Motorine 90 kuruş zam bekleniyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Motorine 90 kuruş zam bekleniyor
Abone ol
Döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki artış ile yapılan vergi zamları, akaryakıt fiyatlarında yeni bir zammı beraberinde getiriyor. Cuma gününden itibaren motorin grubuna 90 kuruş zam gelmesi bekleniyor. İstanbul'da güncel motorin fiyatı 42.72 lira, benzinin litre fiyatı ise 41.74 lira seviyesinde.

Türkiye'de döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki hareketlilik ile vergi artışları, akaryakıt fiyatlarını etkilemeye devam ediyor. Cuma gününden itibaren geçerli olmak üzere, motorin fiyatlarına 90 kuruş zam yapılacağı açıklandı.

Bu artışla birlikte İstanbul'da motorinin litre fiyatı 42.72 lira olurken, benzinin litresi ortalama 41.74 lira seviyesinden satılıyor.

Akaryakıt Fiyatları Nasıl Hesaplanıyor?

Türkiye’de akaryakıt fiyatları belirlenirken, gümrüksüz rafineri fiyatı baz alınır. Bu fiyat üzerine ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ve EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu) payı eklenir ve KDV hariç rafineri satış fiyatı bulunur.

Gümrüksüz rafineri fiyatı ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru dikkate alınarak hesaplanır. Böylece, belli bir değişim farkına göre gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde edilir.


Yorum Yazın