Meclis Raporu yokedilen 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi, siyasi ayak sorunu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Meclis Raporu yokedilen 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi, siyasi ayak sorunu
Abone ol
TBMM'de yarın 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Töreni düzenlenecek. Törene, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş katılacak. Meclis'teki program FETÖ'nün darbe girişiminde bulunduğu gece Meclis bahçesinde bombalanan alandaki 15 Temmuz Şehitler Anıtı'na karanfil bırakılmasıyla başlayacak. Şeref Holünde "Milletin Zaferi" isimli sergi düzenlenecek. 15 Temmuz günü saat 14.45'te Kara Kara Havacılıkta görevli bir binbaşının, MİT'e gelerek, gece saat 03.00'te dönemin MİT Müsteşarı Fidan'a yönelik bir eylemi ihbar etmesi üzerine ortaya çıkan darbe girişimi, Meclis raporunun ortadan kaldırılması, karanlıkta kalan noktaların aydınlatılmaması ve siyasi ayak açısından hala tartışılıyor. Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik2019'deki ‘linç girişimi’, 15 Ocak 2021’de Ankara’daki evinden çıkışta uğradığı saldırıda ölümden dönen Gelecek- Saadet Partisi Grup Başkanı Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ, darp edilen çok sayıda gazeteci ile Ankara’nın orta yerinde öldürülen Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş de siyasi ayak için mücadele veriyor.

Muhalif- Özel

TBMM'de yarın 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Töreni düzenlenecek. Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş katılacak. Meclis'teki program FETÖ'nün darbe girişiminde bulunduğu gece Meclis bahçesinde bombalanan alandaki 15 Temmuz Şehitler Anıtı'na karanfil bırakılmasıyla başlayacak. Şeref Holü'nde "Milletin Zaferi" isimli sergi düzenlenecek.  15 Temmuz günü saat 14.45'te Kara Kara Havacılıkta görevli bir binbaşının, MİT'e gelerek, gece saat 03.00'te dönemin MİT Müsteşarı Fidan'a yönelik bir eylemi ihbar etmesi üzerine ortaya çıkan darbe girişimi, Meclis raporunun ortadan kaldırılması, karanlıkta kalan noktaların aydınlatılmaması ve siyasi ayak açısından hala tartışılıyor.

 Kılıçdaroğlu, Selçuk Özdağ, Sinan Ateş  

 Sadece FETÖ olayı değil, 2019’da Ankara'nın Çubuk ilçesi Akkuzulu Mahallesi'nde, katıldığı  cenaze töreninde ‘linç girişimine’ uğrayan eski  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik saldırı,  15 Ocak 2021’de Ankara’daki evinden çıkışta uğradığı  saldırıda ölümden  dönen  Gelecek- Saadet Partisi Grup Başkanı, Muğla  Milletvekili Selçuk Özdağ,  Ankara’nın orta yerinde silahlı saldırıda öldürülen  Ülkü  Ocakları eski Başkanı Sinan Ateş için eşi  Ayşe  Ateş yargıda gerçek sorumluların ortaya çıkması  ve siyasi ayak konusunda mücadele veriyor.

TBMM’nin yok edilen FETÖ Araştırma Komisyonu Raporu ve darbe günü

TBMM’de, grubu bulunan 4 siyasi partinin ortak önergesi 26 Temmuz 2016 tarihinde oybirliği ile kabul edildi. Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ/PDY) 15 Temmuz 2016 tarihli darbe girişimiyle, bu terör örgütünün faaliyetlerinin tüm yönleriyle araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırması Komisyonu kuruldu. Ancak, AKP’li üyelerin isimlerinin komisyona geç bildirilmesi sebebiyle ancak 04 Ekim 2016’da, yani kurulduktan 71 gün sonra çalışmaya başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın basın aracılığıyla 9 Aralık 2016 tarihinde AKP Grubuna yönelik “Darbe Komisyonu Çalışmalarını Sonlandırmalıdır” mesajı ile komisyon çalışmaları fiilen 9 Aralık 2016 tarihinde, resmen de 4 Ocak 2017 tarihinde sonlandırıldı.  CHP, “AKP Grubu tarafından hazırlanan taslak rapor 15 Temmuz kanlı ve hain darbe girişimi ile ilgili gerçekleri kapatma ve darbenin siyasi ayağını saklama niteliği taşımaktadır. Komisyonun sınırlı çalışma alanı içerisinde ortaya çıkan ve AKP’nin siyasi sorumluluğunu ve darbenin siyasi ayağını işaret eden bilgi kırıntıları dahi AKP’nin taslak raporunda yer almamıştır” açıklaması yaptı.  Basında yer alan taslak  rapor, uzun süren tartışmaların ardından  basılarak yayımlanmadı.  Herkesin elinde  olan rapor, ortadan kaybedildi.

 MHP  Muğla Milletvekili, 15 Temmuz FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Üyesi Mehmet Erdoğan,  muhalefet şerhini açıkladığı basın toplantısında, “ Darbe gecesi yaşanan olayların karanlık noktalarının aydınlatılması da sağlanamamıştır” dedi. Erdoğan, “AKP’nin hazırladığı  darbe komisyonu raporunda  FETÖ örgütünün siyasi ayağı ile darbeciler adına bildiri okutan Yurtta Sulh Konseyi’nin tam olarak ortaya  çıkarılmadığına” dikkat çekmişti.

15 Temmuz Darbe Girişiminin Bastırılmasına İlişkin Kronolojik Gelişmeler

14:45 Ankara - Kara Havacılık Okul Komutanlığında görevli bir Pilot Binbaşı MİT yerleşkesine gelerek saat 03:00’da “3 adet helikopterin MİT Müsteşarının evine saldıracağı ve Müsteşarın kaçırılacağı” ihbarında bulunmuştur.

15:05 Ankara - Kara Havacılık Okul Komutanlığında görevli Pilot Binbaşının ilk sorgusu başlamıştır.

16:03 Ankara - MİT Müsteşar Yardımcısı Genelkurmay Başkanlığına gitmiştir.

16:30 Ankara - MİT Müsteşarı Genelkurmay Başkanlığına giderek Genelkurmay 2. Başkanını ihbar konusunda detaylı olarak bilgilendirmiştir.

18:00 Ankara - Genelkurmay Karargahında; MİT Müsteşarı ile toplantı yapılmış, Genelkurmay Başkanı , Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral ve Gnkur. II. Başkanının katılımıyla verilen bilgi değerlendirilmiş ve alınması gereken tedbirler belirlenmiştir.

18:30 Ankara - Genelkurmay Başkanlığı tüm birimlere talimat vermiş ve tüm ülke sahasının uçuşa kapatıldığı ve hiçbir askeri uçağın kaldırılmaması, kışlalardan hiçbir askeri aracın çıkmaması yönünde aşağıdaki emirler verilmiştir:

1. Silahlı Kuvvetler Komuta Harekât Merkezi Amiri aranarak, Türk hava sahasında ikinci bir emre kadar hiçbir askeri hava aracının (uçak, helikopter vs.) havalanmaması, havada bulunanların derhal üslerine dönmesi,

2. Kara Havacılık Komutanlığına gidilerek orada bulunan personel konuları ve hava araçlarının uçmaması dahil gereken her türlü tedbirin alınması,

3. Etimesgut’taki Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığına gidilerek tank ve zırhlı araçlar başta olmak üzere tüm araçların hareketlerinin durdurulması ve hiçbir şekilde dışarı çıkmamaları yönünde gereken tedbirlerin alınması.

Ayrıca Gnkur. II. Başkanı tarafından da; Gnkur.Bşk.nın emriyle Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Merkezi aranarak Türk Hava Kuvvetlerine ait tüm hava araçlarının uçuşlarının durdurulması talimatı verilmiştir.

19:20 Ankara - Genelkurmay Başkanlığının tüm ülke sahasının uçuşa kapatıldığı emri yayınlanmıştır.

20:22 Ankara - MİT Müsteşarı Genelkurmay Başkanlığından ayrılmıştır.

21:30 İstanbul - İstanbul Emniyet Müdürü , bir emniyet müdür yardımcısının kendisini araması ve "bir askerî yetkilinin aradığını, sıkıyönetim ilan ettiklerini, teslim olmalarını istediği" şeklindeki ifadesiyle  darbe girişiminden haberdar olmuştur. “Hiçbir polis silahını vermeyecek” talimatıyla makamından ayrılmıştır.

21:30 İstanbul - İstanbul Valisi  il emniyet müdürünün telefonla aramasıyla bazı menfi hadiselerden haberdar olmuştur.

21:35 Ankara - Başbakanlık Kızılay binasındaki Koruma Personeli tarafından Genelkurmay Başkanlığı yerleşkesinden silah sesleri geldiği bilgisine ulaşılmıştır.

21:40 İstanbul - 1. Ordu Komutanı Ümit Dündar, İstanbul İl Emniyet Müdürünün Beylerbeyi ve Çengelköy bölgesinde bazı normal olmayan ve askerlerin de karıştığı bazı olayların olduğunu ifade etmesiyle darbe girişiminden haberdar olmuştur.

22:00 Ankara - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Başbakanı aramış, özel kalemi vasıtasıyla MHP’nin böyle bir darbeyi asla kabul etmediğini, hükümetin de demokrasinin yanında duracağını söylemiş, ilerleyen saatlerde ayrıca bu beyan basına da duyurulmuştur.

22:03 Ankara - MİT Müsteşarı Cumhurbaşkanı Koruma Müdürü ile görüşerek herhangi bir saldırıya karşı tedbirlerinin olup olmadığını sormuş, gerekli bilgileri almıştır.

22:15 İstanbul - İstanbul Valisi,  Başbakanla ve Cumhurbaşkanının maiyetiyle sürekli diyalog hâlinde bulunmuş ve Cumhurbaşkanı ile Başbakandan “Kanunların, mevzuatın gerektirdiği her şeyi, süratle her türlü tedbiri alın ve gerekli müdahaleyi yapın.” talimatını almıştır.

22:15 Ankara - Emniyet Genel Müdürlüğünde Emniyet Genel Müdürü, Ankara Valisi ve Ankara Emniyet Müdürü kriz merkezi oluşturmuştur. Yapılan toplantı sonucu 81 İl Valiliğine önce telefonla sonra mesajla uygulama talimatı gönderildi. Uygulama talimatında aşağıdaki hususlara yer verilmiştir;

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı, MİT, TRT, Emniyet binaları ile diğer kritik binaların etrafı sarılacak ve bu alanlara girişlere kesinlikle izin verilmeyecektir.

Zorlanması hâlinde şartlar oluştu, silah kullanılacaktır.

 

Saat 22:30 itibarıyla bu emirler, 81 il emniyet müdürüne sözlü olarak 23.00 itibarıyla da yazılı olarak iletilmiştir.

22:20 İstanbul - 1.Ordu Komutanı konutundan Boğaz Köprüsü’ne hareket etmiş,  sırasıyla Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanını, Kara Kuvvetleri Komutanını, Genelkurmay İkinci Başkanını ve Genelkurmay Başkanını telefonla arayarak durumu rapor etmek istemiş, ancak, dört telefondan da herhangi bir cevap alamamıştır.

22:30 İstanbul - İstanbul Emniyet Müdürü telsizden "Hiçbir şekilde silahımızı teslim etmeyeceğiz, hiçbir şekilde bulunduğumuz yerden ayrılmayacağız, vatandaşlarla beraber karşı koyacağız" anonsunu yapmıştır.  

22:31 Ankara -  Beştepe Jandarma Genel Komutanlığı nizamiyesinde 2 Tim PÖH ile darbeciler arasında çatışma başlamış ve sabaha doğru JÖH Bölük Timleri de destek olmak üzere bu çatışmaya katılmıştır.

22:45 İstanbul - 1. Orduya bağlı İstanbul’daki 5 birliğin darbe girişimine bazı unsurlarıyla katılmakta olduğu bilgisi alınmış, bunun üzerine 1.Ordu Komutanı, Çorlu ve Gelibolu’daki iki kolordu komutanını aramış ve hem Çorlu’da hem de Gelibolu’daki 2. Kolordu Komutanı da yayınlanmış olan sahte sıkıyönetim emrini uygulamayacaklarını ve emir-komuta sistemi içerisinde kaldıklarını açıkça ifade etmişlerdir.

22:56 Ankara - İçişleri Bakanlığı yetkililerince tüm Valiliklerin ve Emniyet Müdürlüklerinin alarma geçilmesi sağlanmıştır.

23:00 İstanbul - Kalkışmacıların işgal ettikleri noktalara vatandaşla birlikte müdahaleler başlamıştır.  

23.00 Ankara - Emniyet Genel Müdürü, Başbakanla görüşmüş ve "darbecilere hiçbir şekilde taviz verilmemesi gerektiği, devlet hâkimiyetinin ve meşru otoritenin idame ettirilmesi ve darbecilere karşı mecbur kalındığında silah kullanılması talimatını" almıştır.

23:00 Bursa 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi kan dökülmeden ilk önce Bursa'da önlenmiştir.

23:35 İstanbul - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu "Bu ülke darbelerden çok çekmiştir. Aynı sıkıntıların yeniden yaşanmasını istemiyoruz. Cumhuriyet'e ve demokrasimize sahip çıkıyor; inancımızı eksiksiz bir şekilde koruyoruz. Herkes çok iyi bilmeli ki Cumhuriyet Halk Partisi, Parlamenter demokrasimizin vazgeçilmezi olan yurttaşlarımızın özgür iradesine bağlıdır." açıklamasını medya kuruluşlarına geçmeye başlamıştır. /

00:06 Ankara - Milli Savunma Bakanı: "TSK bildirisi korsan bildiridir."

00:09 Ankara - Ankara Yenimahalle’de bulunan Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) kampüsüne askeri helikopterlerce ateş açılması üzerine MİT’in çevre güvenliğini sağlayan unsurlarca saldırıya silahla karşılık verilmiştir.

00:13 Ankara - Korsan bildirinin TRT’de okutulmasından kısa bir süre sonra TÜRKSAT TRT’nin yayınını kesmiştir.

00:28 Marmaris - Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN Türk'te katıldığı canlı yayında askeri kalkışmaya tepki göstererek halkı meydanlara davet etmiştir. Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Milli iradeye yönelik bu ayaklanma hareketine karşı tabiî ki hukuk, yasalarımız, anayasamız neyi gerektiriyorsa bunun bir defa cevabını bu yapı ister silahlı kuvvetler olsun, bir grup azınlıkta olsa ister başka kurumlarımız içerisinde olsun, gereken cevabı alacaklardır. Bu azınlık grup tanklarıyla, toplarıyla gelsinler milletimize ne yapacaklarsa yapsınlar" şeklinde açıklama yapmıştır.

00:48 İstanbul - İstanbul'da Vatan Caddesi'nde ve Ankara'da Genelkurmay Başkanlığı önünde vatandaşlar, tankların üzerine çıkarak askeri kalkışmaya karşı çıkmıştır.

01:01 Ankara - Ankara Emniyet Müdürlüğü yoğun şekilde helikopter ve tank atışına maruz kaldı, ilk etapta zırhlı personel taşıyıcıyla gelen askerler tarafından ele geçirilmeye çalışılan Ankara Emniyet Müdürlüğüne yönelik bu girişim vatandaşların ve polisin karşı koymasıyla engellenmiştir.

01:10 Ankara - Televizyon yayınlarını ve iletişimi kesmek için helikopterler tarafından TÜRKSAT uydu istasyonu vuruldu. Bu esnada yolda bulunan Emniyet mensupları tarafından bilahare istasyon kontrol altına alındı ve daha sonra Özel Harekât unsurlarının katkısıyla da darbecilerin elinden kurtarıldı. Burada da 2 görevli şehit olmuş, 2 kişi yaralanmıştır.

01:30-02:00 Ankara - TRT’ye girilerek TRT’nin tekrar yayına geçmesi sağlanmıştır.

01:39 Ankara - TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın çağrısı üzerine dört partiden milletvekilleri ve bakanlar Genel Kurul'da toplanmaya başlamış, TBMM Genel Kurulu Salonu açılarak milletvekilleri Genel Kurul Salonu’ndaki yerlerini almıştır.

01:45 HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’tan “demokratik siyasete sahip çıkıyoruz” açıklaması gelmiştir.

01:47 Ankara - Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanı “Eşkıyalar, paralel ihanet şebekeleri darbe girişiminde bulunmaya çalışıyor. fakat bunlar başarılı olamadı, olamayacaklar. Görevimizin başındayız. Kısa sürede duruma el koyacağız” şeklinde açıklama yapmıştır.

01:55 İstanbul - İstanbul Valiliğini işgal eden, silahlarıyla kabul salonunda dolaşan ve tedbir almaya çalışan darbeci askerler polisin yaptığı operasyonla etkisiz hâle getirilmiştir.

02:10 Ankara - TRT'yi ele geçirmeye kalkışan 1'i rütbeli 5 asker vatandaşlar ve polis tarafından etkisiz hale getirilmiştir.

02:10 - CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: "Her darbe girişimi karşısında toplumun ortak tepki vermesi gerekiyor. Dolayısıyla kim yaparsa yapsın, nereden gelirse gelsin, nasıl teröre karşı ortak bir tavır takınıyorsak, darbe konusunda da hepimizin ortak tavır takınması gerekir." demiştir.

02:26 Ankara - Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne girmeye çalışan bölücü terör örgütü FETÖ mensubu 3'ü rütbeli 13 asker gözaltına alınmıştır.

02:30 Ankara - Emniyet Genel Müdürlüğü binasına indirme yapmak için 2 kez girişimde bulunan askerî helikopterler açılan yoğun ateş sonucunda inemeden uzaklaştırılmıştır.

02:50 Ankara - Türkiye Büyük Millet Meclisine havadan asker indirme girişimleri başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisine de takviye kuvvet verilmiştir.

02:53 Ankara - TRT kısmen yeniden normal yayınına dönmüş ve TRT Genel Müdürlüğü binasını ele geçirmeye çalışan askerler gözaltına alınmıştır.

07:33 İstanbul - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminde tanklarla Sabiha Gökçen Havaalanı'na girmek isteyen askerlere engel olunarak tanklar polis tarafından kontrol altına alınmıştır.


Yorum Yazın