Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ”mağdur çocuğun fiziksel, psikolojik ve sosyal gelişiminin korunması”, ”çocuğun üstün yararı”, ”soruşturmanın gizliliği”, ”delillerin karatılmasının önüne geçilmesi”, ”soruşturmanın sağlıklı şekilde ilerleyebilmesi”, ”tanıkların ve başka ilgililerin güvenliği” gerekçeleriyle Narin Güran hakkındaki haberler ve sosyal medya paylaşımlarına yayın yasağı getirilmesini talep etti.
Talebi kabul eden Diyarbakır 5. Sulh Ceza Hakimliği, soruşturma tamamlanana kadar tüm yazılı, görsel ve sosyal medya ile internet ortamında yayın yapan medyada dosya hakkında yayın yapılmasını yasakladı.
Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) sitesinde yer alan yasak kararında, ”T.C. Diyarbakır 5. Sulh Ceza Hakimliğinin 29.08.2024 tarihli ve 2024/6024 D. İş sayılı kararı ile yayın yasağı getirilmiştir” denildi.
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, sosyal medya hesabından, Diyarbakır’da 8 yaşındaki Narin Güran’ın kaybolmasına ilişkin yayın yasağı kararıyla ilişkin açıklama yaptı.
Narin Güran’ı arama çalışmalarının güvenlik güçlerinin titiz takibiyle devam ettiğini bildiren Şahin, bu süreçte soruşturmanın sağlıklı ilerlemesi ve gerekli müdahalelerin etkili bir biçimde yapılabilmesi için itidalin şart olduğunu ifade etti.
RTÜK Başkanı Şahin, şunları kaydetti:
”Medyanın teyit edilmemiş bilgileri paylaşması, çeşitli her iddiayı haberleştirmesi konusu çocuk olan bir olayın hassasiyetini zedelemektedir. Söz konusu ailenin korunması, araştırmaların etkin bir şekilde yürütülmesi açısından getirilen yayın yasağına tüm yayıncılarımızın riayet etmesini önemle rica ediyoruz. Kamuoyuna ve yayıncılarımıza duyurulur.”