“Bugünkü (dün) ziyaretim ve öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kahire’ye yaptığı ziyaret, iki kardeş halkın arzu ve isteklerini karşılayacak şekilde, bölgesel ve uluslararası çevrelerindeki önemli rolleri temelinde Mısır ve Türkiye arasında yeni bir dostluk ve işbirliği döneminin başlatılmasına yönelik ortak iradeyi yansıtmaktadır.”


On yılı aşkın süre sonrasında depreşen bu dostluğun tek yansıması da bu değildi. Ya da kamuoyuna yansıyan kısmındaki diyelim. Muhalif yazarı İnanç Uysal, dün Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı binasının dışına asılan afişi X hesabında “İletişim Başkanlığı binasından. Elbette yorumsuz” notuyla paylaştı:

“Sayın Başkan Türkiye’ye hoş geldiniz!”


‘Katil’, ‘darbeci’, ‘zalim’ sıfatlarından ‘Sayın Başkan’ evresine geçiş birçok kişiyi şaşırtmış olacaktı ki; paylaşım yüz binlerce görüntülenmeye, on binlerce yoruma ulaştı.

Afişle ilgili dikkat çeken kısımlardan birisi de cümlenin Türkçe halinden önce Arapça olarak yazılmasıydı….

‘Katil’, ‘darbeci’, ‘zalim’ Sisi’ ve ‘Rabia’ günleri…


Sene 2013; Türkiye ve Mısır ilişkileri, Sisi liderliğindeki silahlı kuvvetlerin Müslüman Kardeşler’e mensup Cumhurbaşkanı Mursi’yi devirmesinin ardından bozuldu.

Dönemin başbakanı ve bir yıl sonrasının Cumhurbaşkanı Erdoğan, yönetimi ele geçiren Sisi’ye karşıt olarak ‘Rabia’ işaretiyle Mursi’ye desteğini gösterdi.

‘Rabia’ işareti sadece Mursi’ye destekle de kalmadı. “Tek devlet, tek bayrak, tek vatan, tek millet” söylemiyle birleştirilerek parti simgesi haline getirildi.

23 Haziran 2019’da gerçekleştirilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerine yönelik yaptığı yaptığı bir konuşmada da Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Pazar günü Sisi mi diyeceğiz, Binali Yıldırım mı diyeceğiz?” diyerek İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na da ‘Sisi’ yakıştırması yapmıştı.

Cumhurbaşkanı yine aynı yıl içerisinde, Türkiye Diyanet Vakfı’nın ödül törenindeki konuşmasında, “Beni Sisi ile çok barıştırmak isteyenler var, asla kabul etmiyorum, etmem de. Neden? İşte bunlardan dolayı. Neden? Halkının yüzde 52 oyunu almış olan bir Mursi’yim ve arkadaşlarını cezaevine mahkum eden bir anti-demokratla karşı karşıya gelmem, onunla aynı masada oturmam.” diyerek Sisi karşıtlığına devam etmişti.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’ye yönelik diğer sert sözleri de şöyleydi:

Ben uluslararası platformlarda şu anda darbeci Sisi'yi Cumhurbaşkanı olarak kabul etmediğimi söyledim. Yine söylüyorum. Benim için Mısır'ın Cumhurbaşkanı Mursi'dir. BM'de aynı masaya onunla oturmadım. Oturursam, kendimi inkar ederim. Oturursam demokrat olmam. (1 Mart 2015)

Ben böyle bir kişiyle asla görüşmem. Her şeyden önce onun bir defa genel afla içerideki bütün bu insanları serbest bırakması lazım. (24 Şubat 2019)

 (Sisi ile görüşüp görüşmeyeceği sorusu üzerine) Şaka yapıyorsun herhalde. Böyle bir şey arkadaşlar söz konusu değil. (13 Mart 2019)

(Mursi) Ailesi vasiyetinin yerine getirilmesini istiyor, ailesine naaşını vermiyorlar. Sisi denilen kişi Mısır’da böyle bir yöneticidir ve bir zalimdir. (20 Haziran 2019)


Yorum Yazın