Kimyasallar kız çocuklarında erken ergenlik riskini artırıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kimyasallar kız çocuklarında erken ergenlik riskini artırıyor
Abone ol
NIH araştırması, deterjan, parfüm ve kişisel bakım ürünlerinde bulunan kimyasal maddelerin kız çocuklarının ergenliğe daha erken girmesine neden olabileceğini ortaya koydu.

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) araştırmacıları, yaygın olarak kullanılan bazı kimyasalların çocuklar üzerindeki etkilerini inceledi. Araştırma, kimyasal maddelere maruz kalmanın kız çocuklarının ergenliğe daha erken girmesine neden olabileceğini gösterdi.

Ergenliğe erken girmenin, psikososyal sorunlar, obezite, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve meme kanseri risklerinde artışa yol açabileceğini belirten araştırmacılar, kimyasal maddelerin bu süreçte kilit rol oynayan belirli reseptörleri tetikleyebileceğini ifade etti. Özellikle deterjan, parfüm ve kişisel bakım ürünlerinde bulunan zararlı kimyasalların etkilerine dikkat çekildi.

The Hill gazetesine göre, NIH Ulusal Çevre Sağlığı Bilimleri Enstitüsü'nden Natalie Shaw, araştırmanın kız çocuklarının ergenliğe erken girmesine neden olabilecek birkaç madde tespit ettiğini belirtti. Özellikle parfümlerde bulunan kimyasal bileşikler, örneğin "misk amberi", zararlı etkileri açısından vurgulandı.

Shaw, son yıllarda kız çocuklarının ergenliğe daha erken girdiğini belirterek, ebeveynleri çocukları için kişisel bakım ürünleri kullanırken dikkatli olmaya çağırdı. Araştırmanın bulguları, Oxford Academic'in "Endocrinology" dergisinde yayımlandı.


Yorum Yazın