Kripto Ticaretinin Temellerine Genel Bakış

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kripto Ticaretinin Temellerine Genel Bakış
Abone ol

Kripto para sektörü giderek gelişirken, birçok yeni girişimci kripto alım satımları ile ilgileniyor. İnsanlar daha fazla fırsat ve avantaj elde edebilmek için kullanabilecekleri bir kripto platformu arayışındadır. Bu, yatırımcıların ve trader'ların becerilerini geliştirmesi ve pasif gelir elde etmesi için en etkili yollardan biridir. Kripto vadeli işlemleri de kullanarak karlarını daha da artıran trader’ların sayıları gün geçtikçe yükselmektedir.

Fakat karşılaşabileceğiniz riskler ve dezavantajlar da olabilir. Bu nedenle, kripto para yatırımı yapmak ve platformu kullanmak için başlangıç aşamasında nelere ihtiyacınız olduğunu anlamak çok önemlidir.

Kripto Paranın Tanımı ve Anlamı

Kripto para, dijital veya sanal bir şekilde var olan ve işlemleri korumak için şifreleme sistemi kullanan bir para birimidir. Kripto paraları çıkaran veya düzenleyen merkezi bir otorite bulunmaz. Bunun yerine, işlemleri kaydetmek ve yeni para birimleri dağıtmak için merkeziyetsiz bir sistem kullanılır.  

Kripto paralar, gerçek dünyada fiziksel para birimlerinin takas edildiği gibi, online veritabanlarında sadece dijital kayıtlar olarak mevcuttur. Kripto para işlemleri gerçekleştirildiğinde, bu işlemler kamuya açık olacak şekilde kayıtta kaydedilir. Kripto paralar dijital cüzdanlarda saklanır, bu cüzdanlara "cüzdan" adı verilir.

Kripto paralar, işlemleri doğrulamak için şifreleme kullanmaları nedeniyle bu ismi almışlardır. Kripto para verileri, sofistike şifreleme kullanılarak dijital cüzdanlar ve kamusal kayıt arasında saklanır ve iletilir. Bu şifrelemenin amacı güvenliği artırmaktır.

İlk kripto para olan Bitcoin, 2009 yılında piyasaya sürüldü ve şu ana kadar en çok bilinen kripto paradır. Kripto paraların temel amacı, kâr elde etmek için alım satım yapmaktır ve spekülatörler bazen fiyatları şişirebilir. Kripto paralarla ödeme yaparken, satıcıya gereksiz kişisel bilgilerinizi açıklamanız gerekmez. Bu, finansal bilgilerinizin bankalar, ödeme işlemcileri, reklam verenler ve kredi büroları gibi üçüncü taraflarla paylaşılmayacağını sağlar. Ve hassas verilerin internet üzerinden gönderilmesine gerek olmadığı için, finansal bilgilerinizin yanlış ellerde bulunma veya kişisel bilgilerinizin çalınma riski oldukça düşüktür.

Kripto paraların özellikleri şunlardır:

  • Piyasa değeri açısından en popüler kripto paralar arasında Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash gibi kripto birimleri öne çıkmaktadır. Bazıları Bitcoin ile benzer özelliklere sahiptir, diğerleri ise farklı teknolojilere dayanır veya yeni özellikler sayesinde sadece para transferi işlemlerinden çok daha fazlasını gerçekleştirebilir;
  • Kripto paralar, varlıkların banka veya ödeme sistemleri gibi aracılara ihtiyaç duyulmadan çevrimiçi olarak transfer edilmesini sağlar. Bu sayede dünya genelinde neredeyse gerçek zamanlı, günün her saati ve düşük ücretlerle gerçekleştirilebilir;
  • Kripto para blockchain, bir bankanın bilanço veya kayıt defterine benzer. Her kripto paranın kendi özgü blok zinciri vardır. Bu blok zinciri, o kripto para ile gerçekleştirilen her işlemin kaydedildiği sürekli güncellenen bir kayıt sistemidir;
  • Ancak bankaların defterlerinin aksine, kripto para blok zinciri dijital para ağındaki tüm katılımcılar arasında dağıtılmıştır. Bu ağı hiçbir şirket, ülke veya üçüncü taraf kontrol etmez ve herkes bu ağın bir parçası olabilir. Blok zinciri, son yıllarda kullanıma sunulan devrim niteliğinde bir teknoloji olup, bilgisayar bilimi ve matematikte yıllar süren inovasyonların ürünüdür;
  • Kripto varlıklarınız, hiçbir finansal kurum veya hükümet kurumuyla bağlantılı olmadığından dolayı, dünyanın en büyük finansal aracılarına nerede olursanız olun erişebilirsiniz ve kişisel bilgilerinizin üçüncü taraflarla paylaşılma riski oldukça düşüktür.

Başlangıç yapmak isteyenler için, sadece kripto para borsaları değil, dijital paranın takas sürecinine ilişkin ayrıntıları da iyi anlamak gerekir. Birçok kişi, takas işlemi sırasında emir oluşturma işleminin önemli bir rol oynadığını bilmez. Kripto borsalarda, para yatırmak için de bir emir oluşturmanız gerekir. Bu işlem nasıl yapılır ve bunun için hangi emir türünü kullanmanız gerektiğini aşağıda açıklayacağız.

Kripto para emir işlemlerine ilişkin detaylar ve amacı

Her kripto platformunun kendi emir defterine sahip olduğunu anlamak önemlidir. Bu, kripto paraları satın almak veya satmak için kullanılan bir işlem çiftlerinin listesidir. Bir varlık satın almak istediğinizde, teklifinizi vermeliyiz. Fiyat uygun olduğunda böyle bir varlık satılır. Günümüzde birkaç farklı emir türü bulunmaktadır. Aşağıda her bir seçeneği inceleyeceğiz.

Piyasa Emri

Bu, kripto borsalarında kullanılan ilk ve temel emir türüdür. Bu emir türü sayesinde yatırımcılar, kısa bir süre içinde uygun bir fiyattan varlıkları alıp satabilirler. Bu emir türünün gerekliliği likiditedir. Bu emirler, daha önce belirlenen limit emirlerine dayalı olarak gerçekleştirilir. Bir varlığın hızlı bir şekilde satılmasından dolayı, yatırımcılar komisyon ödemek zorundadır. Piyasa emri, hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olur.

Ticaret sırasında hangi sorunlar ortaya çıkabilir mi? İlk ve en önemli sorun, zorunlu komisyon miktarının büyüklüğü olabilir. Büyük varlıklar devreye girdiğinde, bazen piyasa emri ile varlığın satılmasının tavsiye edilmediği durumlar olabilir.

Limit Emri

Bu emir türü, belirli bir değer belirlemeniz gerektiğinde kripto borsa platformuna yerleştirilir. Bu emrin özelliği, belirli bir fiyatın piyasa değerine ulaşmasını veya çok az bir artış yaşamasını amaçlamaktadır. Limit emirleri sayesinde yatırımcılar, piyasa trendini belirleyebilirler. Limit emirlerinin çalışma prensiplerini daha ayrıntılı bir şekilde anladığınızda, kısa veya uzun bir varlık yerleştirmek için nerede ve ne zaman emir vereceğinizi öğrenebilirsiniz.

Limit emirleri, kronolojik sıraya göre yerleştirilir. Bu nedenle tam olarak hangi varlığın gerçekleşeceğini tahmin etmek her zaman kolay değildir. Limit emirlerinde belirtilen değer eşiği ulaşıldığında, diğer emirler artık anlamlı değildir. Emir gerçekleştirilmezse, ticaret stratejisi ihlal edilir, bu da yatırımcının performansını olumsuz etkileyebilir.

Stop Emri

Stop emirleri, yatırımcıların birikimlerini korumalarına izin verir. Yani, bu tür emirler platformda hızlıca satılabilecektir. Diğer iki emrin aksine, satılabilmesi için belirli bir değer kazanmalıdırlar. Bu, belirlenen bir fiyatın üstünde etkinleştirilebilirler. Bu tür sınırlar sayesinde birikimleri kaybetme riski minimum seviyededir. Kripto para piyasasının değişken olmasından dolayı fiyatlar değişebilir. Bu nedenle stop emirleri, fonları korumaya ve varlığı uygun bir fiyattan satmaya yardımcı olur.

Kripto paralar şu anda popüler, ancak unutmayın: hala nispeten yeni ve oldukça spekülatifler. Bu yeni piyasada yatırım yapmak ciddi bir çalışma gerektirir. Buradan para kazanmak istiyorsanız, çok şey öğrenin ve dikkatli bir şekilde yatırım yapın


Yorum Yazın