Mevlid Kandili ne zaman? Mevlid Kandili'nde neler yapılır? Günün anlam ve önemi nedir?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mevlid Kandili ne zaman? Mevlid Kandili'nde neler yapılır? Günün anlam ve önemi nedir?
Abone ol
2024 yılının son kandili Mevlid Kandili olacak. Hz. Muhammed'in doğum gecesi ve aynı zamanda hicri rebiülevvel ayının on ikinci gecesi olan Mevlid Kandili'nde neler yapılacağı, ibadetleri ve duaları merak ediliyor. Peki, Mevlid Kandili ne zaman? Mevlid Kandili'nde neler yapılır? Günün anlam ve önemi nedir?

İslam toplumlarında yüzyıllardır kutlanan Hazreti Muhammed'in dünyaya gelişi, rebiülevvel ayının 12'nci günü idrak ediliyor. Bu bağlamda, Mevlid Kandili ne zaman? Mevlid Kandili'nde neler yapılır? Günün anlam ve önemi nedir?

MEVLİD KANDİLİ NE ZAMAN?

Mevlid Kandili bu sene 14 Eylül Cumartesi gününe denk geliyor. Hicri takvime göre ise Rebiülevvel ayının 12. gecesine denk geliyor.

MEVLİD NE DEMEK?

Mevlid, İslâm edebiyatında Muhammed'in doğum gününde yapılan kutlama merasimlerine, bu merasimlerde okunmak üzere yazılan ve bestelenen manzum şeklindeki edebi metinlere verilen isim. Mevlîd, bunun yanında İslam edebiyatında müstakil bir edebî türdür.

Arapça "doğmak", "doğum zamanı" veya "doğum yeri" anlamındaki "velâdet" kelimesinden türeyen "mevlid", zaman içinde bu türdeki eserlere verilen ortak bir isim haline gelmiştir.

MEVLİD KANDİLİ'NDE NELER YAPILIR?

Mevlid Kandili hadislerine göre, kandilde yapılması tavsiye edilenler şu şekildedir;

1. ORUÇ TUTMAK

"Resûlullah Efendimiz doğduğum gün oruç tutarım buyuruyor, Peygamberimiz tuttuğuna göre, şükrâne olarak Cenâb-ı Hakk’a teşekkür olarak tutmakta ecir var, müstehabdır.

Resûlullah’a pazartesi günü oruç tutmanın fazileti soruldu. O da şöyle buyurdu: “O gün, benim doğduğum, peygamber olduğum (veya bana vahiy geldiği) gündür." (Müslim, Siyam 197, 198)

Bu hadisten yola çıkarak Hz. Muhammed'in doğduğu gün oruç tutmanın güzel olacağını belirtilmiştir

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) cihânı teşrifi bir bayram, yani bir sevinç günü telâkkî edilir. Bunun için nasıl bayramda oruç tutulmazsa, Mevlid Kandili günü de oruç tutulmasa câizdir. Bunun için hayır-hasenatta bulunur. Hz. Muhammed'in ümmeti olmanın sevinciyle fakir-fukarâyı sevindirir. Kur’ân-ı Kerîm’ler okur, sohbetler eder. Bu günü de öyle bir bayram sevinci içinde geçirirse, bu da çok güzel buyruluyor.

Yani, tutulsa da müstehabdır, tutulmasa da müstehabdır.

2. SALAVAT GETİRMEK

Peygamber Efendimize salavat getirmeyi Allah Teâla emretmiştir. Peygamber Efendimizin dünyaya geldiği bu gecede en önemli ibadetlerden biri de ona salavat getirmektir. Ayrıca hadis-i şeriflerde salavat getirenin bütün sıkıntılarının gideririleceği bildirilmiştir.

3. KAZA VE NAFİLE NAMAZI KILMAK

Peygamber Efendimiz: “Namaz, gözümün nûrudur.” (Nesâî, Ahmed bin Hanbel) buyurmuşlardır. Hak dostları bu gecelerde namaz kılmanın ehemmiyetine dikkat çekmişler ve namaz borcu olanların kaza namazı kılmalarını tavsiye etmişlerdir. Kaza namazı olmayanların nâfile namaz kılınabiliceği bildirilmiştir.

MEVLİD KANDİLİ'NİN ÖNEMİ NEDİR?

Mevlid Kandili, Hz. Muhammed'in doğumunu anmak ve onun hayatını, ahlakını ve öğretilerini hatırlamak için özel bir gündür. Mevlid Kandili, Müslümanlar için Peygamber'in yaşamını ve öğretilerini derinlemesine anlamak ve yaşamak adına bir fırsat sunar.


Yorum Yazın