Sene başından beri yüzde 110’u aşkın zam gelen kırmızı et fiyatları, ilk kez düşüşe geçerek son haftalarda yüzde 8-10 civarında gerileme gösterdi. Uzmanlar söz konusu fiyat düşüşünün nedeninin Et ve Süt Kurumu’nun fiyat artışlarını önlemek amacıyla ithalata başlayıp piyasadaki arzı dengelemesi olduğunu belirtiyor. Atılan adımların bir başka nedeni de vatandaşın talebindeki daralma.
Hürriyet’ten Gamze Bal’ın haberine göre, son 15 gündür toptan ve perakende kırmızı et fiyatlarında yaşanan yüzde 8-10 civarındaki gerilemenin sebeplerini Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (ETBİR) Başkanı Dr. Ahmet Yücesan, “fiyat artışlarını önlemek amacıyla ithalata başlayan Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) müdahalesi” ve “tüketim daralması” olarak açıkladı.
“ESK müdahale etmeseydi toptan karkas etin fiyatı 500 liraya kadar çıkardı” diyen Yücesan, Kurban Bayramı’na kadar kırmızı et fiyatlarının baskılanmaya devam edeceğini söyledi. Yücesan, yaz aylarıyla birlikte turizm sezonunun canlanmasıyla talebin yeniden artacağını; bunun da fiyatların yeniden yukarı yönlü ivmelenmesiyle sonuçlanacağı görüşünü paylaştı.
Yorum Yazın